Eğer aracınızı sabahları çalıştırmakta güçlük çekiyorsanız, bujilerin kontrol vakti geldi demektir. Bujileriniz aşındığında aracın performansı düşer ve motor rolantide daha gürültülü çalışır. Buji, yakıt-hava karışımını tutuşturmaya yarar.
Rölanti Dalgalanması Nedir? Rölantide dalgalanmaların meydana gelmesi araç motorunuzun sağlam ve düzgün çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Araç motoru olması gerektiği gibi çalıştığında araç devri sürekli değişiyorsa buna rölanti dalgalanması ya da titremesi adı verilmektedir.
Gaz kelebeğinde, rölanti valfinde ya da konum sensöründe meydana gelen arızalar rölanti düşüklüğüne yol açabilmektedir. Ayrıca su sıcaklık seviyesini kontrol eden hareket müşüründe meydana gelen problemler de rölantinin düşmesine yol açabilmektedir.
Hava ile araç içerisine giren kir, toz gibi etmenler rölanti motoru içerisine yapışır zamanla kullanıma bağlı olarak tıkanmalar meydana gelir. Aynı şekilde araç içerisinde kullanılan yağ ve diğer etmenler de zaman içerisinde rölanti motoru tıkanmasına neden olur.
Rölanti ayarı genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Araç rölantide stop ediyor ya da rölanti devrinde dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, motorun ateşleme, enjeksiyon ve subap sisteminde bir arıza olmamasıdır, eğer bu kısımlarda arıza varsa, sorun rölanti motorundadır denilemez.
Gaz kelebeğinde bir arıza olursa aracın hava alma ve yakıt yakma sistemlerinde hatalar gözlenebilir. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanabilir. Hava akış miktarında sorun yaşandığında aracın motorunda bir sorun varmış gibi görünebilir. Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır. Motor çalışma sırasında yeterli miktarda hava almazsa aşırı ısınma meydana gelebilir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Benzinli aracın rölantide titremesi, yakıt kaynaklı bir sorundur. Yakıtın incelenmesi ve buji kablolarının da analiz edilmesi gerekir. Arıza bujilerin ıslanması ve yakıtın kirlenmesiyle devam eder. Titremenin tespit edilmesi için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Rölanti, aslında aracın gereğinden daha uzun süre çalışmasına neden olarak genel motor aşınmasını artırır.
Gaz kelebeği konum sensörü arızalı olabilir. Bu sensör arızalıysa eğer örneğin kelebek kapalı olmasına rağmen sanki açıkmış gibi sinyal gönderiyorsa motor kontrol ünitesi gaza basılıyor zannederek rölanti ayarı görevini yerine getirmiyor olabilir. Bir başka sorun ise hararet müşüründe meydana gelmiş olabilir.
Evet, oto gaz kelebeği aracınızın performansı belirli ölçüde etkilemektedir. Oto gaz kelebeğinin araç performansına etkisi; aracın tasarımına, motor tipine ve diğer pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir.
Sakın sökmeden temizlemeyin, biriken pislikleri motora yollarsınız, kucagınıza da almak istemiyorsanız tavsiye etmem!
Sürücü, gaz pedalına bastığında aracın tepkisi normalden daha az olabilir ve araçta gecikmeler yaşanabilir. Motor titremesi: Arıza aracın motorunda titreme veya sarsıntıya neden olabilir. Bu titreme, gaz kelebeği açılırken veya kapanırken daha belirgin olabilir.
Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz. Bu da aracın ani hareketler yapmasına neden olur.
Gaz kelebeği arızaları arasında en sık karşılaşılan arıza; gaz kelebeği konum sensörü arızasıdır. Gaz kelebeği adaptasyonunun bozulmasını, gaz kelebeği potansiyometresi arızası olarak da adlandırabiliriz. Tüm bu arızaları kısmen de olsa tamir edebilirsiniz.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir. Eski Alışkanlıklar Çöpe! Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır.
Aşırı yük altında tekleme ve rölantide dalgalanma görülebilir. Hava yakıt karışımı zengin veya fakir kalacağından aşırı derecede yakıt tüketimi oluşur. Gaz kelebeğinin konumu değiştiğinde motor silkeleme yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri