Konstantinopolis Kuşatması, 813 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'e karşı gerçekleştirdiği muhasara
1453 Osmanlı Padişahı 2. Mehmed'in yanı sıra Atilla'nın, Vikinglerin, Bulgarların ve Gotların da kenti kuşattığı bazı kaynaklarda yer buluyor.
İstanbul'u sadece Avarlar kuşatmamıştır. Çünkü bu şehir yüzyıllardır ilgi gören bir yer olmayı başarmıştır.
Avar topraklarına yönelen Bizans saldırıları, VII. yüzyılın başında Avar imparatorluğunda tehlikeli ayaklanmalara yol açmıştır. 626 yılında Avar kağanı, Avar-Slav-Gepid ve Bulgar kavimlerinden oluşan ordusuyla İstanbul'a doğru harekete geçmiştir.
İstanbul, Avrupa Hun Devleti'nin zayıflaması üzerine Karadeniz'in kuzeyindeki bölgelerde siyasi birliklerini kurmaya başlayan Bulgar Türkleri tarafından da kuşatılmış, ancak Tuna Bulgar Devleti hükümdarları Kurum Han (803-814), Omurtag (814-831) ve Malamir Han (831-836) dönemlerinde yapılan kuşatmalar sonuçsuz kalmıştı ...
İlgili 26 soru bulundu
Rumeli'ye geçişle beraber bölgede sınırları genişleyen Osmanlı Devleti, ilk kez I. Bayezid komutasında, 1395 yılında İstanbul'u kuşattı.
1395'te Yıldırım Bayezid, uzun süre abluka altında tuttuğu İstanbul'u ikinci kez kuşattı.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu Avarlardır. Çin kaynaklarında Juan-Juan, Arap kaynaklarında Avar, Göktürk kaynaklarında ise Apar olarak adlandırılan Avarlar; Asya Hun Devleti'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkmış ve 6. yüzyılın sonlarına doğru bugünkü Moğolistan civarında bir devlet kurmuşlardır.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Araplar iki yıl bu şehri tahkim edip bir donanma üssü haline getirdiler. Ayrıca orada donanmalarındaki gemilerini kuşatma silahları (büyük mancınıklar vb) ile donattılar. 674 yılında bu donanma Kyzikos'tan ayrılarak denizden Konstantinopolis'i kuşatmaya aldı.
Avrupa Hunları, Avrupa'da kurulan ilk Türk Devleti olduğu için diğer Türk boylarına yol gösterici olmuştur. Ayrıca Orta ve Doğu Avrupa'ya hakim olarak Balkanların Germen Kavimleri tarafından istilasına engel olmuştur. Avrupa Hunları; Bulgarların ve Macarların bugünkü topraklarına yerleşmesinde de etkili olmuştur.
Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kıpçakların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir. Kıpçak Türkleri ise bölgeye Proto-Bulgarlar olarak gelmiştir.
1950 yılında 52 bin 185 ve 1951 yılında 102 bin 208 kişi olmak üzere Bulgaristan'dan Türkiye'ye 37 bin 351 aileden toplam 154 bin 393 nüfusun göçü gerçekleşmişti. 1950-1960 döneminde sadece Bulgaristan'dan değil Türkistan'dan, Suriye'den ve 1957 yılında Garbi Trakya'dan, Türkiye'ye göçler yapıldı.
haline gelen Bulgaristan, 1393'ten 1909 senesine kadar 516 sene Osmanlı idaresinde kalmıştır. Bulgaristan'dan Türkiye'ye olan göçler, 1878 senesinde yani 93 Harbinden hemen sonra başlamış ve 1994'lere kadar fasılalarla devam etmiştir.
1391 yılında Bizans İmparatoru olan II. Manuil, Yıldırım Bayezid'in İstanbul'da bir Türk mahallesi kurulması, bir cami inşa edilmesi ve Bizans'ın ödeyeceği yıllık vergiyi arttırması gibi isteklerini reddetmiş ve bu durum üzerine İstanbul, 1391 ile 1400 yılları arasında aralıklı olarak 4 defa Osmanlı Devleti tarafından ...
İran, Mısır ve Anadolu'nun büyük bölümüne egemen olan Pers İmparatorluğu'nun Kralı 1. Dara (Darius), M.Ö 513 yılında ordusunu İstanbul önlerine getirmişti.
İstanbul'un ikinci kez kuşatılması, çok daha uzun sürecektir. İlk kuşatmadan yaklaşık 4-5 sene sonra, yine Muâviye'nin hilâfeti sırasında başlatılan ikinci kuşatma 7 sene sürmüş (674-680 / 54-60) ve bu sebeple yedi sene harbi diye de anılmıştır.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Bayezid veya II. Beyazıt (Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 3 Aralık 1447 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Bazıları Niğbolu'daki sürati dolayısıyla o lakabın verildiğini söyler. Bazıları, tahta oturmak için hızlı gelmesinden dolayı bu lakabın verildiğini belirtir." dedi. Bayezid'in, İstanbul'u almak için çok hevesli olduğunu vurgulayan Sezai Sevim, şöyle devam etti: "İstanbul'u 4-5 defa kuşatmıştır.
Batı Roma İmparatorluğu'nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
İstanbul'un Fethi - Fatih Sultan Mehmet: Yeni Çağ - YouTube.
Orhan Bey ve I. Murat zamanında henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamanında buldu ve bu hükümdar zamanında şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri