Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Bütünsel yaklaşım temelde büyük resmi görme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu da bize karmaşık yapıdaki olay, durum ve sistemleri, bağlı olduğu bütünle birlikte değerlendirme imkanı sunar. Bütünsel bakış, bizi gözden kaçabilecek gerçek sebeplere ulaştırması yönüyle değerlidir.
Holistik bakış açısı, bir konuyu veya sistemi parçalarına ayırmak yerine bütün olarak ele almayı ifade eden bir düşünme ve analiz yaklaşımıdır. Bu bakış açısı, bir şeyi anlamak ve değerlendirmek için tüm bileşenleri ve ilişkileri göz önünde bulundurmayı vurgular.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. “Helikopter bakışı” ya da “kuş bakışı” gibi.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
İlgili 20 soru bulundu
Holistik düşünme analitik düşünmenin tersine alan ya da içeriği bir bütün olarak içeren, alan ve nesne arasındaki ilişkilere dikkat etmeyi kapsayan, olayları bu ilişkilere dayalı olarak tahmin etme ve açıklama tercihidir (Nisbett vd., 2001).
Bu yetkinlik ve becerilere sahip girişimciler ve çalışanlar gelecekte söz sahibi olacak olanlar. “Bütüncül – Holistik” yaklaşımla iş görme günümüz gerekliliklerinden. Bu yaklaşım modelini olmazsa olmaz hale getiren şey ise aslında teknolojinin bugün çok daha fazla ve detaylı veriyi bize sunuyor olması.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Bütüncül Sağlık Modeli'nde kişinin kendisi, ailesi, çevresi, içinde yaşadığı toplum ve dünya ile ilişkisi temel olarak altı boyutta incelenir. Bunlar; fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal ve varoluşsal boyutlardır. Bütün bu alanlar birbiri ile içiçe geçmiş ve birlikte etkileşen büyük bir sistem olarak çalışır.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Üçüncü Şahıs Anlatıcı, kalabalık bir karakter grubunu okuyucuya ulaştırmak için ideal bir bakış açısı oluşturur. Edebiyatta en sık kullanılan anlatıcı türü, “üçüncü şahıs” olarak bilinen; anlatıdaki karakterleri ve olayları “O” zamiri üzerinden okuyucuya sunan yapıdır.
Psikolojide bütüncül yaklaşım, bir bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerini kapsayan tüm refahını dikkate alma ve ele alma uygulamasını ifade eder.
Bir konu ele alınırken, o konuyu şekillendirmede rol oynayan çeşitli politik, ekonomik, kültürel yapılara ve dinamiklere de odaklanarak yerel, ulusal ve küresel düzeylerde çalışılmasını savunan antropolojik yaklaşımdır.
Bütüncül terapi yaklaşımı, kişinin beden, zihin, duygu ve ruh gibi tüm boyutlarını ele alan bir terapi yaklaşımıdır. Terapist, kişiyi bütüncül olarak anlamaya çalışır ve terapi sürecinde çeşitli teknikler kullanarak kişinin bütünlüğünü desteklemeye çalışır.
Bütüncül eğitim felsefesi eğitimin en etkili yöntemidir. Öğrencilerimizin zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve kültürel olarak çok yönlü; değerler konusunda kendisini tamamlamı, başarılı bireysel olarak gelişmesini hedefler.
Felsefi düşünce, insanın merak ve hayretine bağlı olarak soru sormanın sonucu olan ve evren, varlık, doğa, insan ve insan yaşamıyla ilgili problemlere karşı dogmatikliği aşan eleştirici, sorgulayıcı ve bütüncül bir düşünce türüdür.
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
Holistik tıp yaklaşımının kökenleri, farklı kültürlerin ve geleneksel tıp sistemlerinin öğretilerine dayanır. Antik çağlardan beri Ayurveda, Çin Tıbbı ve Tibet Tıbbı gibi sistemler, insan sağlığını bedensel incelemenin yanında zihinsel ve ruhsal açılardan da ele aldı.
Bütüncül Tıp Uygulamaları, adından da anlaşılacağı gibi sağlığın bütününü kapsayan bir sağlık yaklaşımıdır. Holistik tıp adıyla da bilinen uygulamalar kişinin hastalığından çok, hastalığa sebep olan etkenlerle ilgilenir ve onlara, doğal dengeler üzerine kurulmuş çalışmalarıyla yaklaşır.
Bireyin potansiyeli üzerinde yoğunlaşan ve çeşitli deneyim katmanlarını birleştirmeye çalışan eğitim modeli. Bütünsel Gelişimin hedefi, dengeli, mutlu, sorumlu ve başarılı bir birey yetiştirmek olmalıdır.
«Monolithic Kimlik: Bütüncül ve tekli yaklaşımı benimseyerek, kuruma ait tüm faaliyet alanlarında tek ve ortak göstergelerin kullanıldığı kurumsal kimlik türüdür» (Peltekoğlu, 2016: 543).
Holistik = Bütünsel demektir. Bir işletmede bütünsel zeka olarak kast edilen farlı fonksiyonlardan, farklı özelliklere sahip, farklı tecrübeleri olan çalışanların bir araya gelerek düşünmesidir.
Holistik terapi, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal refah biçimlerini bütünleştiren bir yaklaşım biçimidir. Amacı, bireylerin tüm bu seviyelerde kendileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Olguya kendi iyileştirme gücünü anımsatan ilaçsızbir iyileştirme yoludur.
Holistik bilgileri beynin bütünsel işleyişine uygun bir biçimde kullanabilmenin teknikleri açıklar. Bilgiler beynin işletim sistemine uygun olarak düzenlenmekte kullanılan yepyeni bir bilimsel sistemdir.
Bütüncül yaklaşım, insana dair tek bir yaklaşımın karşıtı bir bağlamda konumlanır. Bu konumu; insanın sıkıntısı, sorunu, rahatsızlık vs. davranışcı, bilişsel, dinamik, nöropsikoloji ve varoluşsal yaklaşımların bize sunduğu bilimsel temelleri perspektifinde değerlendirir. 'Beni ben yapanın tek bir nedenselliği olamaz'.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri