Geniz akıntısı tıpkı tükürük gibi insan vücudunun kendi ürettiği ve istemsizce gerçekleşen bir sıvıdır. Bazen geniz akıntısı dışarı çıkarılabilirken bazen de yutulabilir. Oruçluyken yaşanan geniz akıntısı orucu bozmaz. Bu durumda da orucu kaza etmeyi gerektirmez.
Bu sebeple balgam yutulmasında olduğu gibi geniz akıntısının da orucu bozan durumlar arasında yer almadığı belirtilmektedir. Dini fıkıh kitaplarında da bu konu açıklığa kavuşturulmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kabul gören görüş geniz akıntısının orucu bozmadığı yönündedir.
Diyanet açıklamasında da yer aldığı gibi burun kanaması orucu bozmaz; ancak çok akıntı varsa ve bu akıntı genizden boğaza kaçıyorsa orucun bozulması gündeme gelmektedir. Sağlığınızı koruma altına aldıktan sonra sonraki günlerde orucunuzu telafi edebilirsiniz.
Hanefi mezhebine göre " ağız dolusu bile olsa kendi isteği dışında kusmak, balgam ya da burun akıntısını yahut ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlılığı tükürük ile yutmak orucu bozmamaktadır. " Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir.
Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
"Burun damlası genize kaçarsa oruç bozulur mu?", "Burun içine sıktığım sprey ya da kullandığım burun damlası orucumu bozar mı?" gibi soruların cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre "Hayır."
Alimlerin görüş birliğine göre oruçlu bir kimse, midesine sümük, mukus veya balgam girer ve bunu engellemek mümkün değilse orucu geçerlidir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Hasta eğer belirtisizse ya da hafif belirtiler yaşıyorsa orucunu tutabilir. Ancak virüsten çok etkilendiyse ve oruç onu güçsüz düşürecekse tutamadığı oruçları iyileştikten sonra tutması önerilir. Öte yandan, oruca niyet ettikten sonra kişi kendini hasta hissederse ve dayanamayacak durumdaysa orucunu bozabilir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.
İftara 1 saat kala adet olmak orucu bozar mı gibi sorular da bazen akılları karıştırabilmektedir. İftara ne kadar süre kalmış olursa olsun adet olmak orucu bozmaktadır.
Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz. Bu dönemlerde kadınlar oruçlarını tutabilir.
Oruçluyken sürtünmek orucu bozar mı sorusuna net olarak bozmaz diyemeyiz. Bozmasa da oruç niyetinin kalitesini bozar. Yani orucunuzu riske atmış olursunuz.
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Bu konuda (37715) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz. Oruçlu, menisinin akmayacağından ve onunla cinsel ilişkiye girmeyeceğinden emîn (nefsine hâkim) ise, hanımıyla oynaşabilir, onu öpebilir, ona sarılabilir ve onun tenine dokunabilir. Bu konuda (49614) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz.
Oruçluyken ağlamak, kişilerin orucunun bozulmasına neden olmamaktadır. Bir şey yemek içmek ya da biri ile cinsel münasebette bulunmak orucun bozulmasına neden olabilir. Ancak onun dışında ağlama gibi bir durumda orucun bozulması gibi bir durum söz konusu değildir. Kişiler oruçlarını tutmaya devam edebilirler.
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
En çok sorulan sorulardan birisi de banyo yapmanın orucu bozup bozmayacağı. İşte Diyanet tarafından verilen yanıt. BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI? Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Bu durum tütün kökenli dumanlı maddeleri de kapsamaktadır şeklinde açıklanmıştır. Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanet'in fetvasında, “Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri