Yatma Şekli Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz. Yine de bu süreçte dikkatli olmalı ve burnunuza zarar verecek hareketlerden kaçınmalısınız.
Yan tarafa dönük şekilde yatılırsa burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşacaktır. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Hastaların ilk gece göz etrafına ve atelin çevresine soğuk buz uygulaması yapması gerekir. Bu morlukları ve şişlikleri azaltabilir.
İlk haftalarda yatma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. 2 hafta boyunca yan yatmak tavsiye edilemez. Ancak öne eğilince burun düşmez. yine 1 ay sonra yan yatmak burnun bir tarafa eğilmesine sebep olmaz. Eğer burun düşecekse düşer ve yine eğilecek ise eğilir.
Yaklaşık 4-5 gün süreyle başınız yaklaşık 45 derece dik olacak şekilde yatın (yatarken 2 veya 3 yastık kullanmanız yeterlidir), yan yatabilirsiniz fakat burnunuz yastığa temas etmesin, hapşırırken ağzınız açık hapşırın.
İlgili 45 soru bulundu
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Operasyondan sonraki günlerde yatış pozisyonuna dikkat etmek gerekiyor. Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur.
Tampon çıkar çıkmaz genel yüz hatlarınızda çok az şişlik ya da hiç şişlik olmayacaktır. Bu nedenle artık tek yastık kullanarak dinlenebilir ya da uyuyabilirsiniz. Yine sırt üstü uyumaya devam edeceksiniz. Bir ay tamamlandıktan sonra sağa ya da sola dönerek uyku pozisyonunuzu alabilirsiniz.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burun ameliyatı sonrası burun şekli 1. ayda büyük oranda (%70) belli olur. Ancak burun şeklinin tamamen görülebilmesi için ince derili burunlarda 6-12 ay kalın derili burunlarda ise 2 yıla kadar beklenilmesi gerekmektedir.
Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız. Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir.
Vücudumuzun kendini savunma şekli olarak şişlikler oluşmaktadır. Burun ameliyatı sonrası günlük aralıklarla buz uygulamak, beslenmemize dikkat etmek ve yüksekte yatmak ödemin daha hızlı geçmesini sağlar. Burun içinde oluşan ödemler 6 ay içinde geçerken tüm burundaki şişliklerin inmesi 1 yıla kadar sürmektedir.
Burun estetiği sonrasında yatış pozisyonu
Operasyon olunduktan sonra 4 gün boyunca çift yastıkla uyumanız önerilir. Burada önemli olan başın yüksek bir pozisyonda bulunmasıdır. Aynı şekilde sadece uyuyorken değik dinlenme pozisyonunda da çift yastıklı bir şekilde yatılan pozisyonlar önerilmektedir.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Burun ameliyatından sonra ne kadar süre sırt üstü yatılır? Burun ameliyatından sonra en az 3 ay boyunca yüz üstü yatılması önerilmez. Özellikle ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatılmalıdır.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Burun estetiği sonrası hapşırma ve gülme konusu kadar merak edilen bir diğer husus ise eğilme konusudur. Ameliyattan sonra eğilmenin burunda bozukluk oluşturacağına dair yaygın bir kanı var. Hekimler, Burun ameliyatından sonra eğilmenin herhangi bir zararı olmadığını söylüyor. Yavaşça eğilmek burnunuza zarar vermiyor.
Bu nedenle burun ameliyatından sonraki ilk 3 hafta o bölgede kan dolaşımını artıran fiziksel aktivitelere izin verilmez. Cinsel aktivite de bu aktivite grubuna girdiği için ameliyat sonrası 3. haftadan önce cinsel ilişki önerilmez.
İnce derili kişilerde iyileşme süreci yaklaşık 1 yıl olmaktadır. Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
Bu operasyon sonrası gerçekleşen ödemin, azalmasına ve lenf dolaşımını hızlanmasına yardımcı olması adına burun masajı önemlidir.
Burun estetiği sonrası gülme ve dudak büzme hareketiniz bir müddet kısıtlı olabilir, asla zorlamayınız.üst dudağınızı gerektiğinden fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız. Ameliyatı sonrası dört hafta süreyle efor gerektiren egzersizlerden kaçınınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri