İlahiyat mezunu olan öğrenciler formasyon aldıkları zaman, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve de İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliği ayrıca birde Arapça öğretmenliği yapabilme olanaklarına sahiptirler.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır. Aynı zamanda 2 yıllık İlahiyat mezunu olan kişiler Kuran kurslarında Kur'an-ı Kerim öğretmenliği de yapabilirler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlgili 19 soru bulundu
İLAHİYAT MEZUNLARI LİSTEDEN ÇIKARILDI
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
İlahiyat(ön lisans) bölümü mezunlarına ''İlahiyat Meslek Unvanı'' verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca görevlendirilirler. Çeşitli il, ilçe ve köylerdeki camilerde İmam-Hatip ve müezzin-kayyım olarak çalışırlar. Kuran kurslarında ise Kuran-ı Kerim öğreticiliği yapabilirler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni iş ilanlarına kimler başvurabilir? Üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinden mezun olan herkes, bu pozisyon için başvuru hakkı kazanır.
Bir öğrenci hiçbir formasyon dersi almadan ya da bazılarını alarak da fakülteyi bitirebilir. Ancak Türkiye'de öğretmen olmak isteyen öğrenciler için formasyon derslerinin tamamını almak ve başarılı bir şekilde mezun olmak gerekmektedir.
öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İlgili sınavlara girerek Diyanet İşleri Başkanlığında imam, müezzin, Kur'an kursu öğreticisi, vaiz ya da müftü olarak görev alma imkanı mevcuttur.
Çocuk gelişimi öğretmeni olmak için ilk şart, üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim veren eğitim bilimleri fakültesinde yer alan çocuk gelişimi bölümünden mezun olmaktır.
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Dikey Geçiş Olanakları
İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Yönergesi'nin 4. ve 7. maddesi gereği;Pedagojik Formasyon Sertifika Programı sadece "Lisans Programı Mezunları" nın başvurabileceği bir program olup, kesin kayıt listesinde ASIL görünen fakat önlisans mezunu olan adayların sertifika programına ...
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Sınıflarda okutulmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sınıf için ayrı ayrı hazırladığı müfredata göre dersini işler. Ayrıca sadece ortaokul 5-6-7-8. Sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan Din, Ahlak ve değerler kategorisindeki derslere girer.
Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra KPSS sınavına girilmeli ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Daha sonra öğretmenlik alımları başlamaktadır. Puan yeterli ise ve mülakattan başarılı geçilir ise atama gerçekleştirilir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi 4 yıldır. İlk yılında Kur'an-ı Kerim okuma, ikinci yılında İslam tarihi, üçüncü yılında İslami Türk edebiyatı, dördüncü yılında ise sınıf yönetimi alanında eğitimler verilir.
Bu programı tamamlayan mezunlar, camilerde, dini yayın kuruluşlarında, eğitim kurumlarında veya sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler. İslami bilgi ve kültürü aktarabilir, hutbe ve vaaz gibi dini etkinlikleri gerçekleştirebilir, dini metinleri anlama ve yorumlama konusunda destek sağlayabilirler.
İlahiyat (SÖZ) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri