1. Başbaşı Bulgur: Buğdayın kırılmadan sadece kabuğunun soyulması ile elde edilen bir bulgur çeşididir. Pilavlarda, dolmalarda ve çorbalarda kullanılabilir.
Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir. Bulgur rengini buğdaydan alır.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
MİDYAT BULGUR (İNCE PİLAVLIK BULGUR)
Köftelik ve pilavlık bulgurun boyları arasında yer alan, belli yörelerde çorba yapımında kullanılan bulgur çeşididir. Bu bulgur ayrıca klasik salataları süslendirmek ve lezzet katmak için de kullanılmaktadır.
Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Olgunlaşmaya yakın genç buğday başaklarının içinde bulunduğu kılçıklı kısmın ateş üzerinde kavrulması ve avuç içinde ovuşturularak buğday tanesinin üzerindeki kabuğun çıkması ile ortaya çıkan buğday tanelerine verilen isimdir firik.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
Esmer bulgur buğdaydan üretilen bir bulgur çeşididir. Çok eski dönemlerden itibaren tüketilmektedir. Sarı bulgurdan renk ve besin değeri olarak farklılık göstermektedir. Esmer bulgur daha lifli bir yapıdadır.
İRİ PİLAVLIK BULGUR
Pilavlık bulgurun bir boy büyüğü olan ve buğdayın sadece ikiye kırılmasıyla oluşan lezzetli bir bulgurdur. Bu çeşit bulgur, malzeme olarak pirincin kullanıldığı dolmalarda ve çorbalarda tercih edilir.
batirik ve kisirin ana malzemesi. orta anadoluda düğürcük,gaziantepte simit doğunun bazı bölgelerinde setik denen ince bulgur.
Siyez bulguru ülkemizde yetişen bulgur türlerinden biridir. Bunun yanında Fransa, Fas, Yugoslavya gibi ülkelerde de yetişir. Bunun yanında ilk evcilleştirilmiş olan buğday olma özelliğine de sahiptir. Siyez bulguru “Triticum Monococcum” adı verilen buğdaydan elde edilir.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Firik Pilavı Nedir? Firik bulgur daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir üründür. Firik buğday tanelerinin bulunduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır. Yapılış yöntemi sayesinde meydana gelen buhardan olumlu yönde etkilenir ve enfes bir aromaya sahip olur.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
Bulgur pilavı ölçüsü
Bulgur pilavı pişirirken genelde bulguru bardakla ölçüyoruz. 1 bardak bulgura 1 bardak su doğru bulgur pilavı su ölçüsü olacaktır. Bulgur pilavına lezzetini domatesle veriyoruz. Domatesli bulgur pilavı yaparken; 1 bardak bulgura 1 adet domates kullanıyoruz.
Bulqur — Buğda yarması ilə hazırlanan Anadolu yeməyidir. Taxıl yemək qrupuna aiddir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Glutensiz ilk bulgur, 'Kinoa Bulguru'dur. En besleyici bulgur, 'Kinoa Bulguru'dur. Tamamen yerli ve ülkemizin damak zevkine uygundur. Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
öğütüldüğünde mutfakta en çok kullanılan gıda maddelerinden una dönüşür. durum buğdayı ise biraz daha sert ve daha sarı renkli bir buğdaydır. biraz kırıldığında bulgur, daha da öğütüldüğünde irmik elde edilir. aynı zamanda o irmikten yapılan başka bir gıda maddesi vardır ki, her eve girer: makarna.
Dövme ya da yarma nedir? Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır. Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri