Müddetname hükümlünün cezaevine girmesi sonrası infaz kurumuna savcı tarafından gönderilen bir belgedir. Sonrasında yetkililer tarafından hükümlünün kendisine verilir.
Müddetname yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde hazırlanmaktadır. Müddetname nereden öğrenilir? İlamat infaz ya da taşra ilamat bürolarından öğrenilmektedir.
Müddetname, ceza infaz sisteminde mahkumların salınması veya ceza sürelerinin değiştirilmesi gibi işlemler için savcı tarafından düzenlenir. Örneğin, bir mahkumun iyi hal indirimi veya denetimli serbestlik gibi bir duruma hak kazanması durumunda, savcı tarafından müddetname düzenlenerek cezaevine gönderilir.
Müddetname Hesaplaması
Müddetname düzenlenirken “Suç tarihi” dikkate alınmalıdır. Suç tarihi dikkate alınarak, sonradan yürürlüğe giren infaz yasaları da gözönüne alınarak, infaz yasaları ayrı ayrı ve bir bütün olarak uygulanarak “müddetname” yapılmalıdır. Karma uygulama yapılmamalıdır.
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 1 yıldır)
Hazırlanan müddetname sonrasında hükümlüye cezaevi idaresi tarafından da tebliğ edilmektedir. Müddetname savcılık tarafından hazırlanır ve hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında hazırlanır. Bu belge ile hükümlünün cezaevinde ne kadar kalacağı belirtilir.
Müddetname; mahkemenin bağlı bulunduğu taşra ilamat bürosu ya da ilamat infaz bürolarında hazırlanır. Müddetname hesaplaması ise bu bürolardan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Müddetname hazırlandıktan sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından imzalanır.
Müebbet Kaç Yıl? Müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 48. Maddesine göre Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder. Müebbet yaşadığı sürece olan, ömür boyu anlamına gelmektedir.
Hükümlü ile birlikte Müddetnamenin ceza infaz kurumuna gönderilmesi gerekmektedir. Bu belgenin olmaması hükümlünün kabul edilmesine mani değildir. Hükümlü mahkeme ilamı ile teslim alınarak müddetname tanzimi için dosyası ilgili savcılığı gönderilir.
Müddetname mahkemenin bağlı bulunduğu taşra ilamat bürosu yada ilamat infaz bürolarında hazırlanmaktadır. Müddetname hesaplaması ise bu bürolardan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır.. Müddetname hazırlandıktan sonra zabıt katibi ve cumhuriyet savcısı tarafından imzalanır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır.
Cezaları yüksek güvenlikli cezaevlerinde veya kapalı cezaevlerinin yüksek güvenlikli kısımlarında infaz edilen hükümlüler, toplam cezalarının 1/3'ünü bu cezaevlerinde "iyi halli" olarak geçirip koşullu salıverilmelerine 3 yıl veya daha az süre kalınca açık cezaevine geçiş hakkını kazanabilirler.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkûmiyet kararı verilmesi sonucunda, kişinin cezasının Ceza İnfaz Kurumunda infazı yerine, infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlamasını ifade etmektedir.
Diğer bir görüşe göre ise; müddetname, itiraz merciinin kararı ile daha önce ortadan kalkmış olup, itiraz merciinin kararı kanun yararına bozulduğunda ise kendiliğinden canlanmaz.
Bir hüküm, karar ya da yargının yerine getirilmesi ya da uygulanmasıdır. İnfaz hukuku bakımından infaz, mahkemelerce verilip kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi olarak tanımlanabilir. Söz konusu tanımın dar anlamda infazı ifade ettiği söylenmelidir.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Özellikle belirtelim ki, savcılık tarafından düzenlenen müddetnameye karşı her zaman infaz hakimliğine itiraz edilebilir. Kanunda müddetnameye itiraz için öngörülmüş bir süre sınırlaması yokur.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
Birinci derece yakını iseniz, e-devlet uygulaması üzerinden tutuklu/hükümlünün T.C. kimlik numarasına ulaşabilirsiniz. Birinci derece yakını değilseniz, herhangi bir birinci derece yakını ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.
8 yıl 4 aylık bir hapis cezası 3040 güne denk gelmektedir. Fakat 28 Haziran 2014 tarihinden sonra 8 yıl 4 ay ceza alan bir kişi eğer 18 yaşından büyükse cezasının ¾'ünü yatar. Yani 760 günlük bir indirim uygulanarak 2280 gün yatar. Ayrıca buna denetimli serbestlik süresi de eklenir.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahküm olanlar yer alıyor.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri