Bu sebeple İslâm bilginleri temizliği maddî temizlik, hükmî temizlik ve mânevî temizlik şeklinde üç safhada değerlendirmişlerdir.
Temizlik maddi ve manevi temizlik şeklinde iki kısımda ele alınabilir. İlk inen surelerden olan Müddesir suresinde elbiseni, temizle-temiz tut” emrinin verilmesi İslam'ın daha işin başında maddî ve manevî anlamda temizliğe verdiği önemi ifade ediyor.
Bu sebeple İslâm bilginleri temizliği maddî temizlik, hükmî temizlik ve mânevî temizlik şeklinde üç safhalı bir faaliyet olarak görmüşlerdir.
Manevi temizliğe birçok örnek verilebilir. Bunlardan bazıları; güler yüz, tatlı dil, hoşnutluk sağlamak, güzel bakmak, güzel düşünmek, hasretlik ve kindarlık duymamak, kimse ile düşman olmamak ve dedikodudan uzak durmaktır.
İlgili 30 soru bulundu
İslâm kaynaklarında temizlik kavramı genellikle tahâret (tuhr) kelimesiyle ifade edilir. Ayrıca zekât kökünden çeşitli kelimeler “maddî veya mânevî yönden temizlenme; temizleme, arıtma, temize çıkarma” anlamında kullanılır.
İbadet için yapılan temizliğe de hükmi temizlik ismi verilir. İbadetlerde temizliğin önemi hakkında pek çok hadis bulunuyor. Abdestin asıl amacı, ibadete hazırlık yapmaktır. Abdest, hem maddi hem de manevi bir temizliği ifade eder.
İslam'ın temizliğe ne derece önem verdiğini bu şekilde daha iyi anlıyoruz. Nitekim Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki: Temizlik, imanın yarısıdır. Başka bir hadisi şerifte bize Allah'ın temiz olduğu ve temizleri sevdiğini söyler sevgili peygamberimiz. Yani temiz olmak Allah'ın sevgisini kazanmanın da bir yoludur.
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Abdestin manevi temizliğine dair Hz. Peygamber (s.a.v): "Her kim abdest alır ve abdestini güzelce almaya özen gösterirse, günahları vücudundan çıkar, hatta tırnaklarının altından süzülür gider." (Müslim, Tahâret, 33) buyurmuştur.
Hz. Peygamber (s.a.v) genel olarak düzenli beden temizliğine, (Koltuk altlarını temizlemek, etek traşı olmak, tırnakları kesmek vb.) bilhassa ağız, burun, diş ve el gibi sağlık bakımından özel önem taşıyan organların temizliğine, ayrıca saç, sakal ve bıyık bakımına büyük önem verirdi.
Zahiri taharet, elbise ve vücudun necasetten temiz olması; batini taharet abdest, gusül veya teyemmüm ile elde edilen temizlik ve nuranilik; ahlaki taharet ise, ruhun şirk ve günah kirlerinden uzak ve temiz olması anlamındadır.
Temizliğe yukarıdan aşağı başlamak, önce etrafı toparlamak sonra temizliğe başlamak, önce ıslak alanları temizlemek, evi oda oda temizlememek, zemin temizliğini en sona bırakmak ev temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alıyor.
Fıkhî bir terim olarak tahâret (temizlik), hem maddî pislikten ve kirlerden hem de hükmî kirlilik halinden (hades) temizlenmeyi kapsar. Bu sebeple hükmî temizlik aynı zamanda maddî temizliği de içine alır.
Fiziksel temizlik görünen kir, bulaşma ve kalıntıların, kimyasal temizlik istenmeyen kimyasal kalıntıların, mikrobiyolojik temizlik ise patojen ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gıda işleme ekipman ve yüzeylerinden uzaklaştırılması için yapılır.
Hades (hükmî kirlilik) ve hadesten taharet ne demektir? Dinî literatürde hades, abdestsizlik, cünüplük, hayız veya nifas haline verilen isimdir. Bu durum, kişinin bazı ibadetleri yapmasına engel teşkil eder (Buhârî, Vudû', 2 [135]; Müslim, Tahâret, 2 [225]; Meydânî, el-Lübâb, 1/5).
Vücut salgılarının, atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak. Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek. Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.
Ellerde, alında, tükrükte, dışkıda, kafa derisinde vb. bulunan mikroorganizmaların vücudumuzda hastalıklara neden olmasını engellemek için temizlik kurallarına uymak ön koşuldur. Temiz olmak, hijyen kurallarına uymak kişinin kendi vücuduna, sağlığına ve yaşadığı topluma karşı bir görevdir.
Kahvaltıdan sonra ve yatmadan hemen önce dişleri temizlemek çok önemlidir. Saçları haftada en az bir kez sabun veya şampuanla yıkamak gerekir. Tuvaletten çıkmadan önce elleri en az 20 saniye sabunla yıkamak gerekir. Yemek hazırlamadan ve/veya yemeden önce ellerinizi sabunla yıkamalısınız.
Efendimiz (s.a.s.) Temizlik imanın yarısıdır buyurmakla şunu belirtmiş olmalıdır: Bir insanın önce Allah'ın emirlerine muhatap olabilmesi, sonra da O'nun yanında değer kazanabilmesi için göğsünde iman taşıması nasıl ilk şart ise iman sahibi bir kimsenin ilk yapacağı iş de temizliğe riayet etmesidir.
İmanın Yarısıdır." Müslim'in Ebû Mâlik el-Eş'arî (R.A.) den rivayet ettiği bir Hadis-i Şerif meâlen şöyledir: 'Temizlik, imanın yarısıdır."
Evler temiz olmadığı zaman bakteri üretimi oldukça artacaktır. Mikrop ve bakteriler zamanla insan vücudunda daha büyük sağlık sorunları oluşturacaktır. Bu durumların yaşanmaması adına mutlaka temizlik yapılması gerekir. Temizlik her alanda ve her ortamda mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
* Kuru temizlik (süpürge, elektrikli süpürge, toz bezi vb.), * Nemli temizlik (paspaslama, moplama), * Islak temizlik (yıkama), * Spreyle temizlik (ovalama).
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Elleri sık sık yıkamak, banyo yapmak, yemek hazırlarken hijyen ve temizlik kurallarına uymak enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların vücuda girmesini önleyebilir. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde hijyenin önemi daha da büyüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri