18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Burun törpüleme için yaş sınırı nedir? Burun törpüleme estetiği de diğer estetik burun ameliyatlarında olduğu gibi kişilerde burun kemiği gelişimi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Türkiye'de genellikle burun kemiği gelişimi kadınlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında tamamlanmaktadır.
Burun törpüleme ameliyatı, estetik nedenlerle tercih edilen bir cerrahi işlem olmasına rağmen bazı sağlık sorunlarını da çözebilir. Örneğin, burun tıkanıklığına neden olan bir burun kemiği eğriliği varsa, burun törpüleme işlemi bu sorunu düzeltebilir ve daha iyi bir solunum sağlayabilir.
Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.
Sağlıklı şekilde nefes almak, hayat kalitesini yükseltmek ve günlük hayatın daha verimli geçmesi için sağlıklı bir burun yapısı gerekir. Bu burun yapısını oluşturmak için 17-18 yaş altındaki kişilere burun ameliyatının uygulanmaması önerilir. Ancak bu operasyonlarda üst yaş sınırı yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Her iki cinste de nasal büyüme ergenlik döneminde başlar. Kızlarda yine daha erken erkeklerde daha geç dönemde burunun büyümesi durur. Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur. Bu nedenle kız çocuklarında 16 yaşından sonra, gerekli görüldüğü takdirde burun ameliyatı yapılabilir ama erkek çocuklarında bu yaş sınırı 18'dir.
Çünkü burnun tam şeklinin oturması ve kemiklerin kaynaması için bu etmen oldukça önemlidir. Ortalama 1 yıl içerisinde burun son haline ulaşmaktadır. İnce derili burun yapılarında burun daha erken şeklini alırken; kalın derili burun yapılarında bu süre biraz daha uzamaktadır.
18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Genelde kızlarda 16-17 yaş civarında burun şekli ya da iskelet gelişimi durur.
Burun törpüleme operasyonunun nasıl yapıldığı konusunda merak edilen sorulara şu şekilde açıklık getirebiliriz: Bu ameliyat lokal anestezi altında yapılabildiği gibi genel anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Elbette ameliyat sırasında hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissedilmez.
Bu operasyonla kalıcı bir burun şekli elde edersiniz. Burun törpüleme ameliyatı sırasında burun ucu düşüklüğü, burun eğriliği gibi burun estetik yapısını bozan deformasyonlar da giderilmektedir. Operasyon, yapılacak işlemin boyutuna göre genel ya da lokal anestezi ile yapılmaktadır.
Burun törpüleme işlemi kişinin yüz yapısına uygun tercih edilmelidir. Burun kemeri törpülenmesi, genellikle her burun estetiği ameliyatında yapılan bir işlemdir. Genel anestezi ile yapılır ve yaklaşık 40 dakika ila 2 saat arasında sürer.
Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Burun Törpüleme İşlemi Estetik Ameliyat mıdır? Evet, burun törpüleme ameliyatı bir estetik ameliyattır ve sigorta şirketleri tarafından karşılanmaz.
Dolgu tekniği burundaki hafif deformiteleri ortadan kaldırmak için de uygulanabiliyor. Ameliyatsız burun kemeri görünümünü düzeltmek için hyarülonik asit ihtiva eden geçici dolgu işlemi ya da kök hücre enjeksiyonu içeren kalıcı dolgu uygulaması yapılabilir. Üstelik bu işlem acısız ve ağrısız olarak gerçekleştiriliyor.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, estetik ameliyat yaptırma yaşının 16'ya kadar düştüğünü belirterek, "Estetik cerrahlar olarak, acil durumlar dışında 18 yaşından önce estetik ameliyat yapılmasını önermiyoruz" dedi.
Yaş sınırı var mı
18 yaşını dolduran hastalarımız bu ameliyatı rahatlıkla olabilir. 18 yaşının altında ki hastalarda ise, anne ve baba onayı ile burun dolgusu rahatlıkla uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır. O da hastanın burun gelişimini tamamlamış olmasıdır.
Dr. Süreyya Şeneldir, ilerleyen yaşla birlikte burnun düştüğünü belirtti: “Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda olduğu gibi burunda da bazı değişikler olur. Burun uzar, ucu düşer, genişler, delikleri büyür.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Egzersiz ile burun şekillendirme yapılamaz ancak egzersizin faydalı olduğu başka bir alan vardır. Burun ameliyatı yapan her hekimin hemen hemen hepsinin kullandığı ve önerdiği alan, burun ameliyatı sonrası masaj egzersizleridir. Bu masajların burun ameliyatı sonrası faydası çok büyüktür.
İskandinav halklarında kemerli burun
Ripley gibi Batılı antropologlar, kemerli burnun Nordik, Cermen, Kelt, Norman, Frank, ve Anglo-Sakson halklarının karakteristik özelliği olduğunu yazmıştır.
Estetik için doğru yaş
Bazen çok erken zamanlarda estetiğe gidildiğini duyuyoruz. 15-16 yaşındaki gençler daha iyi gözükmek için burun estetiği yaptırmak istiyorlar ancak bu doğru değil. Mümkünse fiziksel gelişim tamamlanmalı ve ortalama 18 yaşlarına kadar burun hastalığı yoksa ise estetik yapılmamalıdır.
Burun estetiği ameliyatının başlangıç yaşı üzerinde çeşitli fikirler olmasına rağmen estetik amaçlı bir burun ameliyatı bayanlarda gelişim hızına göre 16-17 yaşlarında erkeklerde ise 17-18 yaşlarında yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri