Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
Bulgar Ortodoks Kilisesinin, bugünkü Bulgarlar'ın hayatında önemli bir yeri vardır. Bulgarlar, millet olmalarını ve bugüne kadar böyle kalabilmelerini Hıristiyanlığa,daha sonra da Bulgar Ortodoks Kilisesine borçludurlar. Bulgarların bir millet olmalarının en büyük sebebi Hıristiyanlıktır.
Bulgarlar (Bulgarca: българи veya Bǎlgari), Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.
Özet: Arkeolojik kalıntılar, Bulgarların, Türk menşeli bir kavim olduğuna işaret etmektedir. Göktürklerin, idaresi altında yaşayan Bulgarlar, Göktürklerin güçsüz döneminde, 630'da ''Büyük Bulgarya Devletini'' kurmuşlardır. Bu devlet, Hazar Hakanlığı tarafından parçalanmıştır (665).
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Din. Bulgaristan'daki Türklerin tamamına yakını Müslümandır, bunlar aynı Anadolu'da olduğu gibi Alevi ve Sünni olarak ayrılırlar. Sünniler tarikat tutmazlar, Aleviler ise çok sayıda ocak ve tarikata dağılmışlardır. Resmî rakamlara göre Türk nüfus içinde Alevilerin oranı %13'tür.
IV. yüzyılın sonlarında Roma imparatorluğu kuzeyinde yer alan "barbar kavimler" olarak adlandırılan kavimlerin baskısı sebebi ile 395 senesinde Batı ve Doğu Roma olmak üzere ikiye ayrılmış ve Bulgaristan bu parçalanma neticesinde Doğu Roma toprakları içerisinde yer almıştır.
Bulgarca, Hint-Avrupa dilleri ailesinden, Güney Slav dillerine bağlı dil. Bulgaristan'ın resmi dilidir.
Pomaklar (Bulgarca: Помаци Pomatsi, Yunanca: Πομάκοι Pomákoi), Balkanlar'da Rodop Dağları, Kuzey Bulgaristan ile Aşağı Trakya ve Makedonya bölgelerinde yaşayan Müslüman Slav bir halktır. Müslümanlığı seçen Bulgarlara da verilen bir isimdir. Osmanlı'nın Balkanlar'a yaptığı akınlarda Müslümanlığı seçen bir topluluktur.
Bulgar mutfağının diğer ünlü geleneksel yemekleri arasında 'Yaprak Sarması', 'Biber Dolması', 'Lahana Sarması', 'Baharatlı Soğanlı Sebzeli Pilav', 'Etli ve Patlıcanlı Güveç' ve 'İmambayıldı' gibi yemekler de vardır. 'Mişmaş' da çok tüketilen geleneksel bir yemektir.
Bir çok kaynakta Türklerin eski dini Şamanizm olarak geçmekte ve din kavramı inanış olarak ele alınmaktadır. Türklerin dini ve inanışları ile ilgili çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri Türklerin dini konusundadır. Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır.
Sünnet Müslüman âleminin bütününde olduğu gibi Anadolu'da ve Anadolu'ya yerleşmiş Bulgaristan'dan göç etmiş Türklerde Müslümanlığın şartı ve erkekliğe geçişin ilk aşaması olarak inanılmaktadır. Sünnet 10 yaşından önce ve genellikle tek sayılı yaşlarda yapılır. Sünnetin yapıldığı tarih ekstra bir durum yoksa yazdır.
1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir. I. Balkan Savaşı'nın başlatıcısı olmuş ve Balkanlarda etnik bir devlet olmuştu.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Cumhurbaşkanı Radev 14-21 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenen seçimlerde ikinci defa beş yıllığına seçilmiştir. Parlamento dört yılda bir seçilen 240 milletvekilinden oluşmaktadır.
Parfüm, sabun ya da peynirin çok meşhur olduğu Bulgaristan'ın kültürel yapısı Türkiye'ye benzer. Bu nedenle sevdiklerinizin hoşlanacağı birçok obje bulabilirsiniz. Bulgar gül yağı, Bulgar sanayinde önemli yere sahip bir üründür. Bulgar gül yağı ve Bulgar gülü, Bulgaristan'ın sembolüdür.
Ülkedeki en güçlü sektörler enerji, madencilik, metalurji, makine endüstrisi, tarım ve turizmdir. Ana ihracat ürünleri ise giyim, demir ve çelik, makine ve arıtılmış yakıtlardır.
Bulgaristan Türkleri Kırcaali'de halkın yüzde 64,5'ini, Razgrad'da 50,4'ünü, Tırgovişte'de yüzde 37,7'sini, Silistre'de yüzde 37,1'ini, Şumnu'da 31,3'ünü oluşturuyor. Bu 5 şehirde, kendisini Türk olarak tanımlayan 508 bin 378 kişinin yüzde 48,4'ü yaşıyor.
Bu dönemde gerçekleşen göçün en önemli sebebi Bulgaristan'da kurulan Komünist rejimin baskılarıydı. Bulgaristan'daki Türk azınlık sosyalist bir yönetim altında yaşamak istemediğinden Bulgarlar yükselen milliyetçiliği durdurmak için baskı oluşturdu.
Bulgarca her ne kadar dil bilgisi olarak Rusçadan farklı olsa da her ikisi de 19. ve 20. yüzyıllarda Slav etkisi altına girmiştir. Bu yüzden Rusça ile Bulgarca arasında birçok ortak kelime vardır. Rus dilinde harfleri yumuşatmak veya kalınlaştırmak için oluşturulan özel harfler vardır.
Bulgaristan, Rusya'nın çabalarıyla 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik haline gelmiştir.
24 Aralık 1984'de Türk azınlığın yoğun olduğu Bulgaristan'ın güneyindeki Kırcaali'de sabahın erken saatlerinden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bulgar halk silahlandırılırken, kente, tanklar, tazyikli su fışkırtan zırhlı araçlar yığıldı.
Resmi dili tabii ki Bulgarca ama ülke genelinde Romanca ve Türkçe tanınan diller arasındadır. Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir oranı Ortodoks Hıristiyan'dır.
Balkan Türkleri veya Rumeli Türkleri, Balkanlar'da yaşayan Türklerdir. Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç nehrinin batı tarafında yaşayan Türklere verilen addır. Çoğunlukla Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Romanya'da olmak üzere toplamda 1.763.155 - 2.837.703 Türk yașamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri