Geniz eti ameliyatı yapılmadığı durumlarda; kronik sinüzit veya orta kulak iltihabı, yüz ve çenede şekil bozuklukları, diş bozuklukları, ciddi solunum ve hormon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Burun eti ne gibi rahatsızlıklara yol açar? Burun etinin fazla büyümesi, hastanın yaşamında olumsuz özellikler gösterebiliyor. Burun da oluşan kemik eğriliği, burun etinin büyümesi nefes tıkanıklığına, nefes almada zorluğa, gece uyurken horlamaya, baş ağrılarına geniz nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına neden olur.
Burun eti (konka) rahatsızlığı yaşayan kişilerin genel şikayetleri arasında burun tıkanıklığı, rahat koku alamama ve horlamadır. Burun etleri büyük olduğu için burun içerisinde alerji ve sinüzit gibi bir takım hastalıklar da ortaya çıkmaktadır.
Geniz eti ameliyatı riskleri, her operasyonda göz önüne alınması gereken risklerden farklı değildir. Genellikle ameliyat sonrası komplikasyonlar gözükmezken, işlem öncesinde aşağıdaki durumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Dikkat edilmesi gerekenler; Kulak enfeksiyonlarının devam etmesi.
Tıbbi tedavi yeterli olmadığında ve burun tıkanıklığı devam ettiği zaman cerrahi müdahale tercih edilir. Burun vücut için önemli ve gerekli olan organlardandır. Anormal olarak büyüdükleri ve ilaçlarla tedavi edilemeyecekleri durumlarda, burun eti ameliyatı düşünülmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Burun eti ameliyatı genellikle 15 ya da 20 dakika sürer. Fakat ek olarak burun düzeltilmesi ya da estetik gibi işlemler uygulanacaksa 2 saat kadar devam edebilir.
Burun eti ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün içinde normal faaliyetlerine geri dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süre içinde, hastaların doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları ve burun etrafındaki bölgeyi korumaları önemlidir.
Geniz eti tedavisi adenoidektomi adı verilen operasyon ile yerinden çıkartılabilir. Bu tedaviyi de kulak burun boğaz (KBB) uzmanı bir doktor verebilir. Tüm operasyon süresi yaklaşık olarak yarım saattir. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır.
İzmir geniz eti ameliyatı anestezi kullanılarak yapılır ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ameliyatın yapılış şeklinde herhangi bir cilt kesiği oluşmadığından ve bademciklere de müdahale edilmediğinden ağrı, sızı gibi şeylere pek rastlanılmaz.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Burun etinin küçültülmesi için içinde birtakım özel maddeler bulunan spreyler kullanılabilmektedir. Ancak bu spreylerin 5-6 günden fazla kullanılmaması gerekir. Burun etinin küçültülmesinde spreylerin tedavi edici bir özelliği olmadığını da belirtmek gerekir.
Burun etinde büyüme meydana gelmesinin en belirgin belirtisi, burun tıkanıklığı oluşmasıdır. Burunda meydana gelen tıkanıklık sebebiyle ağızdan soluk alınmaktadır. Bu sebeple, üst solunum yollarında ve ağızda kuruma meydana gelmektedir. Bu belirtiler en sık olarak, uyku sırasında belirginleşmektedir.
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Hepsi bu kadar! Bu yöntem sayesinde kısa süre içerisinde burun etleri küçülür.
Radyofrekans ile başarılı sonuç alınan hastalarda alerjik rinit, vazomotor rinit gibi hastalıkların bulunması, hastaların sürekli olarak havanın kuru ve kirli olduğu, sigara dumanlı veya soğuk ortamlarda bulunmaları ya da damar genişletici ilaçlar kullanmaları durumunda alt burun etleri 6 ay - 1 yıl içinde tekrar ...
Konuşma gelişimi, artikülasyon ve dil gelişimi için ise geniz eti bu tip sıkıntılara yol açmaz. Sadece çok büyük olması burun tıkalıymış gibi konuşmaya (h.ponasal) neden olabilir. Seslerin üretimine konuşma bozukluğuna etkisi olmaz.
Burun eti büyümesinin en bariz belirtisi burunda tıkanıklıktır. Burundan alınan hava kişiye yetersiz geleceği için istemsiz olarak kişi ağzından nefes almaya çalışır. Havayı nemlendirme özelliği ağızdan nefes aldığınızda burun kadar etkili olmaz. Bu durum ise üst solunum yollarının kurumasına sebep olabilir.
Sağlık sigorta sistemi özellikle estetik hiçbir girişimi karşılamamaktadır. Çünkü estetik operasyonlar elzem girişimler değil daha çok keyfi girişimlerdir. İster Devlet Hastanesinde olun ister Özel Hastanelerde olun, estetik amaçlı yapılan operasyonlar hiçbir sigorta kapsamına dahil edilmez.
Bu yöntem sadece burun eti tedavisinde değil burun akıntısı, alerjiden kaynaklanan tıkanıklık, burunda dolgunluk gibi sorunlar içinde kullanılmaktadır. Yaklaşık 15 dakika süren oldukça kolay bir işlem olduğu bilinmektedir. Genelde lokal anestezi altında uygulanmaktadır.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Bugün için en önemli muayene kıvrılabilir ince bir endoskop yardımıyla spreyle uyuşturulmuş burun deliğinden geniz bölgesine doğru ilerlenerek yapılan endoskopik muayenedir. Bu yöntemle etin ne kadar büyüdüğü ve solunum yolunu ne kadar tıkadığı anlaşılır.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Öncelikle burun etini büyüten hastalık teşhis edilerek medikal tedavi uygulanır. Yani enfeksiyon veya alerji tedavileri uygulanır. Medikal tedavi ile iyi sonuç alınamazsa, hastanın şikayetleri devam ediyorsa ameliyat önerilir.
Ultrasonik aspirasyon, bir doku eksiltme yöntemidir. Yöntemde lazer ışığı kullanılabildiği gibi ultrasonik ses dalgaları da kullanılmaktadır. Alt burun etinin ön tarafında 1-2 milimetrelik küçük bir delik oluşturduktan sonra ultrasonik ses dalgalarının burun etinin içine ve üstüne düşürülmektedir.
Burun eti ameliyatı sonrasında alerjik rinit ve benzeri alerjik reaksiyonlara karşı maksimum derecede öneml alınmalıdır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı ve soğuk algınlığı gibi problemlerden korunulmalı; sigara ve benzeri alışkanlıklara son verilmelidir.
Hastanın cilt yapısına göre iyileşme devam ettikçe burun şekli her geçen gün değişerek 1-2 sene sonra nihai şekline ulaşır. İyileşme dönemi ilerledikçe burun şekli de düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri