EKONOMİK HAKLAR VE HAKLARIN BÜTÜNLÜĞÜ İLKESİ Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Bütünlük İlkesi
Bireyin beden, zihin, duygu ve iradesiyle ilgili bütün işlevleri birbirine bağlıdır. Bu bakımdan öğrencinin sadece bilgi kazanması değil, onun duygusal, sosyal yönlerinin de harekete geçirilmesi ve her yönüyle dengeli olarak geliştirilmesi gerekir.
3- Bütünlük İlkesi: Özel eğitim alanında, eğitim gören bireylerin eğitimi, kişinin zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal, kültürel yönlerini birlikte ele almalı, özel eğitimde küme ve alt kümeleri oluşturanların bütününü kapsayacak şekilde olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Çalışmanın sonucunda 27 genel öğretim ilkesi bir bütünlük içerisinde ve ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Bütünlük İlkesi, bir bütünün parçalarının birbiriyle ilişkili ve bütünleyici olduğunu ifade eden bir ilkedir. Bu ilke, eğitim alanında da kullanılmaktadır. Eğitimde bütünlük ilkesi, öğrencinin bir bütün olarak ele alınmasını ve öğrenme-öğretme sürecinin bütünsel bir yaklaşımla yürütülmesini ifade eder.
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Açıklık İlkesi (Anlaşılırlılık - Ayanilik) (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 39 saniye.) göstererek anlatmak, resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerde önceden yaparak “model” olmak çocuğun kavramları ve bilgiyi oluşturmasında, beceri ve tecrübe kazanmasında son derece önemlidir.
1 – Bütünlük
Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça ele alınması değil, tamamı ile anlam ifade etmesidir. İyi bir tasarımın belki de en olmazsa olmaz ilkesi bütünlüktür. Bu sayede baskı yapılan tasarıma bakıldığında, genel bir bütün algısı oluşur ve her bir parça, ahenk içerisindedir.
Bütünlük her şeyin birbirine uyumlu olmasıdır. (Bütünlüğün zıttı ise, karışıklık duygusunu uyandıran ayrışmadır.) Birlik, organik bütünlükle ilgilidir. Bütünlük görseldeki dengedir.
Transfer İlkesi: Öğrenci derste öğrendiğini farklı durumlara ve günlük hayata aktarabilmelidir. Sınıftakini hayata aktarmalıdır. Yaparak Yaşayarak Öğrenme (Uygulanabilirlik, Aktivite): Bu ilke öğretimde öğrencinin aktif olması, bizzat kendisinin etkin olması gerektiğini ifade eder.
Aktüalite (Güncellik) İlkesi:
Çocuğun hayatın gerçekleriyle karşı karşıya gelmelerini ve yakın çevre, ülke ve dünyada gelişen son olaylara karşı ilgi duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurulmalıdır.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu. Beş psikoseksüel aşama oral, anal, fallik, gizli ve genitaldir.
Piaget Teorisi; bilme, anlama, yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan zihinsel etkinliklerin genel adıdır. Biliş (cognition) insanın, kendini ve çevresini anlama/yorumlama ve öğrenme eylemlerini gerçekleştirmesini sağlayan zihinsel etkinlikleri gösteren bir kavramdır.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Yaşama Yakınlık (Hayatilik) İlkesi. Öğrenme-öğretme sürecinde öğrenciye kazandırılması düşünülen davranışların gerçek yaşamda işe yaraması anlamına gelir.
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
Tümdengelim Öğretilecek olan bir konunun önce genelinin verilmesi daha sonrasında ise özele doğru gidilmesidir. Çünkü öğrenci, öncelikli olarak konuların tamamını görecektir ve bu sayede konunun tamamı öğrencinin zihninde daha iyi şekillenecektir. Bu ilke genel olarak “genel-özel-genel” olarak şekillenir.
9. aşamalılık (ardışıklık):konu ile ilgili önkoşul niteliğindeki davranışlar önceden öğrenilmiş olmalıdır. sonra öğrenileceklerin, önce öğrenilenlere dayandırılmasıdır. 10. önkoşul: duzey ilkesi ile hemen hemen aynidir. ön öğrenmeler yeni öğretileceklere temel olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri