Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
E-ATIK BİLDİRİMİNDE BULUNUN
Bağışlamak istediğiniz elektronik atıklarınızı paketleyerek tüm PTT şubelerinden 902513042 alıcı numarasıyla ücretsiz (karşı ödemeli) şekilde gönderebilirsiniz. · Kişisel veri içeren cihazlarınızı (cep telefonu, bilgisayar vb.)
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
E-atıkların içinde yer alan farklı işleme yöntemleri ile yönetilmesi gereken tehlikeli bileşenlerin çevreye ve canlı hayatına olan zaralı etkilerini azaltır. E-atıklarda yeniden dönüştürülebilen maddeleri tekrar hammadde olarak kullanılmaktadır. Gelecek için sürdürülebilir şehir ve yaşam alanı oluşturur.
Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
6 - Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim? elektronik eşya bayilerine veya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.
TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Kullanım ömrünü tamamlayan ya da işlevini yerine getirmeyen elektronik atıkları, atık eşya toplama konusunda destek veren firmalara teslim ederek geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bilgisayar atıkları içerisinde; yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırmaktadır.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Elektrikli ve Elektronik eşya kullanıcıları yani tüketiciler, kullandıkları ürünlerini atık vasfına ulaştığı zaman TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu (TYK) aracılığıyla geri dönüşüme kazandırabilirler.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Elektronik ürün atıklarınızı ayrı bir torbada tutarak daha sonra onları belediyelerin atık getirme merkezlerine ya da atık kutularına atabilirsiniz. Atık pillerinizi PTT şubelerinde, okullarda, sanayi bölgelerinde, muhtarlıklarda, camilerde ve süper marketlerde bulunan pil toplama kutularına atabilirsiniz.
Piller de bir çeşit elektronik atıktır. Pillerin toplama kutularına atılması ile içerdiği zararlı maddelerin, doğaya ulaşması engellenebilir. Kamu kurumlarında ve bazı marketlerde bulunan pil atık kutuları kullanılabilir.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
E-Atıklar Teknolojiye Dönüşüyor
E-atıklarınızı ve atık pillerinizi, Teknosa Mağazaları'nda bulunan E-Atık Üniteleri'ne atabilir ya da Mağaza Yöneticisine teslim edebilirsiniz.
Kullanılmayan atık cep telefonları; Belediyelerin veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş kuruluşların veya üreticilerin oluşturdukları toplama yerlerine bırakılabilir. Yeni ürün alındığında atık cep telefonları ürün teslimatını yapan kişilere geri kazanım/bertaraf bedeli ödemeksizin verilebilir.
Kullanılmayan atık bilgisayarları; Belediyelerin veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş kuruluşların veya üreticilerinin oluşturdukları toplama yerlerine bırakılabilir. Yeni ürün alındığında atık bilgisayarları ürün teslimatını yapan kişilere kazanım/bertaraf bedeli ödemeksizin verilebilir.
Elektronik Atıklar Atık Kodu: 16 02 14.
Televizyon; geri kazanılabilir kablo, cam, metal, lamba, plastik vb parçalar barındırmaktadır. Televizyon ekranlarının cam içeriğinde içerisindeki fosfor ve genel olarak içerdiği civa kurşun ve kalay gibi metallerin elde edilmesi için geri kazanımı yapılmaktadır.
Floresan ampuller ve lambalar içerdikleri yüksek miktardaki civadan dolayı ömürlerini tamamladıktan sonra geri dönüşüme tabi tutulmalıdır.
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir. Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
Yönetmelik kapsamında ülkemizde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların çöp olmadığı ve gerekli toplama noktaları, getirme merkezleri veya elektronik atık konteynerlarına atılması gerektiği ve bu konuda yapılması gerekenler açıkça belirtilmiştir.
Atık aküler ilk aşamada geri dönüşüm tesisine getirilir. Sonrasında çekiçlerin uyguladığı kuvvetli basınçla atık aküler ezilir. Ezilip dağılan akü parçalarının ürettiği kurşun-asit karışımının süzülmesi sağlanır. Kurşun ve plastikten meydana gelen karışım içi su dolu olan kazana aktarılır ve bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri