Eskiden bazlar yerine Soda ya da Potas kullanılmaktaydı ve sabun üretimi genel itibarıyla büyük kazanlarda yapılırdı.
Sabunlar, soda küllerinin sodyum ve potasyum tuzlarının yağ asitleriyle sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirdi. Antik Roma'dan kalan topraklarda yapılan kazılarda, hatta Pompei'deki lav çıkışı altında kalan toprakta sabun kalıpları bulunmuştur.
Peygamberimiz (asm) döneminde sabun gibi temizlik maddeleri olmayabilir. Ancak temizlik için çeşitli maddeler kullanılmıştır. İslâm Dini, taharete yani temizliğe özel bir önem vermiştir. Tahâret lügatta; pislikleri terk etme ve onlardan uzak durma mânâsına gelir.
SABUNU İLK KEZ SÜMERLER KULLANDI
Sabunun tarifinin ilk kez Sümer Yazıtları'nda (M.Ö. 2500) yer aldığı belirtilir. Yazıtlarda, odun küllerinin kaynatıldığı suya yağ eklenerek yavaşça eritildiğinde sabuna çok benzeyen bir maddenin ortaya çıktığından bahsedilir.
İbn Sa'd'ın kaydettiği bir vesikadan anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber (asm), başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı.
İlgili 24 soru bulundu
Peygamber, başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı. Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) başta olmak üzere, ashab-ı kiramdan pek çoğu, Hz. Peygamber'in mübarek saçlarını ve sakal-ı şeriflerinin kıllarını, teberrüken saklamışlardır.
İşin doğrusu şudur: Hazret-i Ebu Bekir, halife seçildikten sonra, Resulullah efendimizin vasiyetine uyarak, münferit olarak onun cenaze namazını kıldı. Arkasından Hazret-i Ömer ve daha sonra diğer Eshab-ı kiram kıldı.
Hacı Şakir, Hacı Ali Bey'in oğludur. Hacı Ali bey, 19. yüzyılın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üreten Kazan Tatarı bir müteşebbistir. Bu sabunun ilk üretimi, 1889'a kadar götürülür. Hacı Şakir daha sonra Sabuncuoğlu soyadını alır.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabun, cildi temizler ve bakterileri öldürür. Aynı zamanda cildi yumuşatır ve nemlendirir. Ayrıca el ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Sabunlar, parfümler, renklendiriciler ve diğer ilavelerle zenginleştirilerek kişinin ihtiyacına göre üretilebilir.
Dayanağı yoksa o bilgiye itibar edilmez. C2 - Peygamber efendimizin saçının uzaması diye bir mucizesi yoktur. Yüzyıllardan beri korunan ''sakalı şerif''ler de böyle bir durum gözlemlenmemiş; hiçbir siyret, tasavvuf ve akaid metninde efendimizin böyle bir mucizesinden bahsedilmemiştir.
Evs bin Havlî testi ile su taşıyor, Hz. Abbas ile Üsâme ve Şükrân, Peygamberimizin (asm) üzerine su döküyorlardı. Hz. Ali (ra) de eline sarmış olduğu bez ile gömlek üzerinden oğuşturarak Peygamberimizi (asm) yıkıyordu.
Peygamber (s.a.v) genel olarak düzenli beden temizliğine, (Koltuk altlarını temizlemek, etek traşı olmak, tırnakları kesmek vb.) bilhassa ağız, burun, diş ve el gibi sağlık bakımından özel önem taşıyan organların temizliğine, ayrıca saç, sakal ve bıyık bakımına büyük önem verirdi.
Beyaz sabun, genellikle sodyum hidroksit ve süt yağı gibi doğal malzemelerin karışımından üretilen bir temizlik ürünüdür.
Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Ama sizin için geçerli olan şey tarihsel belgeler ise sabunun keşfi milattan önce 3000 yılına ve Babil'e kadar uzanmalı. Silindir şeklindeki kil tabletlerde yağların küllerle kaynatıldığı bir sabun formülünden bahseder. Bu tarihsel olarak sabuna ait ilk kaynaktır.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Hacı Şakir Bey'in, 19. yüzyılın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üretimi ile başlayan, 1915 yılında da göç ettiği İstanbul'da devam eden marka yolculuğu, Colgate-Palmolive Türkiye çatısı altında devam ederken, ilk günkü "doğal", "saf" ve "kaliteli" algısı ile Hacı Şakir, geçen 130 yılda Türk halkının kültürünün bir ...
Bakterileri öldürerek derinlemesine temizlik sağlar. Nasıl Kullanılır? Diğer sabunların aksine tuz sabunu su ile temas ettiğinde köpürmez. Cildinizi ıslatarak cildinize uygulayabilirsiniz.
1273/1856'da hac vazifesini yerine getiren Şâkir, Hac dönüşü masivadan el etek çekmeye karar vermiş ve Gelibolu Mevlevîhâne'sinin o dönemki şeyhi Hüseyin Azmî Dede'ye intisap ederek çileye soyunmuştur. 1276/1859'da henüz 30 yaşındayken çilesini tamamlayamadan vefat etmiştir.
Hacı Şakir İsrail Malı mı? Hacı Şakir markasının İsrail'le herhangi bir bağlantısı bulunmamakla birlikte, tamamen Türkiye'ye ait bir marka olduğunu vurgulamak önemlidir.
Türkiye'nin en eski sabun üreticisi Hacı Şakir, ABD'li temizlik devi Colgate Palmolive'in bünyesine katıldı. Colgate-Palmolive, yüzde 50 ortak olduğu Hacı Şakir'in, Özsüer Ailesi'nin elindeki yüzde 50 hissesini de geçtiğimiz günlerde satın aldı.
Soru: Hz Fatıma annemizi vefatından sonra hz Ali (ra) mı yıkayıp kefenledi? Bayan vefat edince nikah düşmüyor mu? Erkek vefat ettiğinde iddet süresince nikah düşmüyor diye biliyorum. el Cevab: Esma bint Umeys tarafından vasiyeti çerçevesinde yıkanmıştır.
Muhammed'i kervanın yanında bırakıp manastıra gittiler. Ancak Bahîrâ yemeğe onun da gelmesini istedi ve kendisiyle bizzat ilgilendi, ona çeşitli sorular sordu, sırtına bakarak peygamberlik mührünü (hâtem-i nübüvvet) gördü.
Hatice vefat ettiği zaman cenaze namazı ile ilgili dinin bir hükmü yoktu. Onun için Efendimiz (asm) onun cenaze namazını kıldırmadı. İkinci hanımı ise, Hz. Zeyneb binti Huzeyme'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri