Sıvı ilaca ek olarak hazneye, seyreltici özelliği bulunan 2-3 cc serum fizyolojik eklenmesi gerekir. Nebulizatörler sadece ilaçla değil, su veya tuzlu su ile de kullanılabilir. Bu, havayı yumuşatmayı ve kolay nefes alıp vermeyi sağlar.
Tıpkı yıkama sırasında olduğu gibi durulama aşamasında da ılık veya soğuk su kullanılmalıdır. Ağızlık aparatı ise yalnızca bireysel kullanım için uygundur. Nebülizatöre başka bir bireyin ihtiyaç duyması durumunda ağızlık mutlaka değiştirilmelidir.
Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir.
Nebülizatör kullanılırken mutlaka yüz maskesi ya da hasta uyum sağlayabiliyorsa ağızlık ile kullanılmalıdır. Kullanılacak maskenin özellikle çocuk hastalar açısından yaşa uygun boyutta olması gerekir. Eller yıkandıktan sonra maske, ilaç haznesi ve cihazın hortumları birleştirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Bu tip makinelerin çalışma prensibi, yüksek sıcaklık ve basınçtaki suyun buhar halini alarak temizlenmek istenen bölgeye püskürtülmesi şeklinde olur. Musluk suyu buharlı temizleyicinizin haznesinin kireçlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle, içme suyu ya da saf (distile edilmiş) su kullanmaya dikkat etmeniz gerekir.
Buhar Makinesi Suyuna Ne Konur? Buhar makinesine su eklerken, genellikle temiz, saf su kullanmanız önerilir. İçme suyu, damıtılmış su veya damacana su gibi arıtılmış su türleri buhar makinesi için uygundur.
İçerisine konulan suyu sıcak ya da soğuk olarak ayarlayabilen buhar makinesi, bulunduğu ortamın nem oranını olması gereken seviyeye getirmek için kullanılıyor. Bunun yanı sıra havayı temizleyip kötü kokuları giderme özelliği de bulunuyor.
Her kullanım sonrası nebülizatörde kalan ilaç dökülerek cihaz temizlenmeli bu uygulama yapılmazsa kalan ilaç kristalleşerek cihazda tıkanıklık oluşturur. Cihaz kullanıldıktan sonra ilaç haznesine bir miktar distile su koyulur, birkaç saniye çalıştırılır böylece püskürtme deliklerinin tıkanması önlenir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Ilık bir bardak suya 1 çay kaşığı sofra tuzu koyup iyice karıştırarak kendi serum fizyolojik çözeltinizi hazırlayabilirsiniz. Burun damlaların bazılarının içeriğinde efedrin bulunmaktadır. İlk kullanımda burun tıkanıklığının açılmasına yardımcı olan efedrin uzun kullanımda tam tersi (rebound) etki gösterir.
Nebülüzatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren bir makinedir. Buhar cihazı olarak da bilinir. Ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı ilaçları buhar haline getirir. Böylece sıvı ilaçların solunum yoluyla alınmasını sağlar.
Sert Su, Cihazınıza Zarar Verebilir
Suyun sertliği demir, alüminyum, baryum, çinko ve manganez gibi metallerden de kaynaklı olabilir9. Sert suda bulunan metaller ve elementler kullanıldıkları cihazda birikerek cihazın verimliliğini düşürebilir ya da ömrünü kısaltabilirler10.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir.
Buharlı banyo yapın ve naneli sıcak su buharı soluyun
Sinan Akkurt, buharı solunacak suyun içine nane katılarak ferahlatıcı etkinin artırılabileceğini kaydetti.
Bununla birlikte özellikle ses teli ve gırtlak bölgesinin enfeksiyonu (akut larenjit) ya da gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında soğuk buhar makinelerinin içerisine Okaliptus yağı ve mentol içeren Vicks VapoRub Buharlaşan Merhem ya da Cold-Mix damla konulabilir.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Odadaki nemi artırmak için çamaşırlar odada kurutulabiliyor. Bebek odasına kaynar su dolu bir tencere koyarak havanın kuruluğuna çare bulunuyor, suyun taze olması ve toz barındırmaması esas faktör olurken, gün içinde tencere içindeki suyun değiştirilmesi tavsiye ediliyor.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Soğuk buhar makinesi soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu tıkanıklığa eşit derecede yardımcı olur. Tahriş olmuş burun yollarına ve akciğerlere ulaşan nem fayda sağlar.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir. TIKLAYINIZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri