Düzenli bakım ve kontrol isteyen araçlarda, görülen en sık problemlerden birine kızdırma bujisi arızası örnek gösterilebilir. Arıza halinde farklı belirtiler ile kişileri uyaran bu sorun, genellikle uzmanlar tarafından çözüme kavuşturulur. Parçanın tamir edilemeyeceği durumlarda buji değişimi tercih edilebilir.
Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz. Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür. Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar. Marşa bastığında motor geç çalışır veya hiç çalışmaz.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Arızalı Bujiler
Bujiler ateşleme konusunda gereken başlangıcı yapamazsa motor pistonları tekleyecek ve yüksek bir ses yapacaktır. Bujilerin motordan gelen vuruntu seslerinin kaynağı olabilecek özellikte bir ses çıkaracağını belirtelim.
Buji değişimi farklı yakıt türleri kullanan araçlara göre değişse de her 50.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Aksi takdirde aracınızın ateşleme sisteminde büyük arızalar oluşabilmektedir. Buji değişimi sonrası ateşleme sisteminin tamamı kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki ısıtma bujisi arızası muayeneden geçer. Bu hafif kusur olarak görülmemeli muayene esnasında bu parçanın hiç kontrol dahi edilmediği söylenebilir.
Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Bujiler, motorda yanma olayını başlatır ve yanma kalitesini direkt olarak etkiler. Bu sebeple uygun bujiler kullanmak, aracın yakıt tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Bujiler eskirse, biri veya bir kaçı bozulursa araç tam performans çalışmayacaktır. İlk gözlemlenen kusurlardan biri motorun sarsıntılı çalışmasıdır. Bu sarsıntı hissedilir derecededir. Motorun tüm silindirleri tam çalışmadığı için yokuş çıkarken dahi zorlanılır.
Buji, aracın önemli aksanlarından biridir. Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Buji değişimi yapılırken bujiler tek tek sökülür ve kontrol edilir. Eğer takım halinde yeni değiştirilmiş bujiler bulunuyorsa sadece hasarlı olanı değiştirmek yeterlidir ancak tüm buji takımı için 30 bin km geçmişse, sadece arızalı bujiyi değiştirmek yerine tüm bujileri takım halinde değiştirmek önerilmektedir.
Benzinle çalışan araçların çoğunda, buji sayısı silindir sayısına eşittir. Bununla birlikte, bazı yüksek güçlü araçlarda silindir başına iki buji kullanılır.
Bujiler aşındıkça ve eskidikçe, buji boşlukları aşırı sıcaklık ve pislik birikiminin bir sonucu olarak genişler. Boşluklar ne kadar genişlerse, yanma o kadar düzensiz veya etkisiz hale gelir. Eskiyen bujiler aküyü çok fazla yorar. Gaza bastığınızda egzozdan siyah duman çıkar.
Buji her bakımda değişir mi? Buji her araç bakım işlemlerinde mutlaka kontrol edilmelidir. Ancak buji yalnızca hasarlıysa değiştirilmesi gerekir.
Benzin bujisinin aralığını daraltarak kullanmak yerine aracınıza uygun LPG bujisini kullanın. LPG için özel olarak platin ve iridiumdan üretilen bu bujilerle daha uzun süre daha sorunsuz ateşleme sağlarsınız.
Bujiler, kesinlikle fazla güç uygulanarak sıkılmaz. Hatta NGK bujilerin kutularında bile yazar bu oran. İlk kez takılan yeni bir buji, (önce el ile sıkılarak boşluğu alındıktan sonra) 1/16 oranında sıkılır. Daha önce sökülüp tekrar takılan bir buji ise 1/2 oranında, yani yarım tur sıkılır.
Metallerin boyu ısı arttıkça uzar. Buji elementinin flamanları arasındaki boşluk çok azdır. Isındıkça element birbirine yaklaşır, yaklaştıkça ısı artar. En sonunda buji yanar.
Isıtma/kızdırma bujisi arızalandığında aracınızın yakıtının yanma ve motorun ateşleme süresi değişebileceğinden egzoz borusundan siyah duman çıkabilmektedir. Egzoz borusundan siyah duman gelmesi farklı arızaların da bir sonucu olabilmektedir.
Isıtma bujisi değişimi için vereceğiniz işçilik gittiğiniz servise göre değişiklik gösterebilir. Ortalama alınan işçilik; 50-200 ₺ arasındadır. Türkiye'de en çok tercih edilen otomobillerin bazılarının ısıtma bujisi fiyatları aşağıdaki gibidir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri