Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Araç yüzeyine direkt olarak kuru bir bez veya süngerle temizlik yapmak, halihazırda yüzeyde bulunan toz ve kirlerin sürtünmesine sebep olarak araçta çizilmelere yol açıyor. Bu nedenle araba temizliğinde ilk adım her zaman yüzeydeki kirlerin suyla akıtılması olmalı.
Oto şampuanını, içerisinde temiz su olan kovanın içerisine yeterli miktarda koyun. Ardından arabanızı yukarıdan aşağıya, araba boyasına zarar vermeyecek yumuşak bir süngerle dairesel hareketler yaparak temizlemeye başlayın. Camları ve kaputu da sünger yardımıyla silin.
Süngerin kendisi çizmez yada mikrofiber bezin kendisi ama fırça direk çizer. Sünger de çizer çünkü aracın üstündeki tozlar kirler sonuçta çok küçük taş parçaları.
Scoht bridge gibi bulaşık süngerlerinin set tarafı her türlü eşyayı çizer,yapısıda her türlü metal artığı kullanılır. Çizikleri gidermek için oto camcılarına danışmak lazım.
İlgili 22 soru bulundu
Tekerleklerinizi temizlemeden önce bir lastik fırçası, mikrofiber bez, ayrı bir sünger ve lastiğe özel temizleme solüsyonuna yatırım yapın. Su bazlı, aşındırıcı olmayan tekerlek temizleyicileri, her tür araba tekerleği için önerilir ve lastik temizleme ürünleri söz konusu olduğunda nihai olarak en güvenli seçimdir.
Lastiklerinizi temizlemek için büyük bir sünger ve sert bir fırça işinize yarayabilir. İkisi yıkama, biri durulama için toplamda üç kovaya sahip olmanızda yarar var. Su ve sabunla karıştıracağınız yıkama kovalarının birini lastikler, diğerini de araç gövdesi için kullanabilirsiniz.
Hasarın derinliği boya tabakasına kadar ulaşmamışsa, araba sürtme lekesi Netfer pasta cila ürünleri ile çıkar. Arabayı park ederken veya kapıyı açarken sürtme sonucu oluşan küçük izler ve sürtme lekeleri eğer çok ağır seviyede değilse lokal pasta cila uygulaması ile giderilebilir.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Aracı yıkanması sırasında kiri arındırmak için deterjan kullanılmaktadır. Ama kullanılan deterjanın yüzey temizleyici veya bulaşık deterjanı olmaması gerekir. Bu tarz deterjanlar kimyasal olarak güçlü yapıya sahiptir. Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Geniş bir kova içerisine bir miktar su doldurun. Yarım çay bardağı şampuan ve saç kremini ilave ederek iyice karıştırın. Arabanızın çizilmesini önlemek için sert uçlu fırça kullanmamaya özen gösterin. Yumuşak uçlu bir fırça ya da sünger yardımı ile hazırladığınız karışımı arabanıza sürün.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Aracınızı Ilık Suyla Yıkamalısınız
Arabayı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamak doğru değildir, araba yıkamada en ideali ılık su kullanmaktır.
Arabayı çok sık yıkamak pek tavsiye edilmez. Kirlenip,çamurlanırsa ihtiyaç varsa tabii ki yıkanmalı ancak her seferinde gıcır gıcır kalsın parlasın diyerek haftada bir kaç defa yıkamak uzun vadede boyayı yıpratır.
Yapmanız gereken, çizik olan bölgeye biraz WD-40 püskürtmek ve yaklaşık birkaç saniye beklemektir. Daha sonra aracınızın yüzeyini temizlemek için bir parça bez kullanabilirsiniz ancak temizleme yaparken mikrofiber bir bez kullanmanızı öneririz. Bu işlemi istediğiniz sonucu elde edene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Beyaz cif, mermer tozu içerir ve araç boyasında ağır aşındırıcı etkisi yapar. Boyayı inceltir ve kılcal çizik oluşturur. Yani zararlıdır.
Cif ile Çizik Giderme ve Arabaya Cif ile Pasta Cila
Oto pastalarına alternatif olarak tercih edilen bu kimyasallar çizik giderme için değil, hijyen sağlama ve temizleme amacı ile üretilmiştir. İçeriğindeki amonyak türevi yüzey aktif kimyasallar otomobilin boyasını ağartabilir ve verniğine ağır hasarlar verebilir.
sıvı el sabunu kullan...en kısa zamanda sonax, turtle wax gibi bir markanın oto şampuanını tavsiye ederim. sabunları az koy bol köpürt iyice erisinler yani. ılık su kullan hatta. mikrofiber bezle kurularsan ne leke kalır ne başka bir şey. bim de fiber bez var, alacağın micro bez biraz tüylü olursa iyi emici olur.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
aman ha, kesinlikle yıkama. içinde çamaşır suyu vardır o tip deterjanların. bir iki yıkama sonrasında boyaya zarar verirsin. onun için boyaya zarar vermeyen özel kimyasallar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri