Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Yüksek ateşte çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirilir. Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir.
Tarhana çorbasına hangi baharatlar konur? Damak tadına göre çok farklı baharatlar mümkünse de ekseriyetle nane, karabiber, pul veya kırmızıbiber ilave edilen baharatlardır. Yarım yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil ilavesiyle zencefilli tarhana çorbası yapılabilir.
Kimyonlu Mercimek Çorbası: kimyonun çok yakıştığı bir mercimek çorbası tarifi. Kimyonun yararları saymakla bitmez. Birikmiş gazı alır, hazımsızlığı giderir, anne sütünü arttırır.
İlgili 21 soru bulundu
Tatmak için biber ve tuz. Daha sonra olduğu gibi veya tohum karışımı ile servis yapın. Ayrıca bir Brokoli Çorbası. Sarımsak, diğer Hint baharatları, zencefil veya aromatik bitkilerle çok iyi gider.
Sivas Tarhanası: Maydanoz, soğan, yoğurt, nane, pul biber, dereotu, kimyon, yağ ve maya kullanılır.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
Zerdeçallı kimyonlu mercimek çorbası tarifi ile misafirlerinizin içini ısıtacaksınız. Zerdeçal ve kimyon, mercimeğin kendine has lezzeti ile buluşunca ortaya mis kokulu bir çorba çıkacak. Pratik bir mercimek çorbasını hem daha lezzetli hem de daha şık servis etmenin en güzel hali olsa gerek bu tarif!
Sumaklı Mercimek Çorba Mercimek çorbasında ekşi lezzet yakıştığı için limonla sunulur. Bu bakımdan yapılışında sumak ilavesi de uygundur. İki yemek kaşığı sumak bir yemek kaşığı yağ ile kavrulup pişirilen mercimek çorbasına eklenir.
Körinin etrafa yaydığı müthiş kokulara karşı koymak ise oldukça zor. Bu enfes çorbası ailecek çok seveceğinize eminiz. Karşınızda: Körili mercimek çorbası tarifi! Dilerseniz bu çorbanın içerisine farklı sebzeler, baharatlar, et veya tavuk suyu ekleyerek de lezzeti zenginleştirebilirsiniz.
Mercimeğe en çok yakışan baharatlar kekik ve nanedir ama bu da damak zevkinize göre değişecektir. Kekik sevmeyen birinin ezogelin çorbasına yakışıyor diye kekik eklemesi anlamsız olacaktır. Bu yüzden ne seviyorsanız onu kullanın.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum. Örneğin 1 su bardağı süt ekleyeceğim çorbaya normalde 5 su bardağı su koymam gerekiyorsa bunu 4 su bardağına indiriyorum.
Sebzeleri bir tencereye alıp 6 bardak su, sarımsak, köri, tuz ve karabiber ekleyin, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan 5 dakika önce sütü ilave edip karıştırın ve 5 dakika daha pişirin.
Mercimekler yumuşayınca tuzu eklenir ve çorba Blenderdan çekilir. Ayrı bir tavada/tencerede sıvı yağ ısıtılır ve 1 buçuk yemek kaşığı nane eklenip nane yakılır. Yakılan nane çorbanın üzerine dökülür ve afiyetle yiyin.
Hatta bazen unu kavururken içine nane, pul biber ve karabiber de ekleyip kavurmaya devam ediyorlar. Bu çorbaya çok daha farklı bir lezzet katıyor. Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz.
Kırmızı mercimek, çok faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, maalesef mercimek yemek ve mercimek çorbası içmek çoğu zaman şişkinlik, gaz gibi yan etkiler de yapabilir. Mercimek yemeği yaparken içine kendi ağız tadınıza göre kimyon ya da karabiber katarak gaz yapmasını önemli ölçüde önleyebilirsiniz.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Arada sırada karıştırmayı ihmal etmeyin. Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi, yiyeceklere verdikleri koku ya da tatları nedeniyle yetiştirilen bitkilerin kurutulmuş kısımlarına verilen genel ad olup çeşni amaçlı kullanılmaktadır.Baharat bu türden bitkilerin kök, sap, tohum, meyve ya da yaprak gibi kısımlarının kurutulmasıyla elde edilir.
Hemen tarhana eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve beş dakika kadar pişirilir. İlave olarak isterseniz acı pul biber ve kekik yakarak üzerine de koyabilirsiniz. Çorbamız hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri