Kemerli burun ameliyatı olmak için kaç yaşında olmak gerekir? Kişinin 18 yaşına kadar gelişimi devam ettiği için burun yapısal olarak tamamlanmamış haldedir. Bu sebeple burun 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilir. Bu sebeple kemerli burun estetiğinin 18 yaşından sonra yapılması uygun görülür.
Burun törpüleme için yaş sınırı nedir? Burun törpüleme estetiği de diğer estetik burun ameliyatlarında olduğu gibi kişilerde burun kemiği gelişimi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Türkiye'de genellikle burun kemiği gelişimi kadınlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında tamamlanmaktadır.
Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Burun estetiği yaş sınırı bireyin gelişimine bağlıdır. Burun estetiği ameliyatlarının gerçekleşebilmesi için kas ve iskelet sisteminin gerekli gelişimi göstermesi gerekmektedir. Yani ergenlik döneminde ( 14 -16 yaş) olan kişilere burun estetiği ameliyatı önerilmemektedir.
Sağlıklı şekilde nefes almak, hayat kalitesini yükseltmek ve günlük hayatın daha verimli geçmesi için sağlıklı bir burun yapısı gerekir. Bu burun yapısını oluşturmak için 17-18 yaş altındaki kişilere burun ameliyatının uygulanmaması önerilir. Ancak bu operasyonlarda üst yaş sınırı yoktur.
İlgili 35 soru bulundu
Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur. Bu nedenle kız çocuklarında 16 yaşından sonra, gerekli görüldüğü takdirde burun ameliyatı yapılabilir ama erkek çocuklarında bu yaş sınırı 18'dir.
Erkeklerde burun estetiği ameliyatı olma alt yaş sınırı 18 iken kadınlarda 17'dir. Kişinin ameliyat olmasını engelleyecek herhangi bir problem olmadığı durumlarda üst yaş sınırı hem erkeklerde hem kadınlarda bulunmamaktadır.
Burun sırtındaki kemer, burunun üst kısmında genellikle orta bölgede ve alınla burun arasında bulunan kemik ve kıkırdak yapının fazla çıkıntı yapması sonucu oluşur. Bu durum, burunun profiline bakıldığında belirgin bir yükseklik şeklinde görünmesine neden olur.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, estetik ameliyat yaptırma yaşının 16'ya kadar düştüğünü belirterek, "Estetik cerrahlar olarak, acil durumlar dışında 18 yaşından önce estetik ameliyat yapılmasını önermiyoruz" dedi.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Ergenlik dönemi, kişilerin burun yapısından en çok rahatlık duyduğu süreçtir. Büyüme döneminde burun da gelişmeye ve değişmeye başlar. Özellikle yüz yapısından önce gelişmesi sebebiyle yüz yapısından çok daha büyük durmaya başlar.
Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra doğumsal anomalisi olan kişilerde ya da burunda kaybı olan travmatik hastalarda daha erken yaşlarda burun estetik ameliyatı uygulanabilir.
Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Kemerli burun yapısı fiziki olarak dış görünüş bazında kişiyi olumsuz etkiler ve ciddi nefes alma problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yapı ile meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık hali kişinin rahat ve doğru nefes almasına engel olur.
Yaş sınırı var mı
18 yaşını dolduran hastalarımız bu ameliyatı rahatlıkla olabilir. 18 yaşının altında ki hastalarda ise, anne ve baba onayı ile burun dolgusu rahatlıkla uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır. O da hastanın burun gelişimini tamamlamış olmasıdır.
18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor. Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.
Hal böyle olunca estetik operasyon talepleri 13 yaşında başlıyor. Ancak uzmanlar gençleri ve aileleri uyarıyor: Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 yaşına kadar estetik yaptırmayın. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi'nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr.
Kilo Değişiminin Yüze Etkisi
Yanakların ve çenenin aksine, insan burnunun yağ hücresi yoktur. Kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Dolayısıyla kilo vermenin veya kilo almanın buruna veya burun ameliyatının sonuçlarına doğrudan bir etkisi yoktur.
Kemerli burun ameliyatsız olarak hyalüronik asit uygulaması ile geçici dolgu; kök hücre tedavisi ile kalıcı dolgu olarak uygulanmaktadır. Uygulanacak olan her iki işlem de ağrısız ve acısız olarak yapılmaktadır.
Kemerli burna neredeyse dünyanın her yerinde rastlanılsa da, en yoğun olarak Güney Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Güney Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Afrika Boynuzu'nda yaşayan etnik gruplarda görüldüğü düşünülmektedir.
Burun kemerlerine yönelik ameliyatlar genelde 2 – 3 saati aşmamaktadır. Fazla kıkırdak ve kemik yapıları törpü ile alınır. Eğer burun çökmesi yok ise ortalama 2 saatte sonlandırılmış olur. Burun çökmesi var ise kulak veya omurga bölgelerinden kıkırdak – kemik alınarak çöküntünün doldurulması gerekir.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Özellikle ergenlik çağından önce yapılan ameliyatlarda müdahale nedeni çok gerekli olmalıdır. Burun kıkırdağının büyüme bölgelerinin etkilenmemesi için kızlarda 16 – 18, erkeklerde 18 – 20 yaşından sonra ameliyat etmek en doğrusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri