Açıklama: Yol kelimesi Tekil bir kelimedir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Tekil isimlere ler-lar ekleri getirilerek çoğul isim yapılır. anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip…
3) Topluluk İsmi:
Çoğul eki almadan çokluk bildirirler: Halk, ordu, orman, sürü, meclis, deste, buket, demet… Not: Topluluk ismi gibi görünen bazı isimler tekil isim olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Sadece bir kişiyi ya da bir nesneyi niteleyen isim soylu sözcükler tekil olarak nitelendirilir. Örneğin: Şişe kelimesi tekil, şişeler ise çoğuldur.
Açıklama: Yol kelimesi Tekil bir kelimedir.
(Çoğulu: Ahlâm) Düş, rüyâ.
Yanıt:Yazı dilinde üzüm, pirinç, nohut gibi taneli yiyecekler 'ler' çoğul ekiyle çoğullanır; ancak tanelerine vurgu yapılmak istenirse 'tane' sözcüğüyle birlikte kullanılır.
1. Tekil isim: Tek varlığı belirten ve karşılayan, yapıca tekil olan (topluluk isimleri hariç) kelimelerdir. kendi, ben, çocuk, kalem, defter…
couples {çoğul}
çiftler {çoğ.}
glasses {çoğul}
bardaklar {çoğ.}
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
Cevap: Tekil İsimdir. Açıklama: Yağmur kelimesi türemiş bir kelimedir.
Rüzgar cins isimdir.Tek bir ismin yerini aldığı için Tekildir.Ve hissedilebildiği için somuttur.Kolay gelsin.Başarılar...:) Cevap: cevabım cinstir ve tekildir.
Çay kelimesi cins bir isimdir . Çaylar kelimesi ( -lar ) çoğul eki aldığından çoğul bir isimdir . Çayı 5 duyu organımızla hissedebildiğimiz için çay somuttur .
1- Tekil İsimler 2- Çoğul İsimler 3- Topluluk isimleri Tekil olmasına rağmen birden fazla varlığı tanımlayan kelimelere topluluk ismi denir. Örneğin: Bölük. Bölük, yapıca tekil olmasına karşın on askerden oluşan askeri birlik anlamına geldiği için topluluk ismidir. Bu isimler tekil kelimeler gibi çoğul eki alabilir.
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
Yol kelimesi kalıplaşmır bir isimdir.Fiil olarakda kullanılabilir.Örnek; Beni askere yolladırlar.
Şehir isimleri tekildir. Bu şehirlerin ve tüm şehirlerin ismi tekildir.
Öte yandan topluluk ifaden eden sözler sıfat olarak da kullanılabilir. kalabalık öğrenci grubu dendiğinde kalabalık sıfattır. Kalabalık gibi isimler çokluk eki alınca belirsizlik zamiri olur.
Saç birden fazla olduğu için topluluk ismidir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri