Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü'nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır.
Lavanta çiçekleri her bölgede farklı zamanlarda oluşmakla beraber genellikle yaz aylarında toplanmaya hazır hale gelmektedir. Özellikle temmuz ve ağustos ayları lavanta çiçeklerini toplamak için doğru zamanlardır. Bazı yörelerde haziran ayında da lavanta çiçekleri toplanmaya başlanabilir.
Lavantayı ilkbaharda keserseniz, bitkinin ikinci bir hasat için daha fazla çiçek üretmeye zamanı olabilir. Çiy buharlaştığında lavantaları sabah toplayın. Lavanta hasadı için günün en iyi zamanı sabahın erken saatleridir.
Ağustos ayında ise artık lavanta hasadı başlamaktadır. Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.
Lavanta hasadı için keskin budayıcılar kullanın ve küçük bir avuç uzun çiçek sapı toplayın. Sapın yeşil kısmında en az iki takım yaprak bıraktığınızdan emin olun. Sapın odunsu kısmına kadar keserseniz, o sap yeniden büyümeyecektir.
İlgili 26 soru bulundu
En iyi sonuçları elde etmek için, lavantaları bir kez ilkbaharda ve bir kez yaz sonunda olmak üzere yılda iki kez budamanız gereklidir.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta ne zaman çiçek açar
Kasım ve mart ayları arasında ekimi yapılan lavanta Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta tarımında çiçeklenme bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle temmuz ayı içeri- sinde çiçekler açmaya başlamakta ve hasat sezonu ağustos ayının ikinci haftasına kadar sürebilmektedir.
Lavanta ne zaman çiçek açar sorusu, ekim yapmak isteyen kişilerce merak ediliyor. Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar.
Türkiye sınırları içerisinde ekonomik anlamda yalnızca Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta tarlaları bulunmaktadır.
Bu yıl itibarıyla çiftçiler, 1 kilogram yaş lavantayı 1,5-2 liraya satışa sunarken, kurutulmuş lavantanın 1 kilogramı 10-15 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Bir dönüm lavanta bahçesinden 800 ile bin 100 lira arası kazanç elde edilebiliyor.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Günümüzde lavanta hem çay olarak hem de yağ olarak sıklıkla tüketilen bitkiler arasındadır. Lavanta yağı çok eski yıllardan beri vücut ağrılarına iyi gelmesiyle adından söz ettirir. Lavanta mide bulantısı sorunlarına iyi gelir ve anlık etkisi ile kusmayı engeller.
Bu çayın bilinen çok az yan etkisi vardır ancak lavantaya veya benzeri çiçekli bitkilere karşı alerjiniz varsa tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olabilir. Lavanta çayı, lavantaya alerjisi olan insanlarda, nefes almada zorluk, deri döküntüsü ve boğaz tahrişini içeren alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.
Kaynamış suya bir şeker kaşığı taze lavanta ekleyerek altını kapatın. Üzerine uygun bir şekilde kapatarak demlenmesi için bırakın. Ortalama demlenme süresi taze lavanta çayı için 5-6 dakika arasıdır. Sonrasında süzerek ılık şekilde tüketebilirsiniz.
Lavantanın yaprakları kurutulup, sıcak suya eklenerek çayı yapılabilir. Çayının yapılması için kuru lavantalar kaynar suda 10 dakika kadar demlendirilir. Demleme sonrasında süzülerek çay içilebilir duruma getirilebilir. Lavanta sadece içilerek tüketilmez.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Piyasadaki kurutulmuş lavantalara göre dökülme yapmaz dense yeri vardır. Taşıma sırasında ve darbe alınca az miktarda dökülme yapabilir. Kendi halinde durduğu yerde dökülme yapmaz. Not: Ürünler Lavanta bahçelerinde el ile hasat yapılarak demetlenmiş sonrasında şoklama işlemi uygulanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri