Burun boşluğunda bulunan yapılara baktığımızda, boşluğu ikiye ayıran nazal septumu ve her iki dış duvarda bulunan üçer adet burun etini (burun konkaları) görürüz. Bu boşluk arkada koana dediğimiz iki delikle genize açılır.
Burun boşluğu (nazal kavite veya nazal boşluk) yüzün ortasında burnun arkasında ve üstünde bulunan hava ile dolu, büyük bir boşluktur.
Burun ön deliklerinden burun boşluklarına giren hava, burun arka deliklerinden -koanalar- nazofarinkse (yutağın ön üst bölümü) geçer. Hava daha sonra farinksten (yutak) aşağı doğru inip gırtlağa (larinks), oradan da nefes borusu yoluyla akciğerlere ulaşır.
Orta konkanın üst ve dış seviyesinde bazı bireylerde bir bazı bireylerde ise iki adet daha konka bulunur. Sfenoid sinüs ve arka etmoid sinüs olarak adlandırılan arka grup sinüs hücreleri orta konka üzerinde yer alan boşluğa açılırlar.
Burnun kartilaj iskeleti ise üst lateral kartilajlar, alar kartilajlar ve septal kartilaj tarafından meydana getirilir (şekil 1). Burun boşluğu önde nares denen burun delikleri ile başlar ve arkada koana ile nazofarenkse açılır. Nazal kavite, bu iki nokta arasında septum nazi ve lateral duvar arasında uzanan kısımdır.
İlgili 38 soru bulundu
Yutak ağız boşluğu ile burun boşluğunun birleştiği yerde bulunur. Alınan besinin yemek borusuna geçmesini sağlar.
Concha nasalis inferior burun boşluğunun yan kenarlarında yer alır. Ön ucu apertura priformise (coanaya) kadar uzanır.
Her sinus "apertura sinus frontalis" ile meatus nasi medius'un ön kısmına açılır.
Sinus maxillaris'i infundibulum aracılığıyla meatus nasi medius'a bağlayan dar yarık şeklindeki geçide hiatus semilunaris denilir. - Meatus nasi inferior: Ductus nasolacrimalis buraya açılır. Bu kanalın alt ucunda Hassner kapakçığı bulunur. Böylece burundan kanala geçiş engellenmiş olur.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Peki ya burun delikleri? İki burun deliğimizin olması, “nazal siklus (döngü)”e olanak sağlar. Yaklaşık her 4 saatte bir, burun deliklerimizden biri diğerine göre daha fazla şişer ve bu şişkin olan delikten çok az hava girişi olur.
Burun içindeki bezler tarafından her gün yaklaşık 1 litre kadar mukus salgısı üretilir ve bu salgı burun boşluğundan sinüslere ve geniz boşluğuna doğru ilerler. Geniz boşluğundan da boğaza inerek yutulur ve çoğu kez kişi bu durumun farkında olmaz. Bazı durumlarda mukus üretiminin artışı söz konusudur.
Burun boşluğu septum tarafından ikiye ayrılır, septum ön kısımda kıkırdaktan arka kısımda ise kemiklerden oluşur. Her iki burun boşluğunun dış duvarında havanın temizlenmesi ,ısıtılması ve neminin ayarlanması ile görevli üç adet kemikçik ve bunları saran nemli mukoza yapısı vardır.
Burun boşluğunun dış duvarlarını yanak kemiği (maksilla), tavanını ise ethmoid kemiğin bir kısmı oluşturur. Burun yan duvarlarında halk arasında burun eti denen konkalar bulunur. Konkalar alt, orta ve üst konkalar olarak üç çifttir. Burun boşluğu da konkalar ile 3 bölüme ayrılır; alt, orta ve üst boşluklar.
Akut sinüzit genellikle ağrı kesici ilaçlar, nazal dekonjestanlar ve nazal tuzlu su ile semptomların rahatlatılmasının ötesinde herhangi bir tedavi gerektirmezken kronik sinüzit vakalarında doktor tarafından antibiyotik tedavisi önerilir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Sinüs Perforasyonunun Belirtileri Nelerdir? Belirtileri arasında; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüz ağrısı, burun kanaması, kötü koku, geniz akıntısı ve öksürük bulunmaktadır.
bulunan ostium sinus sphenoidalis aracılığıyla meatus nasi superior'a açılır (1).
medius'taki infundibulum ethmoidale'ye açılırlar.
- apertura sinus sphenoidalis: Gövdenin ön yüzünde ve her iki tarafta bulunan sinus sphenoidalis'e ait açıklıklardır. Sinus sphenoidalis bu açıklıklar aracılığıyla meatus nasi superior'un arka ve üst kısmına açılır.
Alt konka. Burun girişinde, kanatların hemen arkasında havayı karşılayan yapı alt konkadır. Alt konka yan duvardan burun boşluğuna doğru uzanan bir kemik yaprak, onun üzerine sarılmışçasına yerleşik kan damar toplulukları ve onları kaplayan örtücü yüzey(mukoza) tarafından oluşturulur.
Koku ve tat alma arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır ve birçok faktörü içerir. Koku, burun içinde bulunan koku reseptörleri tarafından algılanır. Tat alma ise dil yüzeyinde bulunan tat tomurcukları aracılığıyla gerçekleşir. İlk bakışta bağımsız gibi görünen bu iki duyu aslında birbirini etkiler.
Burun çatısını oluşturan en önemli yapılar, burun sırtının üst bölümünü oluşturan ve yukarıda alın kemiği ile birleşen nazal kemikler (burun kemikleri) ve burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak bölme olan nazal septumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri