Genellikle kış aylarında kullanılan propolisin yaz aylarında da tüketilebileceğini belirten Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, önemli bilgiler verdi.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez. Sıvı propolis ise öksürük gibi solunum yolu problemlerinde veya ağız, diş problemlerinde kullanılır.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir. Propolis içerisinde; yüzde elli reçine, yüzde otuz bal mumu, yüzde on esansyel yağlar, yüzde beş polen ve yüzde beş minarel madde bulundurmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
2) Aşırı Tüketimde Mideyi ve Karaciğeri Yorar
Bu nedenle propolisin karaciğere zararları oluşmaması için ölçülü tüketilmesi önerilir. Gün içinde yarım çay kaşığı sıvı propolis tüketmek sağlığınız için en iyi ölçü olmaktadır. Çok fazla tüketimde mide ağrısı ve karaciğer ağrısı yaşayabilirsiniz.
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Propolis her gün kullanılır. Sabah akşam propolis alabilirsiniz. Ancak bundan daha fazla kullanmak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Hastayken propolis kullanılır mı? Hastayken propolis kullanılabilir.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Ayrıca propolisin belirlenmiş bir üst sınırı yok. Yapılan birçok çalışmada propolis kullanımına bağlı olarak herhangi bir yan etki görülebilmesi için 70 kg'lık bir bireyin günde 500 mg propolis kullanılması gerektiği ortaya konmuştur. Propolis için genel olarak önerilen miktarlar 1,4 mg/kg olarak düşünülmektedir.
Propolis, Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Propolis bağışıklığınızı kuvvetlendiren önemli bir etkendir. Özellikle grip mevsimi öncesi ve süresince propolis kullanımı gribe yakalanmamak için atılacak önemli adımların başında gelir.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Uzmanlar bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme düzenine ek destek olarak Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin önemine dikkat çekti. Konu ile ilgili konuşan Doç. Dr. Engin Celep D3 ve K2 vitaminlerinin Anadolu propolisi ile beraber daha etkili olduğunu söyledi.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Yapılan araştırmalar propolisin bazı antibiyotiklerle birlikte alındığında bakteriler üzerine ekstra güçlü etkisi olduğunu göstermiştir. Propolis aynı zamanda pek çok bakteri, mantar ve virüse karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle propolis doğal antibiyotik olarak görülmektedir.
Çok yaygın olmasa da propolisin içeriğinde bu zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyen bileşenler yer alır. Bu sebeple düzenli kullanımda mide iltihabı üzerinde faydalı olacaktır.
Propolisin (Arı Sütü) Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır? Propolis tüketiminin bilinen birçok faydası bulunsa bile aşırı tüketiminin mideyi ve karaciğeri yorabileceğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda uzun süreli kullanımlarda propolis tüketiminin alerjik reaksiyonlara yol açabileceği de söylenebilir.
Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde karaciğerin toksisitesini azaltan önemli bir etkiye sahip olan propolis, karaciğer enzimleri olan AST ve ALT çalışmasını sağlıyor. Ayrıca propolis karaciğerde toplam protein ve gamma globulinlerin artmasını sağlayarak karaciğeri koruyucu etki yaratıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri