Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor. Gülerken burun ucunda düşme gibi bir risk bulunmuyor.
* Ameliyat sonrası 5 gün fiziksel aktiviteden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve baş yüksekte olacak şekilde istirahat edilmelidir. * Bir hafta boyunca aşırı yüz mimikleri ve gülmekten kaçınılmalıdır.
Özellikle ameliyatın ilk zamanlarında yüzü aşırı şekilde hareket ettirecek davranışlardan da kaçınmak gerektiği unutulmamalıdır. Yüzü zorlamayacak şekilde konuşmak ve gülmek burun yapısının iyileşmesi açısından önemlidir. Burun estetiği sonrası yüzde oluşan ödem ve şişlikler de gülüşü etkileyecektir.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
İlgili 30 soru bulundu
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Yumuşak doku supratip deformitesi olarak adlandırdığımız bu durum kendiliğinden düzelebilmektedir ve düzelme süresi bazı hastalarda 2 yılı bulabilir. Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemek gerekir.
Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor. Gülerken burun ucunda düşme gibi bir risk bulunmuyor.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Ameliyattan sonra şişlik ve morarmaların azalması amacıyla baş öne eğilmemelidir. İlk 5 gün süreyle kan sızıntısına neden olabilecek, sıcak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Çok soğuk havalarda ameliyat sonrası burunda hafif bir ağrı hissedilirse de bu iyileşme sürecine herhangi bir zarar vermez. Kış aylarında ameliyat sonrası enfeksiyon kapmamak için çok kalabalık ortamlara girmemek ve üst solunum yolu enfeksiyonu alan kişilerden uzak durmak önemlidir.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Burun estetiği sonrası gülme ve dudak büzme hareketiniz bir müddet kısıtlı olabilir, asla zorlamayınız.üst dudağınızı gerektiğinden fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız. Ameliyatı sonrası dört hafta süreyle efor gerektiren egzersizlerden kaçınınız.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür.
Gülerken burun ucunun hareketi ve deformitesi depressor septi nasi kasına bağlıdır. Ayrıca gülme sırasında ağız çevresi kası Orbicularis oris üst dudağı kısaltır, mimik hareketlerle burun ucunun projeksiyonunu azaltabilir. Burnun estetik analizinde basit bir değerlendirme yöntem kullanılabilir.
Burun ucunun ameliyattan sonra yıllar içinde mutlaka biraz düştüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Soylu, şöyle devam etti: Her hekim kullandığı tekniğe bağlı olarak genellikle ameliyatta burun ucunu hedeflenenden biraz daha kalkık yapar ki, iyileşme sürecindeki bu düşme, normal pozisyonda sonlansın.
Burun ucu düştüğünde bu açı küçülerek 90 derecenin altına düşmektedir. Burun ucunun üst dudağa yaklaşmasıyla sonuçlanan bu durum düşmenin fazla olduğu durumlarda gözle görülür seviyeye gelmektedir.
Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, üstüne çanta düştü gibi) burnun şeklini bozabilir. İlk haftalarda yatma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. 2 hafta boyunca yan yatmak tavsiye edilemez. Ancak öne eğilince burun düşmez. yine 1 ay sonra yan yatmak burnun bir tarafa eğilmesine sebep olmaz.
On gün boyunca aşırı yüz mimik hareketlerinden (gülme, esneme, ıkınma, bağırma) sakınınız. Sigara ve alkolden uzak durunuz. Burun içi yaralar (üç hafta) iyileşinceye kadar sümkürmeyiniz, kuvvetli burun temizleme yapmayınız (burnunuzu kanatabilirsiniz). Burun içine nemlendirici kremler kullanınız.
Normal koşullar altında, herhangi bir ameliyat sonrası komplikasyon yaşamayan hastalar operasyonlarından 1 ay sonra hafif sporlar yapmaya başlayabilir.
Burun Ucu Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır? Burnun doğal görünümde olması gereken üst dudak ile burun ucu bölgesi arasında 90 derecelik bir açı bulunmasıdır. Bu açı küçüldüğü takdirde burnunuzun ucunu düşmüş olarak adlandırabilirsiniz. Bu durum başınıza geldiğinde yüz ifadenizden bunu anlamanız mümkün.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri