Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
TDK'ya Göre Büyük Kelimesinin Eş Anlamları
Özellikle Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit büyük kelimesine karşılık olarak üç değişik sözcük amaca uygun biçimde kullanılabilir. Bunlar içerisinde iri kelimesi ile beraber aynı zamanda koca ve kocaman sözcüklere yer almaktadır.
İri kelimesini eş anlamlısı "Büyük" kelimesidir. Büyük kelimesi de iri kelimesi gibi Öz Türkçe bir kelimedir. İri ve büyük kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
BÜYÜK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Büyük kelimesinin eş anlamlısı birden fazladır. Büyük kelimesinin eş anlamlıları "iri" ve "kocaman" şeklinde belirtilmektedir. Aynı zamanda "yaşlı" ve "dev" kelimeleri de büyük kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
İlgili 35 soru bulundu
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Büyük kelimesi için önemli anlam ilişkilerinden biri olan zıt anlam oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise günümüzde büyük kadar sık kullanılan ve Türkçe için büyük önem arz eden bir kelime olmasıdır. Buna göre büyük kelimesinin zıt anlamlısı 'küçük' kelimesidir.
Büyük, küçük kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimedir. Küçük ve büyük kelimeleri anlam olarak birbiri ile çelişen kelimelerdir. Bu yüzden tam anlamı ile küçük ve büyük zıt kelimelerdir.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Küçük kelimesinin karşılığı olarak 'herhangi bir canlı ya da cansız varlığın ufak kalan boyutu' şeklinde tabir etmek mümkün. Ayrıca küçük ya da ufak kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamı üzerinden gündelik yaşamda kullanılabilmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
1- Küçük: Büyük ile zıt anlamlı olan küçük hem soyut hem de somut ifadelerde kullanılır.
Sesli Sözlük - görkem, gösteriş, şatafat, ihtişam.
Aynı anlama gelen iki kelimenin diğeri ise yabancı kelimenin Türkçe karşılığıdır. Bu kelimelerden birisi de önder kelimesidir. Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Ufak kelimesinin eş anlamlısı Küçük kelimesidir. Bu nedenle Ufak ve Küçük kelimeleri birbirleri yerine kullanılabilen kelimelerdir. Eş anlamlı kelimelerin anlamları aynı olur fakat yazılışları farklıdır.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri