Dışkı tutamama hali, anüsteki, rektumdaki, preanal bölgede apse veya iltihap arkasından da görülmeye başlamış olabilir. Ayrıca bu bölgede yapılmış ameliyatlardan sonra da görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelebilecek bir yara da, gene gaita kaçırmasının bir nedeni olabilir.
Kas ve sinir hasarı, ishal, kabızlık, çeşitli hastalıklar ve yaşlılığa bağlı olarak gelişebilen dışkı kaçırma, zamanla kişiyi psikolojik ve sosyolojik açıdan olumsuz etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde özellikle 65 yaş üzeri insanların % 2'si dışkı kaçırma sorunu ile karşı karşıya kalıyor.
Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da dışkı tutamamasına anal inkontinens deniyor. Araştırmalar toplumun %1-18'i ve kadınların ise %4-24'ünün bu hastalıktan etkilendiğini gösteriyor. Özellikle 65 yaş sonrası bu oran artıyor.
Dışkı kaçırma(Enkoprezis), çocukların bağırsak ve kas kontrolünün gelişme evresine gelmiş olmasına rağmen, uykun olmayan yerlerde tuvaletini yapması ve dışkı kaçırması durumudur. Dışkı kaçırma(Enkoprezis), bir sağlık sorununa bağlı olmadan 15 günde bir kendini tekrarlayan bir şekilde dışkı kaçırılması durumudur.
Enürezis ve enkoprezis aileleri ve çocukları yoran, zorlayan ve utandıran sorunlardır. Anne babaların bu sorunla karşılaştıklarında ilk başvurdukları kişiler hekimlerdir. Fizyolojik nedenlerin olmadığı anlaşıldığında, ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvururlar.
İlgili 34 soru bulundu
Enkoprezis tanısı için çocuğun en az 4 yaşında olması gerekmektedir.
Gaita kaçırmaya hangi bölüm bakar? Gaita kaçırma psikolojik, fizyolojik ve nörolojik çeşitli sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun için öncelikle alanında uzman bir dahiliye doktorundan randevu alınması önerilir. Ardından dahiliye doktoru hastayı gastroenteroloji, nöroloji gibi bölümlere yönlendirebilir.
Belirgin bir yırtık yoksa öncelikle ameliyatsız yöntemler (makata enjeksiyonlar, biofeedback, sakral sinir stimülasyonu gibi) denenebilir. Fayda sağlanamayan durumlarda hastanın bacağından alınan bir kasın makat çevresine sarılması işlemi ile makat kasları güçlendirilebilir.
Kaka kaçırma nedenleri arasında düşük sosyoekonomik durum, tuvalet hijyeninin kötü olması, kaygı bozuklukları, depresyon, davranış sorunları, istismar, barsak hareketlerinde, sfinkter işlevlerinde ve anüs duyu algısında bozulma sayılabilir. Kabızlık sonucu ağrı oluşur, ağrıdan kaçınan çocuk kakasını tutar.
Dışkı Kaçırmanın Nedenleri
İshal ve kabızlık da çocuklarda dışkı kaçırma nedenleri arasındadır. Bilişsel Nedenler: Yaşıtlarına göre gelişim geriliği, gelişimsel bozukluklar yaşayan, zeka geriliği, nörolojik ve fiziksel olarak gelişim geriliği yaşayan çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Rektumda duyu iletimi parasempatik ve sempatik sinir lifleri ile sağlanır. Rektum içi büyük abdest ile dolduğunda şartlarda uygun ise bu sinir lifleri ile beyine sinyallar gider ve makatı saran iç kas istemsiz gevşer, kişide makat dış kaslarını kasarak ve ıkınarak dışkıyı çıkarır.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Anal fissür (çatlak), hemoroid ve fistül ameliyatları da belirli oranlarda dışkı ve gaz kaçırma sorununa yol açabilmektedir.
Çocuklarda alt ıslatma problemi tedavi sonucunda giderilebilir bir problemdir. Bu problemle karşılaşıldığı zaman öncelikle çocuk ürolojisi bölümüne gidilir ve problemin altında yatan fizyolojik problemler araştırılır.
Çocuk bir öfke ifadesi olarak kakasını uygunsuz yerlere bırakarak karşı olma davranışı geliştirir. Burada asıl önemli olan durum çocuğun bireyselleşmesine (otonomisine) karşı annenin takındığı tutumdur. Çocuğun kaka kaçırması en basit ifadeyle çocuğun öfkesini gösterme biçimidir.
Enkopresiz olarak da bilinen dışkı kaçırma problemi için gidilmesi gereken bölüm çocuklar için Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi'dir.
Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Nedir? Doğum travmalarına bağlı olarak gaz ve dışkı tutamama problemlerinin oluşabileceği saptanmıştır. Omurilik hastalıkları veya omurilik ameliyatları sonrasında da görülebilir. Bazı nörolojik rahatsızlıklar veya şeker hastalıkları da anal inkontinense neden olabilir.
Bağırsak sendromu ile birlikte kişinin rutin dışkılama alışkanlıklarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklik, kabızlık veya ishal olarak ortaya çıkabileceği gibi aralıklı olarak ishal-kabızlık atakları da görülebilir.
Enkoprezis (dışkı kaçırma); çocuğun kakasını çoğu zaman istemsiz ama bazen de istemli bir şekilde uygun olmayan yerlere tekrarlayarak yapmasıdır. En az üç ay içinde, her ay en az bir kez, böyle bir olay yaşanır.
Primer enürezis idrar kontrolünün doğumdan itibaren hiç sağlanamamasıdır. Sekonder enürezis ise 6 aylık kuru bir dönemden sonra idrar kaçırmanın başlamasıdır. Enürezis tanımı 5 yaş üstü çocuklar için yapılmakta sıklığı yaşla birlikte gittikçe azalmaktadır.
Enürezis tedavisinde kullanılan desmopressin isimli ilaç idrar miktarını azaltarak tedavide etkin rol oynar. Hap veya burun spreyi formunda olan bu ilaç gece yatmadan önce kullanılır. Ayrıca dil altında eriyen desmopressin de tedavide etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri