İhtiyacı olan öğrencilere, sadece yardım amacıyla karşılıksız olarak verilen burslar ticari kazancın elde edilmesine veya idame ettirilmesine yönelik olmadığından, matrahın tespiti sırasında gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
Karşılıksız yapılan burs ödemeleri vergisel açıdan kabul edilen bir gider unsuru değildir. Dolayısıyla kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Kanunlarımızda belirtilen ve yukarıda açıkladığımız şartlar dâhilinde, üniversite öğrencisine vereceğiniz burslar ile tahsil gideri olarak yapacağınız ödemelerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Öğrencilere verilen burslar esas olarak sosyal sorumluluk gereği yapılan ödemeler. Bu niteliğiyle burslar, gerçek kişilere yapılan bağış niteliğinde ve gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi olanağı yok.
Burs, üniversite okuyan bir öğrenci için devlet tarafından sağlanan bir çeşit yardımdır. Dolayısıyla herhangi bir gelir kategorisine dahil edilmeyen burs, kredi başvurusu esnasında gelir belgesi olarak gösterilememektedir.
İlgili 24 soru bulundu
KYK bursu kimlere verilir? Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olup üniversitede eğitim alan ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız verilen paradır. NOT: Öğrenim kredisi alan öğrenciye burs, burs alan öğrenciye ise öğrenim kredisi verilmemektedir.
Bazı şirket veya şahıslar, maddi imkanları sınırlı olan başarılı öğrencilere, her ay belli tutarlarda burs vermektedirler.
yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı kurum kazancının tespitinde hasılattan gider olarak indirilir.”
İşletme ile ilgili olmak şartıyla, bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar GVK'nun 40/6 ncı maddesine göre kazanç tespitinde gider olarak indirilebilecektir.
Özel okulların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunması ve yapılan ödemelerin karşılığında alınacak faturalarla tevsik edilmesi ve beyan edilecek gelirin % 10'unu aşmaması şartıyla, özel okullara yapılan eğitim harcamaları beyana tabi vergi matrahından indirim konusu yapılabilecektir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında doğrudan gider kaydedilebilir. İşletme içinde kurulan eğitim biriminde şirket çalışanlarının dışında örneğin eğitim sonunda istihdam edilmek üzere öğrenciler eğitiyor ve bu öğrencilere belli bir ödeme yapılıyorsa, bu ödemeler de ücret niteliğindedir.
2022-2023 eğitim öğretim yılında ön lisans ve lisans öğrencileri için burs ücreti aylık 1.250 TL olarak belirlenmişti. Burs ödemeleri yüksek lisansta 2500 TL, doktorada 3750 TL olarak güncellenmişti.
Ticaret kanunu buna izin vermemektedir. Şirket ortaklarına şahsi harcamalarına ait bir fatura şirket adına düzenlenmiş olsa da gider yazılmamalıdır.
Sigortalı çalışan ve aynı zaman KYK bursu alan öğrencinin bursu kesilmeyecek. 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Burslar, KYK tarafından belirlenen tarihlerde hesaplara yatmış olacak. KYK burs ve kredisi ödemeleri her ay, öğrencinin TC kimlik numarasının son rakamına göre ayın 6. ve 10.günleri arasında hesaplanarak yatırılıyor.
Gelir vergisi mükellefleri tarafından; Genel bütçeli kamu idarelerine, ● Özel bütçeli kamu idarelerine, ● İl özel idarelerine, ● Belediyelere, ● Köylere, ● Kamu yararına çalışan derneklere, ● Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, yapılan bağış ve yardımlar indirime konu edilebilecektir.
Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir.
Kurum kazancından indirilemeyen kısım diğer yıla nakledilememektedir. Kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımların tutarı, o yıla ait kurum kazancının %5'i ile sınırlıdır.
Bütün vakıf, dernek, eğitim kurumları, kişi ve ticari markalar, sanayi ve ticaret odaları bu platformu burs vermek ve bağış toplamak için ÜCRETSİZ kullanabilirler.
Burs, yükseköğretim kurumlarındaki başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen karşılıksız ve geri ödemesi olmayan bir destek iken, öğrenim kredisi öğrenciye normal öğrenim süresince verilen geri ödemeli maddi bir destektir.
Dinimizde faiz bütün çeşitleriyle yasaklanmıştır.
Dolayısıyla nerede olursa olsun faizli işlem yapan kurumlara para yatırılması ve bu paralardan elde edilen faizin herhangi bir ihtiyaç için kullanılması caiz değildir.
Sınav sonuçlarının geçtiğimiz günlerde açıklanmasının ardından "Bursluluk parası ne zaman yatacak" sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Bursluluk sınavını kazanan öğrencilerin hesabına Ekim ayı başından itibaren 863 lira yatırılacak.
Yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapılmaktadır. Öğrenim süresi uzayan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri