Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak köfte tarifleri, pilav ve makarna tarifleri için seramik kaplar tercih edilebilir.
Daha az yağ kullanarak yemek pişirmenize olanak tanıyan bu özel tencereler, yemeklerin orijinal tatlarını korumanıza yardımcı olur ve daha lezzetli yemekler pişirmenize olanak tanır. Yüksek ısı iletkenliği sağlayan porselen malzemesi sayesinde, kısık ateşte bile yüksek pişirme performansı elde etmeniz mümkündür.
Türkiye'de ilk defa üretilen ateşe dayanıklı porselen ürünüdür. Yüksek kalitede, özel malzemeden üretilen Porflame ürünler, daha az yağ kullanarak yiyeceklerin orijinal doğal tatlarını ve vitamin değerlerini koruyarak yemek pişirmenizi sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle porselen darbelere karşı dayanıklı ve oldukça güçlü bir malzemedir. Porselen malzemesiyle üretilen ürünlerin yüzeyleri pürüzsüzdür, aşınmaya karşı dayanıklıdır ve fazla leke tutmaz. Pürüzsüz yüzeyleri sayesinde bu ürünlerin su emme oranları düşüktür ve kolay şekilde temizlenirler.
***Gazlı, elektrikli ve halojen ocakların tamamı kullanılabilir. Ancak mamül boşken ısı verilmemelidir. Ürün ocağa konduğunda içinde mutlaka yiyecek olmalıdır.(yağ,su vb.) Yavaş yavaş ısıtma tavsiye edilir.
– Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak çıplak ateşle direkt temas, porselende şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur. Bu nedenle, porselenlerin kesinlikle çıplak ateş üzerine koyulmaması gerekir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Örneğin; çömlekçi killeri 950-1000 derece arasında pişerken porselen ve stoneware ise 1200-1300 derece arasında pişirilir.
* Tencereniz bakır ise: Bakır tencerenin en büyük özelliği ocağın hararetini dağıtmasıdır. Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması.
Döküm tencereler tüm pişirme yöntemleri için uygun olan tencere çeşitleridir. Ocakta ya da fırında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Isıyı eşit yayması ve uzun süre muhafaza etmesi, yüksek ısıya karşı ekstra dayanıklı olması özellikleriyle et yemekleri için lezzetli ve ideal bir kullanım sağlar.
Teflon tencereler, yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip olan tencerelerdir. Kolay temizlenebilir oluşu ile de sıklıkla tercih edilen teflon tencereler, az yağlı ve yağsız gıdaları pişirmek için oldukça idealdir.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur. Yapışmaz tencereler pek tavsiye edilmez.
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
SERAMİK KAPLI TENCERE VE TAVALAR DA SAĞLIKLIDIR
Doğal minerallerden üretilen ve içeriğinde kanserojen maddeler bulunmayan kaplar, yapışmaz özellikte oldukları ve çizilme olsa dahi sağlığa zararlı madde içermedikleri için sağlıklı pişirme materyalleri arasında yer alabilir.
Çelik tencereler, yüksek ısıda çeliğin şekillendirilmesiyle oluşur. Bu nedenle tencere çeşitleri içerisinde en dayanıklı olanlardır denebilir.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Seramik ürünler porselen ürünlere göre daha yumuşaktır. Porselinin daha sert ve camsı özellikleri fazladır. Porselenin seramiğe göre daha sert olması dayanıklı olması anlamına gelmez. Cam özelliklerinden dolayı seramiğe göre kolay kırılabilmektedir.
Isıya dayanıklı olan bazı porselen demlikler direkt olarak ateşe konulabilir fakat bazı porselenler ateşle direkt olarak temas ettirilmez. Mini porselen çaydanlık kullanırken sıcak suyu içine boşaltabilir, yaz aylarında kendi halinde kış aylarında kandil düzeneği ile sürekli sıcak tutabilirsiniz.
Her ikisi de pişmiş topraktır ama, öncelikle hamurlarında ve hamurlarının kimyasallarında farklılık görünür. Ayrıca seramik ile porselenin sır pişirim sıcaklığı da çok farklıdır. Sertlik ve yumuşaklık ölçüleri vardır. vs.. Ancak çıplak gözle farkı anlamanın en kolay yolu porselenin ışık geçirgenliğini göremektir.
Bazı porselen ve cam kapların tabanında kaç dereceye kadar ısıya dayanıklı olduğu yazmaktadır. Eğer 200 dereceye kadar dayanıklı bir kapsa fırın sütlaç yapımında kullanabilirsiniz.
Önce sütümüzü kaynatalım ve yemek takımınızın porselen tenceresine alıp mayalanacak duruma gelene kadar yani küçük parmağınızı süte batırın eğer yakmıyorsa olmuş demektir, her bir kiloya bir yemek kaşığı yoğurt mayası olacak şekilde üç kaşık yoğurdu bırakalım porselen tenceredeki sütten bir iki kaşık alıp yoğurdu ezip ...
Çelik tencereler, çok daha uzun yıllardır yapılabilen ürünler olmalarından dolayı, boyut ve kapak çeşitleri anlamında oldukça zengin alternatifler sunar. Granit tencereler ise daha belirli yemeklerin yapılması için uygun olduğundan, boyutları da buna göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri