Buji Kablosu Eskirse Ne Olur? Eskiyen buji kabloları yalıtkanlık özelliğini kaybeder. Bu durumda kablolar, akünün ürettiği voltajı yani enerjiyi iletmekte zorlanır. Gücü iletemeyen kablolar, aracın çalışma sırasında teklemesine ve çalışmamasına neden olur.
Peki, buji arızası nasıl anlaşılır? Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz. Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür. Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar.
Ateşleme sistemlerinde çalışan buji bir arızaya sahipse, motorun ihtiyaç duyduğu ısıyı sağlayamaz. Ateşleme Hatası: Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarından biri, ateşlemede görülen yanlışlıklardır. Motorda oluşan yanlış bir ateşleme sonucunda aracın performansında azalmalar görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Arızalı Bujiler
Bujiler ateşleme konusunda gereken başlangıcı yapamazsa motor pistonları tekleyecek ve yüksek bir ses yapacaktır. Bujilerin motordan gelen vuruntu seslerinin kaynağı olabilecek özellikte bir ses çıkaracağını belirtelim.
Araçta meydana gelen buji sorunlarında mutlaka servise başvurulmalıdır. Buji sorunlarının ertelenmesi motorun yorulmasına ve aracın diğer aksamlarının da bozulmasına sebep olmaktadır. Bu anlamda aracın düzgün çalışabilmesi için düzenli aralıklarla buji kontrolü yaptırılmalıdır.
Buji Kablosu Performansı arttırır mı? Mevcut kablonuz hiç değişmemiş ise, omaj değerleri uygun değilse, kabloda veya kapşonlarda yıpranmalar var ise, kablonuzu değiştirdiğinizde aracınızdaki performans artışını hissedeceksiniz.
Buji kablonuzu 35.000 – 40.000 KM süresinde değiştirmeniz önerilir. Ama herhangi bir ateşleme ve atlama sorunu oluşması durumda ve kullandığınız kablonun kalitesine bağlı çok daha erken değişim gerçekleşebilir.
Yeni model araçlarda sırayla ateşleme bobini sisteminin soketi çıkartılarak motorun ses ve tepkisi ölçülür. Soket çıktığı andan itibaren motorda herhangi bir sarsıntı veye titreşim görülür ise o bobin sorunsuzdur. Ancak soket çıkartıldığı taktirde motor çalışmasında hiçbir değişim yok ise o bobin arızalıdır.
Buji, aracın önemli aksanlarından biridir. Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Silikon kablolar piyasada bulunan en kaliteli kablolardır. 200 derece üzeri yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Mat, kaygan olmayan yapısı, sert yapısı ile birlikle, iletken telin sık olan sarımından silikon kabloyu anlamak mümkündür. Uygun omaj değerine sahip, tüm araçlar için kullanılması en uygun kablo çeşididir.
Hayır olmaz. Buji patlak değilse, ki patlaksa zaten motor patırdar. İridyum buji harici performans farkı olmaz.
Buji arızalı olduğunda, hava-yakıt karışımını ateşleyen bir kıvılcım oluşturulamaz ve bu da motorun tekleme yapmasına neden olabilir. Alanında uzman kişiler tarafından orjinal parçalar kullanılarak buji değişim işlemi zaman kaybetmeden yapılmalıdır.
Araçlarda bulunan her parçanın bir ömrü olduğu gibi ateşleme bobininde bir ömrü vardır ateşleme bobini ortalama 150.000 ve 160.000 km ömrü bulunmaktadır.
Aracınızda küçük bir kıvılcım olmazsa, yani bujiler olmazsa arabanız çalışmaz.
buji 15-20 civarında etkiler , aracın eskimiş olmasıda önemlidir.,buji kablosu da ölçüm yaptırarak değişip değişmemesi gerektiği bulunuır bu da %5-10 etkiler.Arızalı tek buji veya kablo bağlantısı varsa %30-35 etkiler ancak bunu mutlaka anlarsınz çekiş korkunç düşer bir şeylerin ters gittiğini anlarsınız.
Çizik testi: Sahte bujiler genellikle yüksek kaliteli metallerden yapılmış gibi gösteren bir boya ile kaplanır. Bujinin altıgen kısmından çakı gibi keskin bir nesnenin kullanılmasıyla yapılan basit bir çizme testi, bujinin gerçek bileşimini ortaya çıkacaktır.
Isıtma/kızdırma bujisi arızalandığında aracınızın yakıtının yanma ve motorun ateşleme süresi değişebileceğinden egzoz borusundan siyah duman çıkabilmektedir. Egzoz borusundan siyah duman gelmesi farklı arızaların da bir sonucu olabilmektedir.
Sadece dizel araçlarda bulunan bu parça, ortalama her 30 bin km'de bir değiştirilir. Ancak burada kullanım sıklığı da büyük bir belirleyicidir. O nedenle kontrol edilmeden değişim yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri