Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak, sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterli olacak. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
Emeklilik için ev hanımlarında prim, yaş ve yıl olarak 3 şart aranır. Yılı ve primi tamamlamak için belirli bir süre sigortalı olma şartı vardır. Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır.
Evde küçük işler yaparak emekliliğe hak kazanmak mümkün. Bu şekilde geçimini sağlayan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor, hem de vergi vermeden esnaf statüsünde değerlendiriliyor. Üstelik primlerini 24 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. Emekli maaşı ise prime göre 1.000 – 1.400 arasında değişiyor.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında indirimli hizmet alın. Ayrıntılı bilgiye ve broşüre buradan ulaşabilirsiniz. Ev Hanımları Emeklilik Planı'nı İşCep'ten AHE Mobil'e şifresiz bağlanarak ya da size en yakın İş Bankası şubesi aracılığı ile açtırabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Peki, ev hanımlarının emekli olabilmesi için şartlar neler? İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya yanıtladı. Aile Koruma Kalkanı Programı'yla, ev hanımlarına emeklilik yolu açıldı.
Ev hanımlarına prim desteği, ayda 1067 ₺ devlet desteği! Sigorta primlerinin 3'te 1'i devletten!
3 BİN 202 TL PRİM 2 BİN 135 TL'YE DÜŞÜYOR!
İsteğe bağlı 3 bin 202 lira sigorta primi ödeyen ev hanımları bu oranın 3'te 1'ini devletten destek olarak alacak. Böylece ödeme miktarları 2 bin 135 TL'ye düşecek.Yıllık bazda devletin sağladığı ödeme miktarı 12 bin 804 TL olacak.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi müjdesi, 2023 genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak.
Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir.
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta primi ne kadar sorusuna asgari 4.292,64 TL şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primi ile emeklilik, ölüm sigortası gibi haklardan yararlanabilir.
4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Yeni Emeklilik Sistemi
Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler. Yeni emeklilik sistemi, iş ve sosyal güvenlik hukuku açısından önemli değişikliklere yol açacak.
Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır. İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasındaysa 25 yıl sigortalı kalma süresinin dolması, 60 yaş şartının karşılanması ve 4500 gün prim ödenmesi gerekir.
EV HANIMLARINA 1100 TL SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR? Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir.
Eğer sigortalı olarak çalışan eş vefat etmiş ve geride eş veya çocuk bulunmuyorsa, anne veya babaya maaş bağlanacak. Yapılan düzenleme kapsamında, son maaşın yüzde 75'i eşe, çalışan eş durumunda ise yüzde 50'si hesaplara aktarılacak.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Bu sosyal yardımlardan çalışmayan kadınlar da yararlanabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için farklı tür yardımlar yapılıyor. 2023 yılı itibariyle maddi ve ayni destekler verilmeye devam ediyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Nasıl Başvuru Yapılır? Bazen "ev hanımları destek ödemesi" olarak da anılan bu yardım programına başvuru yapmak isteyen annelerin belirli şartları sağladıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
Kadın destek ödemesini almak için öncelikle e-devlet hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Ardından arama butonuna ''Kadınlara Yardım'' sekmesine tıklıyorsunuz. Açılan formu doldurmanız halinde 10 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz dönüş yapılıyor.
Ev hanımlarına yapılacak sosyal yardım ödemeleri kapsamında ödeme tutarları yeniden belirlendi. Ev hanımlarının desteklenmesi adına yardım ödemeleri kapsamında aylık 3.700 TL ödeme yapılacak .
Ev hanımlarına bayram harçlığı başvuru formunun e-Devlet üzerinden yapılacağı açıklandı. E-Devlet kapısında bulunan Açık Kapı Başvurusu ve Başvuru Takibi ekranından başvuruların yapılacağı söylendi. İşte ev hanımlarına bayram harçlığı başvuru şartları..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri