Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Bu bağlamda özellikle bulaşık makinesi parlatıcısı kullanımı önemli bir konudur. Bulaşık parlatıcı çeşitlerini doğru ve uygun şekilde kullanmazsanız bulaşıklarınız ışıl ışıl bir görünüme sahip olmaz. Özellikle çatal, kaşık, bıçak gibi metal araçlarınızda mat bir görüntü oluşur.
Bulaşık makinesi tuzu, kireci önlediği için bulaşıklarınızın zarar görmesini ve makinenize kirecin verdiği zararı engelleyeceği için makinenizde her zaman tuz bulunması makineniz için faydalıdır. Makinenizde bulunan tuz, her yıkamada azar azar çözünerek makinenin yıkama suyuna katılır.
Tuz kullanımı gerekliliği
Tuz haznesi boş olduğunda ışık yanabilir. Üçü bir arada deterjan kullanıyorsanız tuz eklemenize gerek yoktur. Servis, ürün kurulumu için geldiğinde tuz kullanmanızı önermediyse, hazneye tuz eklemesi yapmanıza gerek yoktur. Tuz ışığının yanması da sorun olmayacaktır.
Parlatıcı kullanılmadığında ise su damlacıkları cam ve diğer materyallerden elde edilen ürünlerin üzerinde kalıyor. Sonrasında yüksek ısıda kurutma fonksiyonu devreye girince o damlacıklar bulaşıkların üzerine işliyor diyebiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Suda bulunan kireç miktarı bulaşıkların üstünde istenmeyen lekelere neden olur. Lekelerin ve tortu kalıntılarının oluşmasını önlemek ve parlak yıkama sonuçları elde etmek istiyorsanız yıkamalarınızda mutlaka bulaşık makinesi parlatıcısı kullanmalısınız.
Bu nedenle bulaşık makinesi parlatıcısı yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
Makinenin tuz haznesine konan bulaşık makinesi tuzunun ömrü suyun sertliğine bağlıdır. Bu nedenle haznenin belli periyotlarla kontrol edilmesi gerekir. Satın aldığınız bir paket bulaşık tuzu ortalama 2-3 ay gidecektir.
Bulaşık makinesine kimyasal tuz kullanmak yerine limon tuzu kullanabilirsiniz. Çünkü bulaşık makinesi tuzu adı altında kullanılan tuzlar uzun bir süre sonra bulaşık makinenize zarar verebilir. Bu nedenle limon tuzu iyi bir fikir olabilir. Ayrıca limon tuzu kireç çözücüdür.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
Tarif: 3-4 bardak sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve hazır almış olduğunuz bulaşık deterjanınızdan 1 yemek kaşığı kadar katıp tüm bileşenleri iyice çalkalayarak yeni bir bulaşık deterjanı elde edebilirsiniz.
En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez.
Bulaşık makinesi tuzları genelde çocukların erişemeyeceği yerlere konulmalıdır ve asla yemeklik tuz olarak kullanılmamalıdır. Çünkü bulaşık makine tuzu içeriğinde yer alan elementler normal sofralık tuzdan farklıdır.
Makinenizin ön kısmındaki tuşların olduğu bölümde yer alan parlatıcı ışığı yanıyorsa, haznedeki parlatıcı bitmiş olabilir.
Tablet deterjan kullanımında,eğer bulaşıklarınızda; bulaşıklarınızda kurutmama üzerinde su lekesi kalması durumunda ise ilave olarak parlatıcı kullanılması gereklidir. Tablet deterjan kullanılmasında , parlatıcı ayarını kontrol etmek için kullanma kılavuzunu kontrol edebilirsiniz.
Deterjan ve sabun artıklarından korkmayın!
Bu noktada da bulaşık makinesine sirke koymak, etkili çözümlerden biri haline geliyor. Yine beyaz sirke bu konuda içinizin rahat etmesini sağlayacak en doğal malzeme olarak karşınıza çıkıyor.
Bilgi. Bulaşık makinesinin tuz haznesinde su varsa bu normal bir durumdur. Tuz, kireçli suyu yumuşatmak için kullanılır.
Bu konu hakkında merak edilen diğer soru ise, 'Bulaşık makinesinde çamaşır suyu kullanılır mı? ' sorusudur. Maalesef cevap yine, hayır. Bulaşık makinesinde, makineye uygun tabletler dışında hiçbir temizlik ürünü kullanılmamalıdır.
Limon tuzu harika bir kireç sökücüdür. Bulaşık makinesinin yanında çaydanlıklarınızın dibinde biriken kireci de limon tuzu ve su ile kaynatarak kireçlerden kurtulabilirsiniz. Bir kap içinde 2 kaşık limon tuzu ve 2 bardak beyaz sirkeyi karıştırın. Limon tuzu eridiğinde bu karışımı bulaşık makinesinin içine dökün.
Tuz kontrolü
Makinenin kapağını açtıktan sonra alt sepeti çektiğinizde sol tarafta yer alan ve bidon kapağına benzeyen tuz bölmesini sola doğru hareket ettirerek açın. Buradaki haznede bir miktar su bulunur. Haznedeki tuz bitmesi durumunda ışık yanmaz.
Bilgi. Bulaşık makinesinin tuzu çabuk bitiyorsa tuz kutusu kapağı tam kapanmamış ve kaçırıyor olabilir. Makinenizi açma-kapama düğmesinden kapatın ve kapağını açın. Alt sepeti çektiğinizde sol tarafta, bidon kapağına benzeyen tuz bölmesini göreceksiniz kapağı sağa doğru çevirerek kapandığından emin olun.
Bulaşık makineniz, parlatıcısının bitmiş olması ya da parlatıcı ayarının düşük olması gibi nedenlerle kurutma işlemi yapmıyor olabilir. Ayrıca yıkama işlemi tamamlandıktan hemen sonra kapağın açılması ya da yanlış program seçimi de makinenizin kurutma yapmamasına neden olabilir.
Karbonat, sirke, Arap sabunu gibi ekonomik malzemelerle bulaşık makinenizi kolayca kir ve kokudan arındırabilirsiniz. Bu malzemeleri bulaşık makinesi borusu nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız da kullanabilirsiniz.
Çözüm. Bulaşık makinelerinde parlatıcı son durulama suyunda kullanılarak, bulaşıkların üzerindeki su damlalarını kaykanlaştırmasını sağlayarak , yüzeyden kayması sağlamaktadır. Parlatıcı içerik olarak limon asidinden üretilmektedir.
Bu temizleyici, makinenin deterjan bölmesinin yanında yer alan parlatıcı kısmına konulmalı ve "Max" seviyesine kadar doldurulmalıdır. Birkaç yıkama sonrası ışık muhtemelen sönecektir. Bu ise parlatıcının bittiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri