Çocuklar, genelde bütün büyüklerinin ellerini öperlerken; âkil bâliğ olmuş bir kişinin anne, baba, dede nine, amca, dayı, hala, teyze, ağabey, abla ve kayınbabasının elini öpmesi câizdir. Damadın kaynanasının, gelinin de kayınbabasının elini öpmesi hususunda ihtilâf vardır.
Çoğunlukla erkekler tarafından kadınların eli öpülür. Bunun haricinde devlet ve din büyükleri gibi önemli kişilerin elleri de cinsiyetlerine bakılmaksızın öpülebilir. Bu tür el öpmede el nazikçe tutulurken dudaklar hafifçe parmakların eklemlerine değdirilir.
Din adamları, bir kimsenin başka birinin eli öpmesinin amacının saygı olmasını tavsiye ediyor. Yani bir kimse, karşısındaki çok zengin diye onun elini öperse İslam'daki eşitlik ilkesine ters düşer. Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
Kısaca kişiler arasında mahremiyeti varsa el öpmek, tokalaşmak caiz görülmemiştir. El öpmenin dinimizdeki yeri; el öpme ile ilgili bir emir veya tavsiye yoktur. Sevgi ve hürmetten dolayı mahremiyet kurallarına uyarak büyüklerin eli öpülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ürgenç şu bilgiyi verdi: ''Şaman kültürü, Sami kültürünün etkisine girmemiş Araplar'da, Anadolu'ya göre daha yaygın. Cenazede iki tür el öpme var. Biri, yıkanma sırasında aile bireyleri büyüklerinin elini öper. Bu ölümünü kabullenme, vedalaşmadır.
el Cevap: El öpme adeti dini değildir. Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.
Hatta iki yaşlı kadın ve erkeğin (hislerinin yokluğu halinde) tokalaşmalarında beis olmayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeble, yaşlı kadınların elleri öpülebilir. Yaşlılıkları, yâni hissi bakımdan ölmüş oluşları, böyle bir ruhsata sebeb olur.
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
ELİNDEN ÖPMEK: Bir erkeğin elini öpmek saygı göstergesidir.(Ama öptükten sonra başınıza koymazsanız bir anda başka bir yöne doğru kayabilir anlamı..) ALNINDAN ÖPMEK: Bir kadın genelde bir erkeği nadiren alnından öpebilir.
Batıdakinin aksine genellikle kavuşmalarda ve bayram, düğün töreni, anneler günü vb. gibi özel günlerde el öpülür. Bu tür el öpmede genellikle küçükler büyüklerin ellerini öperler. Süreç bazen eli öpülecek kişinin elini sunması ile, bazen de öpecek kişinin uzanması ile başlatılır.
Rüyada annenin elini öpmek, sevgi, saygı ve aile değerlerine bağlılığa işaret eder. Duygusal ihtiyaçlar, rehberlik ve destek alacağına yorumlanır. Annenin elini öpmek, gerçek hayatta duyulan sevgi ve saygının işaretidir. Aynı zamanda annenin rehberlik ve destek rolüne de işaret eder.
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
Eğilmek caiz değildir. Çünkü şahıs rükuda olduğu gibi eğilmektedir ki bu caiz değildir. Şüphesiz rüku bir ibadet şekli olup Allah'tan başkasına yapılmaması gerekir. Fakat eğilmek yüceltmek için değil de, eğildiği kişinin kısalığı içinse bunda sakınca yoktur.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
3- Kadın, nikâhı kendisine ebediyyen haram olan erkeklerin (kayınpederi, amcası, dayısı, kardeşi, Babası... gibi) elini "fetva" olarak öpebilir, ama Babası dışındakilerin elini öpmemesi daha güzel ve takvâya daha uygun olur.
Eşinizin amcası, dayısı size mahrem olmaz, nâmahremdir. Âyette de açıkça geçtiği üzere evlilik yoluyla sizin mahreminiz olan tek erkek vardır, o da kayınpederiniz.
Bir insanın elinin üzerine alnını koymak suretiyle el üzerine secde etmesi caiz değildir ve bu şirktir! Ancak adet haline getirmeksizin nadiren veya az sayıda sadece ağız ile eli öpmekte bir beis yoktur.
Türk toplumunda el öpme ayrılık ve kavuşma anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biridir. Sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesidir. Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlarda el öpülerek alna konulur. Bu davranış eli öpülen kişiye gösterilen saygı ve sevgiyi ifade eder.
Eger müslümansan islama bakacaksin. Ki islamsa kadin kocasinin elini öper. Bu davranis erkegin kadini daha cokk sevmesine ve daha cok sahiplenip kadina karsi daha merhametli olmasina sebep olur.
Rüyada yaşlı kadın eli öpmek, rüya sahibinin büyük bir işe gireceğine, bu işten başarılı bir şekilde çıkacağına, büyük miktarda maddi kazanç elde edeceğine delalet etmektedir. Rüya sahibinin rüyasında yaşlı kadın eli öptüğünü görmesi, kişinin sosyal hayatında sevilen biri olacağı anlamına gelir.
Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Söz yüzükleri sağ elin yüzük parmağına, alyans ise evlendikten sonra sol elin yüzük parmağına takılır. Yüzük takılmasının hemen ardından anne ve babaların ve diğer aile büyüklerinin eli öpülür.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri