Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır.
Herhangi bir hukuki işlemin geçerlilik şartlarında eksiklik bulunma hali butlan olarak tanımlanır.
hükümsüzlüktür. yasaların kurucu unsurlarında eksilkik yoktur fakat içeriğinde bi esksiklik hali olma durumudur bu nisbi butlan. sarhoş birinin nikah dairesine gidip evlenmesidir en güzel örnek. yani hakime sarhoştum hatırlamıyorum diyebilirsiniz boşanmak için.
Masanız olmadığı için elinizin altında bulunan bir sunta levhayı masa niyetine kullandığınızı düşünün. Siz ne niyetle kullanırsanız kullanın sunta levha masaya dönüşmez. Zira ayaksız masa olmaz. Hukukta bu duruma yok hükmünde ya da kısaca yokluk adı veriliyor.
İlgili 38 soru bulundu
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur. butlan ise geçersizlik anlamına gelir.
Hukuk kavramı olarak butlan, hukuki işlemin temelinde bulunan bir eksiklik veya bozukluk hasebiyle geçersiz (hükümsüz) kılınmasıdır. Hukukta kendi içerisinde ikiye ayrılır; Mutlak butlan ve nispi butlan olmak üzere.
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Evlenmenin butlanı, kanun tarafından aranan geçerlik unsurlarını taşımayan bir evliliğin mahkeme kararıyla sona erdirilmesidir.
Evlenmenin butlanında, şeklen meydana gelmiş bir evliliğin bazı sakatlıklar sebebiyle sakatlanmasından bahsedilir. Bu evlilikte evlenme akdinin kurucu unsurları yerinde olmasına rağmen kanunun eşlerde ya da eşlerin iradelerinde aradığı şartlardan bazıları gerçekleşmemiştir.
Mutlak butlan durumlarında iptal davasını; cumhuriyet savcıları, eşlerin anne babaları gibi vb. tüm ilgililer veya eşlerin kendisi; Nispi butlan durumlarında ise iptal davasını; sadece eşlerin kendisi veya bazı durumda yasal temsilcileri açabilir.
b. Butlan: Bir hukuki işlemin kurucu unsurlarının tamam olması fakat işlemin geçerlilik şartlarından bazılarının olmamasıdır. Bir sözleşmenin, emredici hukuk kurallarına veya ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı bulunması halinde söz konusu olur.
Evlenmenin mutlak butlanına yol açan sebepler aynı zamanda birer “kesin evlenme engeli”dir. 4721 sayılı TMK'nun 145. maddesinde mutlak butlan sebepleri; “mevcut evlilik”, “yasak derecede hısımlık”, “ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk” ve “evlenmeye engel derecede akıl hastalığı” olarak sayılmıştır.
Hanefîlere göre akitte var olan eksiklik veya bozukluk, akdin aslına (özüne) ilişkin ise akit mutlak hükümsüzlük (butlân) ifade eder ve hiçbir hukuki sonuç doğurmaz. Şayet akitte var olan eksiklik, akdin aslına (özüne) değil, vasfına (sıhhat şartlarına) ilişkin ise akit fesad ifade eder.
Eşlerden biri, evleninceye kadar diğer eşi, yaşadığı hayat açısından namus ve onur ile ilgili konularda aldatırsa ve bu fiil sonucu evlilik gerçekleşirse nispi butlan sebebi meydana gelir. Örneğin; yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giyen bir insan bunu gizlemişse diğer eş evliliğin iptalini talep edebilecektir.
Korkutma durumu olan nisbi butlanla batıl olan evlilik hali Türk Medeni Kanunu'nun 151. Maddesinde belirtilmiştir; “Kendisinin veya yakınlarından birinin hayatı, sağlığı veya namus ve onuruna yönelik pek yakın ve ağır bir tehlike ile korkutularak evlenmeye razı edilmiş eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.”
TÜRK MEDENİ KANUNUNDA EVLENMEDE MUTLAK BUTLAN. 1) Vasî tâyini akıl hastalığı sebebiyle vaki olduğu takdirde nisbî butlan dâvası hiç açılamaz. Zira, bu mahcurda temyiz kudreti, binnetice, vasiye rıza beyanı mevzubahis olmaz.
Medeni Kanunun 145/2. maddesi; evlenme sırasında eşlerden birinin sürekli bir sebeple ayırt etme gücünün yoksun bulunması, 3. bendi de eşlerden birinin evlenmeye engel olacak derecede akıl hastası olması halinde evlenmenin mutlak butlanla batıl olacağını hükme bağlamıştır.
Dolayısıyla, dini nikah ile birlikte yaşayan bir kişinin, bir başkasıyla medeni nikahla evlenmesi durumunda suç oluşmaz. Benzer şekilde, evlilik herhangi bir şekilde geçersiz ise, bu suç da oluşmaz. Fail, medeni nikahla evli olduğu sürece, evliliği yapma sebebini ne olduğu önemli değildir.
Kesin Hükümsüzlük (Mutlak Butlan) Nedir? Bir hukuki işlemin kurucu unsurları tamam olmakla beraber, genel geçerlilik şartlarından kamu düzenini ilgilendirecek önemdeki şartlar eksik ise, o işlem ölü doğar. Hukuki işlemin ölü doğması, kesin hükümsüzlük (mutlak butlan) halini teşkil eder.
B Geçersizlik (Hükümsüzlük)
Bir hukuki işlemin hukuk dünyasında var olup, ancak tarafların istediği sonuçları hukukun öngördüğü geçerlilik şartlarındaki eksiklik nedeniyle doğuramadığı duruma geçersizlik adı verilir. Bu haller kendi içinde mutlak ve kısmi butlan olarak ikiye ayrılır.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
Yok, ortaya çıkmamış, var olmamış, vücud elde etmemiş anlamındadır. Dolayısıyla evliliğin yokluğu da, ortada bir evlilikten bahsetmenin mümkün olmaması ve evliliğin mevcut olmaması anlamlarına gelmektedir. Evliliğin yokluğunda evlenme hiç gerçekleşmemiştir.
Yok hükmünde sayma biçimiyle kullanılması gerekirken basında, siyaset ortamında daha çok yok hükmünde yaygın olarak geçiyor. Akla, mantığa, gerçeğe, insani değerlere, uluslararası anlayışa, te- amüllere, kanun maddesine dayanmayan, sakat, eksik her türlü karar, işlem yok hükmünde terimiyle nitelendiriliyor.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri