Türkçede burun kelimesinin geçtiği deyimler, genellikle olumsuz duygular ve alışkanlıklar hakkında kullanılır. Örneğin burun kıvırmak, daha öncesinde beğenilen bir şeyi artık beğenmemek demektir. Burnundan getirmek ise, bir kişiyi yaptığı bir şeyden ötürü cezalandırmak anlamına gelir.
Atta Karın, Yiğitte Burun Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: iyi koşan atın karnı, yiğit erkeğin burnu büyük olur.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak. kulağı duvar olmak, 1. Hiçbir konu veya sorun ile ilgilenmemek, 2.
İlgili 29 soru bulundu
Deyim. gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
“Dil” Kelimesiyle Meydana Gelen Deyimler
Tilini tiymek), dilini sıkı tutmak, dilini yutmak, dili sağlam olmak, ağzı var, dili yok (Özb. “ağzı bar, tili yok) deyimleriyle ifade edilmektedir.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
7. Suyun başını tutmak: En çok yarar sağlanacak yerde (konumda) olmak.
Burnu büyük deyimi kibirli ve kendini beğenmiş kişiler için çok yakışan bir tabirdir. Zaten bu deyim bu tarz insanlar için sıkça kullanılır. Buna göre cümlelerde burnu büyük deyimi görmek mümkündür.
Burnu büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini büyük biri olarak görmeye başlamak; başkalarını beğenmemek.
Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır. TDK sözlüğüne göre burnundan getirmek deyiminin ''yaptığına pişman etmek'' anlamı bulunmaktadır.
Kişiler bir şeye üzüldüklerinde ya da ağlayacak gibi olduklarında burnumun direği sızladı diyerek durumu açıklayabilirler. Burnunun direği sızlamak bir deyimdir ve ülkemizde sık sık kullanılmaktadır. Arkadaşımın üzüldüğünü görünce benim de burnumun direği sızladı.
Buna göre, yapılan bir eylemden pişman olma ya da pişman etme durumu, burnundan getirme olarak nitelendirilebilir. TDK sözlüğü içerisinde burnundan getirmek deyimi, “yaptığına pişman etmek” şeklinde açıklanmaktadır.
Bir konu hakkında ya da bir kişiye aşırı sinirlenmek, öfke içinde bulunmak manasına gelen burnundan solumak deyimi, günlük kullanımda da sıkça karşılaşılan ve tercih edilen deyimler arasında yerini alıyor.
[1] Çok özlemek.
Bağı ağlayanın yüzü güler atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
BUGÜNKÜ TAVUK YARINKİ KAZDAN İYİDİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Sağlanmış bir kazanç beklenen, umulan daha büyük bir kazanca feda edilemez.
Bahse tutuşmak (biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Karşılıklı bahse girmek; iddialaşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri