Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Suyu yutmayınız. Suyla gargara yerine dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Küçük çocukların su içmesi veya beslenmesi önerilir.
Nebulizatör cihazı oksijen vermez. Cihaz temel olarak içine koyulan ilacın buhar yolu ile solunmasına olanak sağlar.
Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Yeni doğan bebeklerde hırıltı olma nedenleri arasında ayrıca onların bronşlarının çok küçük olması da bulunmaktadır. Biriken balgamı atamadıklarından dolayı hırıltının çıktığı görülebilmektedir. Nebulizatör kullanılarak bebeğin balgamı atması sağlanabilmektedir.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Nebulizatör, solunum sıkıntısının çok fazla olduğu durumlarda ilaçları hava yollarına daha iyi iletebilmek amacıyla kullanılmaktadır.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Nebülüzatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren bir makinedir. Buhar cihazı olarak da bilinir. Ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı ilaçları buhar haline getirir. Böylece sıvı ilaçların solunum yoluyla alınmasını sağlar.
Her kullanımdan sonra cihaz içinde kalan sıvıyı dökün. Her parçayı ayırarak ılık sabunlu su ile yıkayın. Cihaz parçalarını bol su ile durulayın.Temiz bir bez veya peçete üzerinde havada kurumaya bırakın.
Soğuk buhar makinesi soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu tıkanıklığa eşit derecede yardımcı olur. Tahriş olmuş burun yollarına ve akciğerlere ulaşan nem fayda sağlar.
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır. Sıcak buhar makinesinde ise bakteri ve mikropların üremesi daha zordur.
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, buhar makinelerinin uzun süreli kullanılması durumunda çocuklarda nefes darlığı yaşanabileceğini söyledi.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
Bronkodilatatör ilaçlar için ideal nebülizasyon süresi 5-10 dakika arasındadır. Nebülizasyonu bitirmek için cihazın içinin tamamen kurumasını beklemenin tedaviye anlamlı bir katkısı olmadığı gibi süreyi uzatarak hastanın tedaviye uyumunuda bozmaktadır.
Buharın dağılmasını önlemek için başınızı ve kabı kaplayacak şekilde havluyu örtün. Başınız 20-30 cm yukarıda olacak şekilde yüzünüze buhar tutun ve 5- 10 dakika kadar devam edin.
Oda nemlendiricisini kurallara uygun kullanmak için;
-Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı. -1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal.
Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Bununla birlikte özellikle ses teli ve gırtlak bölgesinin enfeksiyonu (akut larenjit) ya da gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında soğuk buhar makinelerinin içerisine Okaliptus yağı ve mentol içeren Vicks VapoRub Buharlaşan Merhem ya da Cold-Mix damla konulabilir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri