Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Tarım ürünlerinin başlıcaları; buğday, arpa, mısır, yulaf ve pirinç gibi tahıllardır. Bütün bunların senelik istihsali 500.000 tona yaklaşır. 20.000 tona yakın fasulye, bakla, bezelye ve çiğ baklagiller, tütün, pamuk, ayçiçeği, susam ve anason yetişir. Türkiye'nin en çok ve kaliteli sebzesi Bursa'da üretilir.
Bursa denilince akla gelen ilk şey tabii ki de İskender kebabıdır. Bursa'ya özellikle İskender kebap yemek için gelenler bile olmaktadır. İskender kebabın yanı sıra cantık, İnegöl köfte ve pideli köfte de adından söz ettiren lezzetlerdendir.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca siyah incir, Türkiye'ye ve dünyaya, Bursa'dan yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşır. Bununla birlikte Uludağ bölgesinde yetiştirilen ahududu ve böğürtlen Türkiye üretiminin %90'ını karşılar.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Bursa meyvecilikte çok ileridir. Sulu şeftalisi, kestane, üzüm, elma, armut, çilek, vişne, kiraz, kayısı, erik, muşmula, kızılcık, ceviz, kavun, karpuz ve her çeşit meyve yetişir.
Sonuç olarak Bursa, Osmanlı tarihinde kurucu kenti olarak ve aynı zamanda Osmanlı mimarisinin doğduğu yer olarak da (Bursa Ulu Camii (1399), I. Bayezid Camii (1395), Hüdavendigar Camii (1385), ve Yeşil Camii) (1421)),özel bir yere sahiptir.
Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi'nin en büyük dağı, Türkiye'nin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa'nın en turistik yeri konumunda. 1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye'de en çok tercih edilen yerlerden biri.
Nilüfer ilçesine gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken pek çok yer vardır. Gölyazı, Misi Köyü, Ağlayan Çınar, Ayvaini Mağarası, Aziz Panteleimon Kilisesi, Aktopraklık Höyüğü Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, Dağyenice Göleti ve Agora Çarşısı, Nilüfer ziyaretinizde uğrayabileceğiniz yerlerdendir.
Bursa'nın en ünlü lezzetleri, iskender, kestane şekeri, pideli köfte, tahinli pide ve cantık kebabı.
Yeşilin bin bir tonunu taşıyan, Osmanlının tatlı bir beldesi olan bu şehir, ecdadımızdan bize hatıra kalan nadir vilayetlerden birisidir. Osmanlı Devleti'ne başşehirlik yapmış, ulu çınarları, çinileri ve yeşilin bin bir tonunun bezendiği Bursa'yı gezmek ve keşfetmek için yola koyuldum.
Bursa'nın sahil bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Bursa ilinin ilçelerinin de nüfusları hayli büyüktür. Bursa'nın en büyük ilçesi Osmangazi'nin 862.516 nüfusu bulunuyor. Bursa'nın en büyük ikinci ilçesi Yıldırım'ın 653.004 nüfusu var. Bursa ilinin Toplam nüfusu 2019 verilerine göre 2.994.521 kişi olarak sayıldı.
Trakya'dan gelen Bitinyalıların Kralı I. Prusias tarafından Kartaca Kralı Hannibal ve askerlerinin desteğiyle Hisar Bölgesine Kale Kent inşa edilir. Kralın ismine atfen Prusa ismi verilir. Osmanlıların ele geçirmesiyle önce Brusa'ya daha sonra Bursa'ya dönüşür.
Bursa'da 45 ila 60 ton arasında fındık üretimi yapılıyor. 1990'lı yıllarda Karadeniz bölgesinden getirilen fındık fideleriyle ilk fındık bahçesi kuruldu. Randıman alınmasıyla birlikte köyün yüzde 90'ı tarlalarına fındık ağaçları ekti. Kurşunlu köyünde yılda 45 ila 60 ton arasında fındık üretimi yapılıyor.
İlçede 18 bin dekarlık alanda 65 bin ton civarında ürün bekleniyor. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ilçede 18 bin dekarlık alanda şeftali üretimi yapıldığını belirterek, bu yıl 65 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. Çelik, "Bursa genelinde şeftali üretiminin en çok yapıldığı yer İnegöl'dür.
Bunun yanında İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya ilçelerinde sofralık zeytin, Uludağ eteklerinde kestane üretimi geniş yer tutmaktadır. İlin karakteristik ve ülke düzeyinde tanınmış ürünleri olan şeftali ve siyah incir Bursa Merkez, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Bursa ili Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
Günümüzde yalnızca Bursa'da yapılan süt helvası, maliyetinin de düşük olması sebebiyle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Bursa'daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen süt helvası, saat 14.00'dan sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri