Dünyanın en yüksek binası olan Burc Halife dimdik ve güvenli duran bir mimari yapı. Richter ölçeğine göre bina 5,5 ila 7,0 büyüklüğündeki depremlere dayanacak şekilde tasarlanmış. kalmış ancak yapı zarar görmemiş ve sağlam kalmış.
Burc Halife (Dubai, BAE):
Dünyanın en yüksek yapısı olan Burc Halife, depreme en dayanıklı yapılardan birisi durumunda. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai emirliğinde yer alan bu yapı, dış duvarların çevre kolonlarının iç duvarlara bağlayan mekanik bir yapıdadır.
Çelik yapı sistemleri, depreme oldukça dayanıklıdır. Çelik konstrüksiyon evler ortalama olarak 80 yıl süresince güvenle kullanılabilmektedir. Depreme dayanıklı çelik evler, betonarme binalar gibi bakım gerektirmemektedir.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Gökdelenler ömrü boyunca yaşayacağı küçük depremleri hasarsız atlatacak şekilde tasarlanıyorlar. Büyük depremlerde ise can kaybına neden olmayacak küçük hasarlar kabul edilebilir olarak görülüyor.
İlgili 26 soru bulundu
Palladium ve Emaar'ı da bu grup içinde sayabiliriz. Nedir bu binaların farkları? Havalandırma kalitelerinin çok iyi olması, çoğunda açılır camlar bulunması, toplu ulaşıma yakın olmaları, depreme dayanıklı ve nitelikli inşaat…
Bu tür yapıların çalışmalarının çok ciddi yürütüldüğünü kaydeden Balioğlu, ''Projeler, inşaatlar, çok dikkatli takip ediliyor. Malzemeler çok dikkatli seçiliyor. Ayrıca yapım aşamasında farklı kurumlar tarafından da denetleniyor. Bu nedenle depremler sırasında yıkılmaz, zarar görmez'' dedi.
Yüksek yapılar şimdiye kadar deprem etkisi ile karşı karşıya kalmadı. Deprem koşullarında nasıl davranılacağına dair bilimsel veri söz konusu değil. Yapım koşulları ve tekniklerindeki zafiyet nedeniyle ciddi risk altındalar.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
7 büyüklüğünde meydana gelen bir doğal afet, binalarda büyük hasara yol açar. Bunun yanı sıra yollarda ve toprakta çatlakların oluşmasına ve toprak kaymalarına neden olabilir. 8 büyüklüğündeki depremler çok fazla sayıda binanın yıkılmasına yol açabilir ve hatta tsunami olma ihtimalini de yükseltebilir.
Burj Khalifa, dünyadaki en dayanıklı binalardan biridir. Yapı, payanda duvarlarının çevre kolonlarını iç duvarlara bağladığı mekanik zeminlerden oluşur bu sayede çevre kolonları yapının yanal direncini destekleyebilir.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
AirportHaber'in İstanbul Havalimanı kaynaklarından edindiği bilgiye göre fore kazık dahil olmak kaydıyla depreme dayanıklı hertürlü güçlendirmenin yapıldığı öğrenildi.
İstatistiksel modeller yardımıyla 5 ve 6 katlı binalarda, yumuşak katların binaların deprem hasarlarına etkisinin en az yüzde 60 civarında olduğu hesaplanıyor. Depremlerde 5-6 katlı ağır çıkmalı binaların, çıkmasız binalara oranla yaklaşık 2 kat daha fazla hasar gördükleri ortaya çıktı.
Mimari özellikleri
828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, Anadolu yarımadasını 3 metre batı yönünde kaydırdığını söyledi.
Her türlü teknolojik donanıma ve alt yapıya sahip bu blokların 2'nci 3'üncü ve 4'üncü bodrum katları ise sadece otopark alanı olarak ayrılmış. 4'üncü deprem bölgesinde inşa edilen Koza Plaza bu özelliğinin yanı sıra depreme dayanıklı çağdaş teknolojisi ile de dikkatleri üzerine çekmiş.
Raporda kapsamlı detayları verilen, analizler ile elde edilen sonuçlardan görüldüğü üzere Mashattan'ın deprem performansı, TBDY 2018'e göre hem X-X hem de Y-Y doğrultularında "Kontrollü Hasar" KH olarak belirlenmiştir.
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Köy evlerinin esnek bir yapı olmaması ve genelinin taş malzemeden inşa edilmesi nedeni ile küçük depremlerde bile yıkılması kaçınılmaz olurken bu nedenle inşa edilen tek katlı evler için gerekli sistemlerin bulunması durumunda sorunsuz şekilde kullanılması mümkün oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri