Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur.
Ergenlik döneminin sonunda erişkin boyun yüzde 99'u tamamlanır. Uzun kemiklerin büyüme plakları kapandıktan sonra omur boylarının artması ve gövdenin bir miktar daha uzamasıyla nihai boya ulaşılır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır.
Boy uzaması kemiklerde bulunan büyüme plakları sayesinde olur. Yaş ilerledikçe yapısal ve çevresel etkenler sonucu büyüme plakları kapanır. Kızlarda ortalama 18 erkeklerde ise 21 yaşında boy uzaması durur.
İlgili 23 soru bulundu
Hele 24 yaşından sonra boy, hayatta uzamaz. Uzamaz.
Dr. Metin Küçükkaya, ileriki yaşlarda yapılan boy operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ergenliği atlattıktan sonra da boy uzatmak mümkün mü? Her yaşta boy uzatılabilir.
Spor, beslenme, bulunduğu çevre, iklim gibi çevresel koşullarında büyümeye etkisi vardır ancak büyümenin temelinde genetik yapısı vardır. Miadında yani gününde doğmuş bir yenidoğanın ortalama boyu 50 cm kadardır. Doğumdan sonra ilk üç ay ve ikinci üç ayda 8'er cm, üçüncü ve dördüncü üç aylarda 4 er cm uzar.
18'den sonra boy uzaması oldukça yavaşlasa da erkeklerde 22 yaşına, kızlarda ise 20 yaşına kadar gelişme devam edebilir.
15 yaşındaki bir kız çocuğu artık ergenlik dönemindedir. Ergenlik döneminde erkek çocukları, kız çocuklarına göre daha hızlı gelişim gösterirler. 15 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 161,7 cm'dir. Yine 15 yaşında olan bir kız çocuğunun ortalama ideal kilosu 55,3 kilogramdır.
Boy 2 - 4 yaşları arasında yılda ortalama 7 cm, 4 yaşından ergenliğe kadar ise yılda 5 - 6 cm artıyor. Büyüme hızı ergenlik döneminde hızlanıyor ve kızlarda yılda 7 - 8 , erkeklerde ise 8-9 cm'e ulaşıyor.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Boy uzaması, kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer? Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine ve büyümesine katkıda bulunur. C vitamini faydaları arasında vücudun doğal kolajen sentezini de desteklemesi büyük öneme sahiptir. Tüm bu özellikleriyle C vitamini, boy uzatan vitaminler arasında ilk sıralarda yer alır.
Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 santimetre adar boy büyümesi olur.Boy büyümesi kızlarda 16-18 yaşlarında,erkeklerde ise 18-20 yaşlarında durmaktadır. Size gelince, yukarıdaki bilgiler ışığında bir sene içinde üç santimetre daha uzayacağınız tahmin etmek zor görünmektedir.
Çocukluk çağında geçirilen hastalıklar, beslenme bozukluğu gibi nedenlerle boyu kısa kalanlar tek ameliyatla 15 santime kadar uzayabiliyor. Gerektiğinde ilave ameliyatlarla daha fazla uzama sağlanabiliyor.
Net bir cevap vermek gerekirse büyüme plakları tekrar açılmaz. Kapanan plaklar artık aktif hücresel bölünme ve kemik uzaması için uygun ortamı sağlayamazlar. Ancak, bazı durumlarda (örneğin ciddi kemik yaralanmaları veya cerrahi müdahaleler sonrasında), büyüme plaklarının etkilenmesi veya zarar görmesi mümkün olabilir.
Boy Uzatma Yöntemleri
Femur uzatma ile yaklaşık 6-8 cm, tibia uzatma ile ise 5-7 cm kadar boyunuz uzatılabilir.
Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri