1) Sosyal yardım amacıyla işyerine götürülme süresi İş Kanunu'nun 66. maddesinin 2. fıkrası, “İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.” şeklinde düzenleme getirmiştir.
Örneğin işveren tarafından sağlanan servis aracı ile işçilerin evlerinden işe, işlerinden evlerine götürülüp getirilmeleri sırasında yolda (araçta) geçen süreler iş süresinden sayılmaz.
Yolda Geçen Süreler Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.” de çalışma süresinden sayılmaktadır.
Madde 3 —Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
İlgili 16 soru bulundu
4857 sayılı İş Kanunu md. 66/1/c bendine göre: “İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler” işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.
Örneğin, haftada 40 saat çalışan bir iş yerinde günlük çalışma saati, 40 saat / 6 gün = 6,66 saat olur. Haftalık çalışma saati hesaplama bu rakamı 6 gün ile çarparak elde edilir. Aylık çalışma saatini bulmak için 6,66 saat x 30 gün = 200 saat olarak hesaplanır.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Fiili çalışma süresi ile kastedilen, işçinin yerine getirmekle yükümlü olduğu işi fiilen yerine getirdiği süredir. Bu sürenin içine işçinin yolda geçirdiği süreler, giyinme ve soyunmaya ayırdığı süreler ile ara dinlenmeleri dahil değildir.
Ara dinlenmesinin kapsamına sigara molası, çay veya kahve molası adı altında olsun gerek toplu iş sözleşmesi ile gerekse hizmet akitlerinde düzenlenmiş olan ekstra dinlenmelerde girecektir. Ancak sözleşmelerle kararlaştırılmamışsa bu fazla dinlenmeler iş süresinden sayılmaz ve dolayısıyla ücretlendirilmez19.
Kanunun sistematiğine göre, çalışma süresi fiili çalışılan sürelere, 66 ncı maddede sayılan farazi süreler eklenerek hesaplanacaktır. Bu esaslara göre, raporlu veya izinli olunan günler çalışma süresine dahil olamayacağından fazla çalışma ücretinin hesaplanmasında da dikkate alınmayacaklardır.
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
Ara dinlenme süreleri ile ilgili en çok merak edilenlerden biri “ara dinlenme süreleri mesaiden sayılır mı?” sorusudur. İşçilerin kanuni hakkı olarak sayılan ara dinlenme süreleri, günlük çalışma süresinin içine dahil edilmez.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
Bununla birlikte yapılan çalışma esnasında yemek molası, çay molası veya dinlenme arası gibi isimlerle fiilen çalışılmayan zaman dilimleri bulunmaktadır. Ara dinlenme süresi olarak adlandırılan bu süreler İş Kanunu gereği çalışma sürelerinden sayılmaz ve haftalık çalışma süresinden düşülür.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla verilen sigara molaları ara dinlenmesi kapsamında değerlendirilip bu yöndeki mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılabillir. 4857 sayılı Kanun'a göre ara dinlenmeleri çalışma sürelerinden sayılmaz.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Çalışma saatlerinin yarım gün için genel olarak 4 ila 6 saat, tam gün için ise 8 ila 10 saat olduğu söylenebilir. Garsonların çalışma saatleri mekana göre değişebilen bir konudur. Bu gibi durumlarda garson haklarını gözeterek mesai ücreti verilir. Garson görevleri de bu haklar doğrultusunda belirlenir.
Bir iş yerinde işveren ara dinlenme süresini tüm işçilere aynı anda vermek zorunda değildir. İşçileri gruplara ayırmak suretiyle her bir grubun farklı bir saat aralığında mola verebileceği farklı saat aralıkları belirlenebilir. Bu mola süresini nasıl değerlendireceği ise işçinin inisiyatifindedir.
7.5 saatten fazla, örneğin 9 saat çalışan işçiye ise en az 1 saat ara dinlenmesi verilmedir.
Fazla Çalışma Ücreti Nedir? Çalışma süresi İş Kanunu kapsamında haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani 6 gün çalışma yapılıyorsa 45/6= 7.5 saat .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri