Büyük camgözler genellikle insanlar için tehlike arz etmiyor. Ancak uzmanlar, bu dev hayvanlarla karşılaşan insanların yavaşlamasını, ani yön değişikliğinden kaçınmasını ve hareketsiz bir şekilde oturmasını öneriyor. Büyük camgözler yaklaşık 12 metre uzunluğa ve 5 ton ağırlığa ulaşabiliyor.
Peki, camgöz köpekbalığı insana saldırır mı? İnsanlara saldırdığı konusunda tarihte çok az örnekleri bulunan camgöz köpekbalığı, genel itibariyle deniz planktonları ile beslendikleri için zararsız olarak konumlandırılmaktadır.
Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür. Daha çok tropikal iklim sevmesi ile beraber, genelde sıcak alanlarda yaşamını sürdürürler.
Büyük Camgöz de aynı Balina köpek balığı gibi sadece deniz suyundan plankton filtreleyerek beslenir ama Balina köpek balığının yaptığı gibi aktif bir şekilde suyu kendi gücüyle içine çekip kendi gücüyle dışarıya püskürtmez; büyük camgöz çok büyük olan ağzı daima açık vaziyette dolaşarak suyu solungaçlarıyla tarar.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Camgöz köpekbalığı nedir? Camgöz köpekbalığı, balina köpekbalığının ardından dünyanın en büyük ikinci balık cinsi fakat camgözler diğer akrabaları gibi dev dişlere sahip değiller. Dev ağzı ve solungaçları sayesinde suyu süzerek elde ettikleri planktonları yiyor ve bu şekilde hayatta kalıyorlar.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
Marmara Denizi'ne açılan balıkçının ağlarına camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Altıntaş Mahallesi'nden denize açılan balıkçı Cevat Şen'e ait teknenin ağlarına yaklaşık 3 metre boyunda camgöz cinsi köpek balığı takıldı.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
İnsanlara saldırmaz. Eti Türkiye'de pek yenmez. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde mutfaklarda kullanılır. Son yıllarda (2006) sayılarında büyük bir düşme görüldüğünden birçok yerde kırmızı listeye alınmıştır (ticareti yapılsa da tüketimi tavsiye edilmeyenlerin listesi).
Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür. KÖPEK BALIĞI VARLIĞI TEHLİKE ALTINDA! Köpek balıkları denizin olmazsa olmazlarındandır.
Bursa'nın Mudanya ilçesindeki balıkçılar tarafından Marmara Denizi'nde yakalanan camgöz cinsi köpek balığı balıkçı tezgâhlarında ilgi odağı oldu. 3 metre boyunda ve yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki köpek balığının kilogram fiyatı ise 25 TL'den alıcı buluyor.
Bugün okyanuslarda görebileceğimiz en büyük beyaz köpekbalıkları 7 metre boyuna sahip olup, 3,5 ton ağırlığındadır. Bu da Megalodon'u onlardan 3 kat daha büyük ve 20 kat daha ağır yapmaktadır.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Bilimsel adı Carcharhinus leucas olan Boğa Köpek Balığı, 4 metreyi bulabilen boyu ve inanılmaz keskin dişleriyle insanlar için tehlikeli olabilen bir tür.
Kurnaz, gözünden bir şey kaçmayan (kimse).
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
Öte yandan bilindiği üzere katil balinalar, okyanusların tümünde bulanan en yırtıcı memelilerdir. Boyutları 5 ile 8 metre arasında değişen ve 5.5 ton ağırlığa sahip olan bu canlıların, beyaz köpek balıkları tarafından okyanusun kralları olarak nitelendirilmiş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri