Bez torbalar, bakliyatların küflenmesini önleme konusunda iyi bir seçimdir. Siz de evinizde temiz bir bez torba içinde nohut, bulgur gibi bakliyatları muhafaza edebilirsiniz. Bez torbaların içinde hangi bakliyat olduğunu unutmamak için; üzerine bakliyatların adını not düşebilirsiniz.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Kuru bulgur dondurucuya konur mu? Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Pirinç ve bulgur gibi bakliyatların yer aldığı saklama kaplarına bir miktar tuz eklemenizi öneriyoruz. İlave edilen tuz, bu tür gıdaların nemlenmesini önleyecektir. 1 kilo bakliyat için önerilen tuz miktarı 1 yemek kaşığı olmaktadır. Küflenmeye, nemlenmeye ve böceğe karşı alabileceğiniz en pratik yöntemdir.
Baklagiller saklanırken, içlerine atılacak bir tutam tuz, hem nemi çekecektir hem de böceklerin uzak kalmasını sağlayacaktır. Bir tane kurutulmuş defneyaprağı, bekletilecek baklagillerin içine konduğunda, böcekleri uzak tutacaktır.
Doğal ortamda yapılan bulgurlar diğerlerine göre bir yıl daha fazla dayanır. Çünkü makineden sıcak sıcak çıktıktan hemen sonra hem hava alıyor hem de güneşin sıcaklığını iyice alıyor.
Bulgur buzdolabında nasil saklanir? Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Diğer türlüde böceklenmesi engellenemiyor bakliyatların. Poşette sağlıklı değil,ancak poşetlerin içinde satılıyor. "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Dünyada en kaliteli durum buğdayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri