Tüm Türkiye'ye mal olmuş birçok su firmasını ve Bursa'nın şebeke suyunu sağlayan Uludağ, Bursa'da suyun ta kendisidir. Uludağ eteklerinden kaynağını alıp, yüzyıllarca ovaya hayat veren su günümüzde Doğancı Barajı, Nilüfer Barajı, kaynaklar ve yer altı sularından temin ediliyor.
Bursa şehrinin su ihtiyacı üç kaynak yardımıyla karşılanmaktadır. Bunlar sırasıyla; yüzeysel su kaynakları (Nilüfer Çayı-Doğancı Barajı), yeraltı su kaynakları ve pınarlardır.
Çeşmeden akan suyun içilebildiği şehirlerin başında Bursa'nın geldiğini belirten BUSKİ Arıtma Tesisi Dairesi Başkanı Devrim İZGİ, içme suyu kalitesinin; TS 266, Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik ile Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği (AB) stardartlarına uygun olduğunu vurguladı.
Yeryüzündeki başlıca su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, buzullar, akarsular ve yer altı suları oluşturur.
Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Nilüfer Barajı tamamen kurudu.
İlgili 20 soru bulundu
Yüzde 41 azalma
"Bursa'da günlük 425 bin metreküp su tüketilmektedir. İçme suyu barajlarımızdaki doluluk oranı dikkate alındığında ve barajlara herhangi bir su girişi olmaması durumunda Bursa'nın bugün itibarıyla 80 günlük ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunmaktadır."
Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli baraj, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi ve yağışların yetersiz kalmasıyla su seviyesi sıfıra indi. Bölgenin uzun süredir yağış almaması nedeniyle 1.47 kilometrekarelik barajda su kalmadı.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
Marmara Denizi'ne 115 km kıyısı bulunan Bursa ili su kaynakları bakımından oldukça zengin olup, ilin su ihtiyacı 3 ana kaynaktan sağlanmaktadır. Bunlar; yüzeysel su kaynakları, yeraltı su kaynakları ve pınarlardır.
ESRA ÖZARFAT - BURSA
Batı Anadolu'nun su deposu olan kentte işletme sayısı 6'sı doğal mineralli, 19'u doğal kaynak, biri içme suyu üreten toplam 26 işletme faaliyet gösteriyor.
İçme suyunun; “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” ile Avrupa Birliği (AB) Standardı, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Standardı ve TS 266 Standardı'na uygun olduğunu ifade eden ÇETİNAVCI, çeşmeden akan suyun gönül rahatlığıyla içilebildiği şehirlerin başında Bursa'nın geldiğine dikkat çekti.
Bursa'nın Kestelek köyünde çıkan kaynak suyu şifalı olarak biliniyor. Suyun ününü duyan prostat hastaları, ameliyat olmadan iyileşmek için Kestelek köyünü ziyaret ediyor Muhtar ünü şehir şehir yayılan suyun şifasıyla ilgili konuştu. Sudan içen hastaların şifa bulmasıyla suyun ünü şehir sınırlarını aştı.
Tadı yaşadığım bölgenin içme suyundan bile daha kötü. Sanki arıtılmaya bile yeltenilmemiş Çeşme suyu içiyormuşum hissiyatı yarattı. Ürünün bu kadar İçim tadı olmasının yanında değerlerinde alüminyum, Sodyum, Demir, Klorür gibi birçok değerler analizler tespit bile edilmemiş.
Bursa'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı iki barajdan biri olan Nilüfer Barajı, bölgenin bir süredir yağış almaması nedeniyle kurudu. Bursa'da Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli baraj, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi.
GEMLİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ
Nacaklı deresinden gelen su 400 cm'lik hat üzerinden tesise gelmekte ve arıtılarak yine 40 cm'lik hat üzerinden Gemlik'e gönderilmektedir.
Türkiye'nin en çok ve kaliteli sebzesi Bursa'da üretilir. Bunlardan domates birinci sırayı alırken, soğan ikinci sıradadır. Patates, hıyar, pırasa, lahana, tâze fasulye, patlıcan, biber, enginar ve ıspanak üretimi 250.000 tona yaklaşır.
Genel Müdürlüğümüzün Bursa ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda önemli endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Metalik madenler bakımından ildeki önemli metalik madenler altın, antimuan, bakır-kurşun- çinko, krom, nikel, manganez, molibden ve volframdır.
Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir.
Türkiye'den sadece 1 şehir, araştırma sitesi Numbeo'nun dünyanın en yaşanabilir 100 şehri araştırmasında sıralamada 59'uncu sıraya girdi: Bursa… Bursa, 2016 yılında yapılan araştırmada dünyanın en yaşanılabilir 28. şehri, 2017 yılında ise 21. şehri seçilmişti.
Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Tarım ürünlerinin başlıcaları; buğday, arpa, mısır, yulaf ve pirinç gibi tahıllardır. Bütün bunların senelik istihsali 500.000 tona yaklaşır. 20.000 tona yakın fasulye, bakla, bezelye ve çiğ baklagiller, tütün, pamuk, ayçiçeği, susam ve anason yetişir.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Bursa'Da Su Sıkıntısı Bulunmuyor.
Barajlar nehirden gelen suları, suyun yetersiz olduğu zamanlarda kullanmak için, taşkınla gelen fazla suların kontrollünü sağlamak için göl alanında depolarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri