Lif açısından zengin bir sebzedir. A ve C vitaminlerini içerir. Kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi birçok mineral içermektedir. Karoten alfa ve karoten beta maddeleri açısından oldukça zengindir.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
C vitamini, kalsiyum ve A vitamini içeren kabak bağışıklık sistemini güçlendirme görevine sahiptir.
Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin ilk tercihlerinden olan kabak, sağlık açısından önemli yararlara sahiptir. Kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor ve potasyum açısından zengin olan kabak, sindirim yenileyici olarak görülüyor.
Potasyum açısından zengin olan kabak, sıvılarda mineral dengesini korur, kaslara enerji sağlar. Manganez açısından zengin olduğundan dolayı yağ ve glikoz seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun yanı sıra melatonin salgılanmasına yardımcı olarak rahat uyumanızı sağlıyor. Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeğinin uykuya dalma sorunu olanlar için faydalı olduğu söyleniyor. Aynı zamanda içindeki kalsiyum seviyesi sebebiyle, kasların gevşemesini de sağlıyor.
İçeriğinde bolca su ve besin lifi bulunan kabak, ödem atmaya yardımcı olduğu gibi yağ yakımını da kolaylaştırıyor.
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar. Kabağın faydaları, kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür.
Lif bakımından oldukça zengin olduğundan mide yanmasını rahatlatır. Kabak çekirdeği sindirim sistemi rahatsızlıklarına da oldukça faydalı. Hazmı kolaylaştırır, bağırsak florasını dengeler.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir.
Meşe palamudu yani namı değer: Midi kabak
Genellikle Ekim ayında tezgahlarda yerini alan bu kabak türü süslemelerde daha çok kullanılır. Ana yemeklerle daha uyumlu olan bu kabak daha lifli bir yapıya sahiptir. Tatlı ya da çorba da yapabilirsiniz.
Kabak, normal şartlarda metabolizmayı hızlandıran ve yenilen besinlerin hızlı bir şekilde yakılmasını sağlayan bir sebze türüdür. Bu nedenle tüketilmesi hızlı kilo vermeyi sağlar.
Kabak Besin Değeri
Karbonhidrat: 2,05 g. Protein: 1,6 g. Yağ: 0,4 g. Lif: 1,1 g.
'Çiğ kabak yemek zararlı mı' sorusu. sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak. tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili.
- Kabak, - Kayısı gibi besinlerin çok miktarlarda tüketilmesinin yanında bol miktarda su tüketimi, ishal sürecinin hızlanmasına önemli ölçüde etki etmektedir.
"Düşük kalorisi, içerdiği vitaminler ve antioksidan özelliği ile kabak, yaz aylarında fit ve zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin. Doğru bir beslenme planı ile tüketilen kabak, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra vücuda enerji sağlıyor; cilt, kalp ve göz sağlığını koruyor.
Kilo vermek isteyenlerin favorisi olan kabağın glisemik indeksi çok düşüktür, az kalorilidir, neredeyse hiç yağ içermez, bünyesinde %95 gibi yüksek oranda su bulundurur ve lif bakımından zengin oluşu ile tok tutar.
Kabak çekirdeği bir nevi doğal viagradır Testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.
Yüksek oranda A vitamini ve antioksidanlar sayesinde, mantar önleyici ve iltahap önleyici içerdiğinden, pürüzsüz bir cilt sağlar, akne ve kızarıklığa karşı da iyi gelir. Aynı zamanda içerisinde beta karoten bulunur. Bu da cildin kolajen seviyesini koruyarak yaşlanma sürecini geciktirmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri