Örneğin protein eksikliğine bağlı gelişen Kwashiorkor hastalığı; karında şişkinlik ve vücut genelinde ödem yapar. Kalori eksikliğine bağlı gelişen Marasmus hastalığında ise vücut yağ ve kas kütlesinde ciddi ölçüde azalma ve boya göre az kiloda olma (cılızlık) gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Kwashiorkor hastalığı, ilk görüşte sanıldığının aksine fazla yemekten değil, beslenme yetersizliğinden ve özellikle protein eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık.
Kuvashiorkor gelişmekte olan ülkelerde memeden kesilen çocuklarda 6. aydan sonra genellikle de 18 ay-3 yaş arasında proteinden yetersiz beslenme sonucu sık görülür. Kuvashiorkorlu hastalarda enerji alımından çok protein alımındaki yetersizlik ön plandadır.
Marasmus rölatif olarak kalori eksikliğinin, kwashiorkor ise protein eksikliğinin daha fazla olmasının, marasmik kwashiorkor ise marasmuslu çocukta enfeksiyon vb. nedenlerle protein alımı düşerse oluşan klinik tabloya verilen isimdir (27).
Protein eksikliği sebebiyle oluşan en yaygın hastalıklar, Kwashiorkor (stres açlığı) ve Marasmus (ödemsiz malnütrisyon)'tur. Özellikle Kwashiorkor, ödem ve karaciğer büyümesi ile kendini gösteren bir protein eksikliği hastalığıdır.
İlgili 20 soru bulundu
ETKEN: Bir veya daha fazla besin elemanının uzun süre yetersiz veya dengesiz alınması sonucu ortaya çıkan patolojik tablodur. Sosyoekonomik durumu düşük ve çevre şartları kötü toplumlarda sık görülür. En çok beş yaş altındaki çocuklarda görülür. Sıklığı % 1-7 civarındadır.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Protein-enerji malnütrisyonu, besin proteini ve/veya enerjinin (kalori) değişen oranlarda tesadüfen eksikliğinden kaynaklanan bir dizi koşul olarak tanımlanan bir yetersiz beslenme şeklidir. Durumun hafif, orta ve şiddetli dereceleri vardır.
Beslenmede enerji eksikliğinden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Çocuk 'bir deri bir kemik kalmıştır'.
Yetersiz beslenme olarak da bilinen malnütrisyon, bir kişinin gıdalardan yeterli enerji, protein ve diğer besin maddelerini uzun süreler boyunca alamaması durumunda ortaya çıkar. Yetersiz ve eksik beslenme sonucu oluşabildiği gibi aşırı beslenme ve obezite de malnütrisyona sebep olabilir.
Protein enerji malnütrisyonu (PEM) makro ve mikromoleküler düzeydeki besin ihtiyacının yeterli alınamaması sonucunda hücre kaybı, organ disfonksiyonu, anormal serum kimyasal değerlerinin ortaya çıkması ile vücut bütünlüğünün bozulmasıdır (1,2).
Malnütrisyon, yetersiz besin alımı, emilim bozukluğu ve besinlerin kullanımının ya da metabolik gereksinimlerin artmasından kaynaklanabilir. Malnütrisyonu olan hastalarda ana besinlerin yetersizliği (karbonhidrat, protein ve yağ) ya da vitamin ve mineral gibi diğer besinlerin eksikliği olabilir.
Kanımızda bulunan bir protein olan albumin'in en önemli görevi kan ile doku arasındaki su miktarının dengelenmesidir. Yetersiz protein alındığında ödeme neden olur. Özellikle vejeteryan beslenen, kronik bir rahatsızla bağlı olarak protein alamayan kişilerden albumin düşüklüğü nedeniyle ödem oluşur.
Çünkü vücut, ihtiyacı olan amino asitlere ulaşamazsa hücreler sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edemeyebiliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Bu durumda kendini ödem toplamayla gösterebiliyor.
Albumin düşüklüğü yaşayan bir bireyin kan plazmasındaki protein molekülleri, dar damalardan geçemez. Çünkü; bu durumda albumin miktarı, onkotik basıncı dengeleyecek değerde değildir. Haliyle, kişinin vücut dokularında sıvı birikimi olarak adlandırdığımız ödemler, yani şişlikler ortaya çıkar.
Fleksitaryen beslenme biçiminde daha çok sebze - meyve, baklagile odaklanmak, hayvansal ürünler yerine bitkilerdeki proteine odaklanmak, zaman zaman et ve hayvansal ürünler de tüketebilmek, rafine şeker ve tatlıları azaltmak, en doğal yiyecek formlarını tüketmeye çalışmak bulunuyor.
Protein-enerji malnütrisyonu (PEM), tüm dünyada her yaş grubundan sağlıklı ya da akut/kronik hastalıkları olan bireyleri etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Özellikle eşlik eden kronik hastalığı olanlarda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Tanınması kolay olmakla birlikte sıklıkla atlanabilmektedir.
PEM (PROTEİN ENERJİ MALNÜTRİSYONU) TANISI. %90 veya üzerinde ise : normal olarak kabul edilir. %89-75 ise : Hafif derecede malnütrisyon olarak kabul edilir. %74-%60 ise : Orta 2.derecede malnütrisyon olarak kabul edilir.
PEM (PROTEİN ENERJİ MALNÜTRİSYONU) Komplikasyonlar:Enfeksiyonlara yatkınlık (Solunum, idrar yolları, sepsis), ishal, büyüme ve gelişme geriliği, zeka geriliği, dehidratasyon, demir eksikliği anemisi, hipotermi,anoksi, cilt ve mukoza lezyonları, kalp yetmezliği, anemi, hipoglisemi, vitamin eksiklikleri (özellikle A, D ...
PEM'una bağlı fizyolojik kayıplar, gastroin- testinal sistemi, kardiyovasküler sistemi, immun fonksiyonla- rı, solunum sistemini, endokrin sistemi, yara iyileşmesini, cilt, saç, böbrek, kemik iliğini ilgilendirir. Anksiyete ve depresyona eğilim artar.
E43: Belirgin enerji ve protein malnütrisyonu, tanımlanmamış
Çünkü sinirden ve stresten dolayı üzüntü yaşamak ortaya çıkabilir. Bu durum yemek yememe ve hayatı boşlama gibi sorunlara neden olur. Doğal olarak da kişinin kilo alması zordur. Aksine bu kişiler ilk başta yavaş yavaş, daha sonra ise hızlıca kilo verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri