Instagram üzerinden satış yapmak için yürürlükte özel bir vergilendirme sistemi bulunmamaktadır.
Fatura kesilmediği takdirde uygulanabilecek idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda belirtilmektedir. Faturasız satılan ürün başına kesilen ceza tutarı 2022 yılı itibariyle 500 TL'dir.
Sosyal medyada içerik üreterek kazanç elde edenler, bir yıl içindeki kazançlarının (2022 yılı için 880.000 TL)'ye kadar olan kısmı için %15 stopaj öder. Ayrıca Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılarak, tüm kazancın yalnızca bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren vergi levhalarında e-ticaret yaptığı görünen firmalar, gelir vergisi muafiyeti ile yüzde 2 ve yüzde 4 oranında vergi ödemeye başlamıştır. Sizler de şirket kurulumu esnasında e-ticaret kodunu vergi levhanıza işletebilir ve vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz.
Bunun için, ödeme işlemi Instagram'dan bağımsız olarak yapılır. ·En güvenli yöntem, Sanal POS ile kredi kartıyla uzaktan ödeme almaktır. Bunun için şahıs şirketi veya sermaye şirketi (A.Ş., LTD.) olmanız ve Sanal POS kullanarak fatura kesebilmeniz gerekir. ·İkinci yöntem banka havalesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Oluşturulan sosyalmedya yasasıyla birlikte sosyal medyada içerik üretilerek elde edilen gelirleriçin vergi oranları %15 olarak belirlendi.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Instagram'ın bir yılda reklamlardan kazandığı paraya TL cinsinden bakıldığında ise şirketin yıllık kazancı 120 milyar TL'yi, günlük geliri ise 328 milyon TL'yi bulmuş durumda. 2010 yılında Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından satın alınmıştı.
Ancak genel olarak basit usul işletmeler için internetten satış yapılabilmesi yasal değildir. Internet üzerinden alım satım işlemi yapılabilmesi için basit usul değil, gerçek usul vergilendirme ile mükellef olunması gerekiyor.
Ancak sadece bir şirket çatısı altında bulunan kişiler satış yapabilirler. Bu nedenle Instagram üzerinden satış yapmaya başlamadan önce şirket kurmanız gerekir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Profilinize gidin ve sağ üst köşedeki simgesine dokunun. Ayarlar ve gizlilik'e dokunun. İşletme'ye dokunun. Reklam ödemeleri'ne dokunun.
Bu bağlamda önceden 15 saniye olan gönderi video süresi, günümüz itibariyle 1 dakikaya yükselmiştir. Yani şu anda isterseniz 1 dakikaya kadar uygulamaya video yükleyebilirsiniz. Buradaki video kesme mantığı da Reels ile aynıdır. Yani 3 dakikalık video yüklerseniz 2 dakikasını takipçileriniz göremez.
Fatura ve irsaliye olmadan Instagram ile satış yapmak yasal değildir ve kesinlikle tercih edilmemelidir. Tıpkı her ticari faaliyet gibi Instagram üzerinden yapılan ticaret sonucu gelir elde edilmesi durumunda da vergi verilmelidir. Instagram ile satış yapmak için şirket kurmak gerekir.
Genel olarak bu üyeliklere ilişkin sözleşmelerde “Hizmetlerimizden elde edilen hiçbir hesap veya veriyi satamaz, lisanslayamaz veya satın alamazsınız. Buna kullanıcı adınız da dahildir.” şeklinde bir ibare yer almaktadır. Bu durum, hesap sahibinin mülkiyet hakkını zedeleyecek bir durumdur.
Vergiden kaçınma, vergi mükelleflerinin vergi matrahını azaltma veya yok etme şeklinde vergiye karşılık olarak verdikleri tepkilerdir. Vergi kanunlarında vergiden kaçınma suç değildir ve bunun için bir ceza uygulaması yoktur.
Instagram Mağazası Açmak Ücretli Midir? Gerekli şartları yerine getirmeniz durumunda Instagram Shopping özelliğini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Mağaza oluşturmak ücretsiz ve kolaydır. Bugünden itibaren, tüm dünyada Facebook ve Instagram'da Alışveriş özelliğinin kullanan tüm işletmeler için mağazaları aşamalı olarak kullanıma açmaya başlayacağız.
Ortalama bir sayı vermek gerekirse 100 bin takipçili ve 10 ile 30 bin izlenmeye sahip olan influencerlar, paylaşımları başına bin TL ücret alıyor. 1 milyonun üzerindeki hesaplar ise 5 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar farklı kazançlara sahip olabiliyor.
Ama en genel hatlarıyla Instagramda Para Kazanmak İçin Kaç Takipçi Gerekir sorusuna cevap olarak , ilk aşamada 10.000 takipçi sayısını hedeflemelisiniz diyebiliriz. 10.000 takipçi sayısına ulaşan kişiler ilk olarak swipe-up özelliğine sahip olmanızı sağlar. Bu özellikle takipçilerinizle bağlantılar paylaşabilirsiniz.
Tipik olarak gönderi başına aldığınız ücretler takipçi sayınıza ve etkileşim oranınıza göre belirleniyor. 1.000 ile 10.000 arasında takipçisi olan nano influencer'lar gönderi başına 200-1000 TL arasında ücret alıyor.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Aktif satış sonrası gelirinize göre değişkenlik gösteren e-ticaret vergileri bulunur. Ayrıca evrak işlemlerinden doğan vergiler ve beyanname süreçlerinde ödenen bazı giderler de vardır. Vergi ödemeleri üç aylık veya yıllık olarak yapılır.
İnternet üzerinden ticari faaliyet ile ilgili satış, şirket olarak gerçekleştiriliyorsa “Kurumlar vergisi”, şahıs olarak gerçekleştiriliyorsa “Gelir vergisi” mükellefiyeti söz konusudur. Yapılan satışlardan elde edilen gelir Kurumlar vergisi veya Gelir vergisine tabi olmakla beraber Katma değer vergisine de tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri