Buruna yabancı cisim kaçması belirtileri Çocuğunuzun burnundan gelen genellikle kanlı olan bir akıntı, kötü koku, burnunda oluşan şişme ya da tıkanıklık hissi burnuna kaçan yabancı bir cismin habercisi olabilir. Bu cisimler burnun iç yüzeyinde hasara, burunda iltihaplanmaya ve kanamalara neden olabilir.
Yabancı cismin büyük bir bölümü burnun dış kısmına doğru görünür bir şekilde duruyorsa, elinizle ya da bir cımbız yardımıyla çekerek çıkartın. Çocuğun burnuna kaçan yabancı cismi çıkarmanın en güvenilir yolu burun aspiratörü kullanmaktır.
Çocuklar oyun oynarken ya da denize girdiklerinde burun veya kulak deliklerine yabancı bir cisim kaçma riski yüksektir. Taş, silgi, oyun hamuru, fasulye, nohut, peçete, kâğıt bunlardandır. Çocuğun burnuna veya kulağına yabancı bir cisim kaçtığında vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.
“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir. Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay ...
Burundaki yabancı cisimler KBB Uzmanları tarafından lokal ya da küçük çocuklarda genel anestezi altında kolaylıkla çıkartılırlar. Ancak bazı olgularda endoskoplardan yararlanılarak bu cisimler çıkarılır. Çok büyük burun taşları olgularında ise taşlar kırılarak küçük parçalara ayrılır ve bu şekilde çıkarılırlar.
Nazal yoldan kullanılan ilaçlar sıvı halde ise mideye kadar ulaşabilir. Fakat sprey tarzı tek fıslık ise burun içinde bulunan dokuya nüfuz eder.
Genellikle çocuklar sıkıldıklarında, meraklandıklarında veya başka çocukları taklit ettikleri zaman burunlarına maddeleri sokarlar." Op. Dr. Süreyya Şeneldir, böyle bir durumda ilk yapılması gereken müdahaleyi vurguladı: "Yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak çocuğunuzu sümkürtün.
Yabancı cisimlerin çıkarılması için en çok kullanılan yollar kasıktaki atardamar ve boyundaki ana toplardamardır. Burdan girilerek kement, kılavuz kateter, basket, forceps gibi yakalama cihazları ile yabancı cisim tutulur ve vücut dışına çıkarılır.
Bunun için alligatör forsepler, buşon küretleri, aspiratörler kullanılmaktadır. Canlı yabancı cisimlerden küçük olanlar kulak yıkama yoluyla çıkartılabilir, büyük ve hareketli olanlar ise alkol ve lidokain ile öldürülerek çıkartılabilir.
Oynar iken ya da yemek yer iken ANİDEN başlayan öksürük, öğürme, boğulma, nefes alamama, hırıltı hava yoluna yabancı bir cisim kaçması için tipik hikayedir.
duruma göre anestezisiz ya da lokal anestezi uygulanarak pelvik relaksasyon sağlanır. anal sfinkter dilate edilir ve hasta litotomi pozisyonunda ucu künt cerrahi alet yardımıyla yabancı cisim rektumdan transrektal bimanuel manipülasyon ile çıkarılır.
Rinolit, nazal kavitede bir nidus etrafında tuzların birikmesi sonucu meydana gelen mineralize kitledir. Nidus endojen veya eksojen kaynaklı olabilir. Uzun süreli ve tek taraflı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, ağrı ve kötü koku başlıca sikayetlerdir.
Kulağa su kaçması durumunda kulak kanalında çene kemiği ve boğaza kadar uzanan bir gıdıklama hissi görülebilir. Ayrıca duyma yetisi de etkilenir ve sesle yalnızca boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine akarak boşalır. Fakat boşalma olmazsa dış kulak yolunda biriken su, kulak iltihabına neden olabilir.
Normal anatomik yapıya sahip bir kişide burundan beyne herhangi bir sısı geçişi olmaz. Sizin mide bulantısı sıvının mideye gitmesinden kaynaklanmıştır. Geçmiş olsun. Yazar toplam 79 soru cevapladı.
Peki kulağa veya buruna su kaçması tehlikeli midir? Uzmanlara göre deniz suyunun burun sağlığı açısından bir sakıncası yok.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Erişkinlik döneminde özellikle bilişsel ve psikiyatrik bozuklukları olan kişilerde de burna yabancı cisim yerleştirilmesi görülebilir. Nadir olmakla birlikte çocukluk çağında burna yerleştirilen bu yabancı cisimler çıkarılmazsa çevresine burun salgılarının birikimi ile burun taşı (rinolit) oluşumu ile sonuçlanabilir.
Bir elinizi yumruk yapın ve kazazedenin göbeğinin az üstüne yerleştirin. 3. Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve karından yukarıya doğru sert ve ani bir şekilde bastırın. Nefes borusunu tıkayan nesne çıkana kadar bunu yapmaya devam edin.
Yemek borusuna kaçan yabancı cisimler genellikle hayatı tehdit eden bir tablo oluşturmazlar. Yabancı cisim yutulup mideye gitmişse bağırsaklar yolu ile 24 saat içinde dışkı ile dışarı atılır.
Yutulan pil yemek borusunu geçmişse başka bir komplikasyona yol açmadan vücuttan çıkma olasılığı çok yüksektir (%78 ilk 72 saatte çıkar). Pillerin %5-6'sı 1-2 hafta içinde çıkar, bu sürenin çapla ilgisi yoktur. Yalnız çapları 15-23 mm arasında olan piller yemek borusu ve midede takılabilirler.
Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerde; yutma güçlüğü, yemeği reddetme, aşırı salya oluşması, kilo kaybı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, açıklanamayan ateş ve bilinç değişikliklerine kadar varan bulgular saptanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri