Bursa il sınırları içinde çok büyük ve verimli ovalar vardır. Bunların en önemlisi Uludağ'ın kuzeybatı eteklerinde uzanan Bursa ovasıdır. Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İnegöl, İznik ovaları da ilin önemli ovalarıdır.
Bursa Ovası, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu parçasında Uludağ masifi ile Gemlik körfezinin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları arasında doğu-batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır.
ve çöküntü ovaları (Bursa, Niksar, Muş, Erzincan vs.). Daha çok faylar eşli- ğinde oluşan bütün bu ovalar, daha sonra alüvyonlarla dolarak, bu- günkü görünümlerini almışlardır. Karstik kökenli ovalara daha çok Mesozoik ve Tersiyer yaşlı kireçtaşlarının egemen olduğu yerlerde rastlamaktayız.
Gemlik Körfezi'nin güney yüzünü kaplayan ve Bursa Ovası'nı denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik Gölü'nün güneyi ile Bursa Ovası'nın kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağları'nın uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Uludağ'dır (2543 m).
İlgili 33 soru bulundu
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Bursa'nın meşhur "Duvalı" tatlısı
Bursa'nın Ovaları
Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İnegöl, İznik ovaları da ilin önemli ovalarıdır. İlin başlıca akarsuyu Emet ve Orhaneli çaylarının birleşmesiyle oluşarak Ulubat Gölü'ne dökülen Kirmastı Suyu'dur.
Marmara Denizi'nin güneyinde yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan Bursa'da; Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır.
Tarihte Olympos, Oros Ton Kalegeron adı verilen, içinde barındırdığı kilise ve manastırlardan dolayı Keşişdağı, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Ruhban Dağı ve son olarak 1925 yılında Uludağ adını almıştır.
Kestel Ovası, Akdeniz Bölgesi'nin batı bölümünde Burdur ilinde bulunan bir ovadır. Doğu kenarından Antalya-Burdur yolu geçen ovanın deniz seviyesinden yüksekliği 790–800 m'dir. Ova, kendini çevreleyen dağlar arasına körfez gibi girer. Güneydeki Korkuteli Ovası'yla birleşir.
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.
Yer Şekilleri: Karacabey Ovası: IV. Jeolojik zamanda meydana gelen çökmeler esnasında oluşmuştur. Bu çöküntü oluğunun daha derin çukurluklara göller yerleşmiştir.
Bursa, Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı olan Osman Bey'in uzun yıllar süren kuşatmasından sonra, kılıçla değil, “vire” olarak anılan biçimde; teslim yoluyla, 6 Nisan 1326′da oğlu Orhan Bey tarafından alınarak Osmanlıların başkenti olur.
Bunlardan 11'ine ilişkin karar geçen yıl çıktı. Büyük ova koruma alanlarının toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alansal olarak bakıldığında 1 milyon 677 bin hektarı aşkın alanla Konya ilk, 937 bin 573 hektarla Şanlıurfa ikinci ve 445 bin 189 hektarla Adana üçüncü sırada yer alıyor.
Bursa'ya en yakın denizler Karacabey ve Mudanya ilçelerinde bulunmaktadır. Bunun yanında Gemlik ilçesinde de çok doğal göller bulunmaktadır. Bursa'ya yakın plajlar arasında ise Eğerce ve Esence plajları ilk sıralarda gelmektedir.
Malkara Plajı, Karacabey'de yer alan bir plaj seçeneğidir. Bursa il merkezine 85, Karacabey ilçesine ise yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer alan Malkara Plajı, nadir orman türü olan Longoz Ormanları ile kaplıdır. Karacabey'den kalkan otobüs ve minibüsler ile Malkara Plajı'na rahatlıkla gidilebilmektedir.
Denize kıyısı olan bir ilçe olduğu için çok sayıda plajı bulunan Mudanya'da Eşkel (Esence) Plajı, Kızılay Kampı, Eğerce Sahili, Burgaz Halk Plajı, Kumyaka Halk Plajı ve Burgaz Altınkum Plajı gibi denize ücretsiz bir şekilde girilebilecek yerler bulunuyor.
Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşmaktadır. Susurluk Irmağı'nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir.
Osmanlı'da idari teşkilatta yaşanan değişiklikle 1858 ve 1867 yılında yapılan yerel yönetim reformları sonrasında oluşturulan Hüdavendigar Liva (il) sının merkez sancağı Bursa olmuştur. 1864 yılında ise vilayet oluşturulup 1867 yılı temmuzundan itibaren Bursa valiler tarafından yönetilmeye başlanmıştır.
Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Süt Helvası (Bursa 'nın Meşhur Tatlısı)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri