Başka alternatif tarifleri mevcut olsa da Süt ve limondan şaşmayın, çok fazla tercih edilen yöntemler değildir. İkinci tercihiniz ise Sirkeden yana olsun öncelik Beyaz Sirke, evde yoksa elma sirkesinide rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Buttermilk, sütten yayılarak tereyağı elde edildikten sonra kalan kısımdır. Hazır satılanlar ise az yağlı süte gerekli bakterilerin eklenerek mayalanmasıyla yapılır. Süte göre daha koyu bir kıvamı vardır ve tek başına krema yerine geçmese de krema gibi kullanılabilir.
Buttermilk, en yalın haliyle bir süt ürünüdür. Tereyağı yapılırken, artan sütlü sıvı buttermilk olarak tanımlanır. Yağdan kalan süt olarak da aklınızda tutabilirsiniz. Türkçe'deki karşılığı hemen hemen yayık ayran ve yayık altı suyunu karşılayan bu ürün; son zamanlarda birçok tarifte kullanılmaktadır.
Sütü kaynattıktan sonra içine tahta kaşıkla 1 yemek kaşığı limon suyu veya sirke ekleyin. İyice karıştırıp oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin. Buttermilk'iniz hazır! Eğer ortam soğuksa Buttermilk'in olgunlaşma süresi 10 dakikayı aşabilir.
Yayıkaltının uzun dönemli muhafazası için kurutulması ve yayık altı suyu tozu adı verilen bir ürüne dönüştürülmesi gereklidir. Bu toz, bebek mamalarının da aralarında bulunduğu besin maddelerinde veya yem sanayisinde kullanıma sahiptir. Yayıkaltı ile özel bir yöntemle peynir üretimi de gerçekleştirilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
TS 3810 Ayran-Kısa Ömürlü Standardına göre bu ürün; ''Yoğurda (TS 1330) içilebilir nitelikte su (TS 266) ve tuz (TS 933) veya süte (TS 1018) içilebilir nitelikte su, yoğurt bakterileri ve fermentasyon işleminden sonra tuz ilavesi (TS 933) ile tekniğine uygun olarak üretilen fermente bir süt ürünüdür'' şeklinde ...
İşte, severek tüketeceğiniz pratik ayran tarifi... İlk olarak yoğurdu ve 1 bardak suyu derin bir kabın içine alın, pürüzsüz olana kadar çatal ile çırpın. Tuzu ve kalan suyu ekleyip iyice karıştırın ve dolapta soğumaya bırakın. Eğer köpüklü olmasını istiyorsanız soda eklemeyi unutmayın.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Ganajdaki krema yerine süt kaymağı kullanabilirsiniz. Krem şanti yerine ev yapımı pasta kreması kullanabilirsiniz. Ganaj yerine çikolatalı sos da yapabilirsiniz. Çok hafif bir pasta.
Şeflerin tercihi %18 süt yağlı İçim Şef Krema çorba, yemek ve soslarınızda artık sizin de vazgeçilmeziniz olacak. İçim Şef Krema hem soslarınız ve yemekleriniz hem de pasta ve tatlılarınızda mutfağınıza lezzet katan yardımcınız.
Süt ve tereyağı
1 bardak krema yapmak için erimiş tereyağın ¼ ünü, ¾ bardak süt ile karıştırın.
Eğer sindirim problemleri yaşayan biriyseniz, gün içinde ya da yemeklerin yanında soda ayran tüketebilirsiniz. Soda sindirimi rahatlatan bir içecektir ve ayran içinde yer aldığında mide problemine karşı bir önlem olduğunu hatırlatır.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
" Fabrikasyon ayranların birçoğunun ambalajı plastiktir ve bardak şeklinde olanların kapakları da alüminyumdur. Ayran asidik bir içecek olması sebebiyle içinde bulunduğu plastik kaplarla ve alüminyumla etkileşebilir ve bu kimyasal etkileşme sağlığa zararlı maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Ayranın Diğer Faydaları: Düzenli olarak ayran içmek sadece başta sindirim sistemi olmak üzere iç organların sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Cilt maskelerinde cildin temizlenmesi dışında güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
ergen ya da keş gibi bir kovaya domalacak veya bong alamayacak kadar fakir ya da ailesi ile yaşadığı için alamayan kişi eylemi. en azından bizde öyleydi. ayranı daha da sulandırmak için yapılan süper olay. karıştırmak için de kürdan alabilir bunu yapan.
Yoğurttan tereyağı: Yapımı: Mayalanan üç kilo kadar yoğurttan yarım kaseden fazla kaymak alıyorsanız iki seferlik yoğurt kaymağından yarım kaseden biraz fazla tereyağı elde edebilirsiniz. Bu miktar tamamen yoğurdun üzerindeki kaymak miktarına bağlıdır.
Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
Kalsiyum deposu peyniri hazır almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri