Burun içerisindeki hava yollarının kan damarları veya membranlarında (dış kısımlarında) meydana gelen ödem, tıkanıklık hissine neden olur. Basit tıkanıklıklar genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerken bazı burun tıkanıklıkları, uzun süreli (kronik) olarak devam edebileceği için bilinçli olunması önerilir.
Sebebine bağlı olarak genelde tıkanıklık 1-2 hafta içerisinde iyileşir, 2 haftayı aşan burun tıkanıklıklarında tıbbi olarak yardım almayı gerektiren durumlar olabilir.
Alerjiye bağlı olarak gelişen burun tıkanıklıkları tedavi edilmediğinde alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarının yolu açılabilir. Eğer beraberinde ciddi sorunlar getiriyor ve sürekli kendini tekrar eden bir burun tıkanıklığı problemi mevcutsa derhal tedavi edilmesi gerekir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
İlgili 19 soru bulundu
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Başınızı yüksek tutmak için birden fazla yastık kullanabilirsiniz. Böylelikle nefes almanız daha kolay hale gelir. Duşta geçirdiğiniz süreyi artırabilir ya da sıcak suyun buharını burnunuza çekerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Burun mukozosunun nemli kalması için başta su olmak üzere bol sıvı tüketimi önemlidir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Orta parmağınızı ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasından olacak şekilde ileriye ve geriye hareketler yapın. 1.ve 2. adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın. Son olarak da nefesinizi tutun. Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor.
Burun Tıkanıklığı Ne Kadar Sürer? Grip veya nezle gibi sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişen burun tıkanıklığı şikayeti genellikle diğer semptomlar ile birlikte 1-2 hafta içerisinde gerilemesi beklenen bir durumdur.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
- Bol sıvı tüketmek, burun mukozasının nemli kalması adına gereklidir. - Tuzlu su; burun tıkanıklığının açılması adına birebirdir. Evde bir bardak ılık su ile 1 çay kaşığı sofra tuzu koyulup, buruna çekerek burun tıkanıklığından kurtulmak mümkündür.
Akciğer hastalıkları ve kalp büyümesi gelişebilir! Burun tıkanıklığı akciğerlerimizde yeterince oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önlüyor. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan oksijeni alamıyor. Kan da dokulara oksijen ulaştırma işlevini tam olarak yerine getiremiyor, eksik oksijen götürüyor.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüzde ağrı/basınç ve koku duyusunda azalma) dört haftadan daha kısa sürer ve genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit belirtileri ise 4 ila 12 hafta sürer.
1. Başınızı Yüksekte Tutun. Tıkanıklık geceleri daha kötü olur çünkü burun ve sinüsün boşalması geceleri daha zor olur.
Çünkü, burnunda tıkanıklık olan kişiler kolay nefes alamaz. Nefesin zor alınması sonucunda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığının gece yaşanması ise özellikle uykusuz kalmanıza neden olabilir. Gece burun tıkanıklığı olan kişiler rahat bir uyku uyuyamaz ve güne oldukça yorgun başlayabilir.
Sürekli ağızdan nefes almak diş etlerinin sürekli olarak havaya maruz kalmasına ve diş etlerinin kurumasına yol açabilir. Diş etleri kuruduğunda bakteri ve virüslere karşı direnci azalarak çeşitli diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
DOĞRU NEFES ALMA
Vücuda alınan oksijeni maksimum kullanmaktır. Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir.
Arterleri açarak, vücuttaki kan dolaşımını rahatlatır, aynen burun deliklerimizdeki hava alma kanallarını da açtığı gibi. Ne kadar burun nefesi, o kadar açık damarlar ve açık solunum yolları demektir. Demek ki gün boyunca burundan nefes alıp vermek özellikle potansiyel kalp krizi vakalarını da azaltır.
Gece Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Gece burundan nefes alamama durumu özellikle burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesinden kaynaklanır. Damar ve dokulardaki sıvı birikiminden kaynaklanan bu tıkanıklık, çoğunlukla kişinin uzanmasıyla birlikte daha da kötüleşir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Nezle sonrası geçmeyen sarı yeşil burun akıtısı ve baş ağrısı sinüzit belirtisi olabilir. Kulak ağrısı ve kulakta akıntı orta kulak iltihabının habercisidir. Uzun süreli geçmeyen kuvvetli öksürük nefes alma zorluğu ile birlikte ise alt solunum yolları mutlaka incelenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri